In het Verenigd Koninkrijk wordt elk jaar op 11 november stilgestaan bij de offers van degenen die hun leven hebben gegeven tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en latere conflicten. Deze nationale herdenkingsdag, bekend als Remembrance Day, biedt Britten de kans om na te denken over de impact van oorlog op hun land en de offers die zijn gebracht voor vrijheid en vrede. Remembrance Day biedt Britten de gelegenheid om stil te staan bij de impact van oorlog op het land en de rol van individuele opofferingen voor de vrijheid.
Volgens Kees Ribbens, senior onderzoeker aan het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidesstudies, biedt Remembrance Day niet alleen een gelegenheid om de gevallen te eren, maar ook om “de huidige generatie te verbinden met het verleden, en te reflecteren op vrede en vrijheid.” Het belang van de dag wordt benadrukt doordat de herdenking een breed gedragen moment is, dat zowel door officiële instanties als door burgers wordt ondersteund. Het Koninklijk Huis speelt hierbij een belangrijke rol. De Britse Koninklijke familie neemt jaarlijks deel aan de plechtigheid bij het Cenotaph-momument in Whitehall, Londen. Tijdens deze ceremonie worden bloemenkransen gelegd en wordt een periode van twee minuten stilte gehouden, een moment waarop heel het land gezamenlijk stil is. “This silence symbolizes a moment of respect and reflection for the many lives that were lost,” aldus Royal UK.
Tijdens de ceremonie leggen leden van de Koninklijke familie bloemenkransen bij het momument. Royal UK beschrijft deze daad als een “a show of commitment to remembrance and an acknowledgment of the pain and sacrifices that war entails.” Veteranen, militairen, overheidsfunctionarissen en burgers zijn aanwezig om samen deze herdenking te markeren, wat bijdraagt aan een gevoel van nationale verbondenheid en gezamenlijke eerbetoon aan de slachtoffers.
Een belangrijk symbool van Remembrance Day is de klaproos, oftewel een poppy. “De poppy is sinds het gedicht In Flanders Fields een onmisbaar symbool van herdenking geworden,” zegt Ribbens. Britten dragen deze rode bloem als eerbetoon aan de gevallen, wat de zichtbaarheid van herdenking in het dagelijks leven vergroot en het oorlogsverleden levend houdt in het collectieve geheugen. Door het dragen van de klaproos wordt de boodschap van Remembrance Day tastbaar en persoonlijk, wat eraan bijdraagt dat het verleden en de lessen van oorlog elk jaar opnieuw worden herdacht.
Luister hieronder de reportage over deze situatie met o.a. Christ van den Heuvel en Joost Augusteijn.