Ontwikkelingen in de Nederlandse taal

Ontwikkelingen in de Nederlandse taal

Beeld: Fenne van der Woude

Deze week strijden taalliefhebbers zoals elk jaar om de minste spelfouten te maken tijdens het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dit jaar vindt het dictee plaats in de centrale bibliotheek van Rotterdam, waar het geschreven dictee van Wim Daniels weer wordt voorgelezen. Met de invloed van het Engels en de opkomst van technologie verandert de Nederlandse taal steeds meer. En dit is terug te zien in het dictee waarin Engelse woorden voorkomen.  

Nederlandse taal verandert, maar gaat niet achteruit 

Volgens Marc van Oostendorp, Hoogleraar Nederlands en Academische Communicatiewetenschappen, klopt het inderdaad dat de Nederlandse taal verandert. Maar dit betekent niet dat de Nederlandse taal erop achteruitgaat. ´Woorden blijven altijd bestaan, ook al zijn er meer Engelse invloeden, de Nederlandse taal verzwakt niet’. Wat volgens hem wel afneemt is de taalvaardigheid van Nederland, zoals het lezen en schrijven. Cijfers van Stichting Lezen en Schrijven ondersteunen deze stelling. Volgens deze stichting hebben zo´n 2,5 miljoen Nederlanders moeite hiermee. Het gaat om een diverse groep mensen, waaronder ouderen, nieuwkomers en mensen met leerproblemen. 

De invloed van het Engels  

De invloed van het Engels zorgt er ook voor dat steeds meer mensen vloeiend tweetalig zijn. Van Oostendorp bevestigt dit: ´De menselijke geest is goed in staat om meerdere talen te hanteren. De verschillende Engelse woorden die in onze woordenschat voorkomen vormen dus geen problemen´. Wat wel kan gebeuren is dat mensen in sommige situaties ervoor kiezen om Engels te gebruiken en in andere gevallen juist vooral Nederlands. Op den duur wordt het dan echt makkelijker om één bepaalde taal te spreken. 

Nieuwe technologie 

Daarnaast roept de opkomt van AI en chatbots ook veel interessante vragen op. Aangezien hierbij de teksten voor je worden gemaakt, waardoor je zelf niet meer hoeft te letten op je taalgebruik en spelling van woorden. ´Wat de effecten van de chatbots zijn is een interessante vraag, maar het is voor mij te vroeg om dat te beantwoorden, vooral omdat AI voortdurend verbetert, ´ zegt Van Oostendorp. 

Nieuwe woorden en afkortingen verrijken de taal 

Daarnaast zorgen sociale media en populaire afkortingen voor nieuwe Nederlandse woorden. Van Oostendorp ziet hierin geen bedreiging, maar juist een verrijking van het taalgebruik. ´De Nederlandse taal blijft zich steeds verdere ontwikkelen door de nieuwe trends´. Welke nieuwe woorden er dit jaar in het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt duidelijk op zaterdag 9 november.  

Bekijk hieronder de videoreportage waarin er wordt gesproken over wat het Groot Dictee der Nederlandse Taal zo uniek maakt en hoe twee winnende prominenten het dictee hebben ervaren: 

Over de auteur

Fenne van der Woude

Mijn naam is Fenne Van der Woude en ik ben 19 jaar. Ik ben geboren en getogen in Huissen. Waar ik nu nog steeds woonachtig ben. Sinds september 2023 ben ik startend journalist aan de Hogeschool van Utrecht. In 2022 heb ik mijn havodiploma gehaald op OBC Bemmel in Bemmel. Daarna heb ik een tussenjaar genomen waarin ik voornamelijk heb gewerkt bij de Albert Heijn en in een verzorgingstehuis. Al sinds dat ik kan praten val ik mijn ouders lastig met ingewikkelde vragen uit nieuwsgierigheid. Daarom was de keuze ook niet zo moeilijk om te gaan kiezen voor journalistiek. Een van mijn eigenschappen is dus ook dat ik erg nieuwsgierig ben en alles tot op de bodem wil uitzoeken. Verder ben ik ook nauwkeurig, sociaal, belangstellend en een enigszins eigenwijs. De onderwerpen die mij voornamelijk interesseren in de journalistiek zijn: geschiedenis, misdaad en het Koninklijk huis.