Op dinsdag 10 en woensdag 11 september ligt het OV tussen 04.00 en 08.00 plat door een landelijke staking. Deze staking staat grotendeels in het teken van de zwaarwerkregeling die afloopt in 2025. De vakbonden die de staking organiseren willen dat deze regeling permanent wordt, de politiek heeft zich hierover nog niet duidelijk uitgesproken. Hoe verloopt tot nu toe de samenwerking om tot een gezamenlijk besluit te komen?
‘Wat wij heel graag zouden willen, is dat er een oplossing komt voor mensen die op dit moment niet gezond hun pensioen kunnen halen’, zegt de woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vakbonden FNV en CNV hebben hetzelfde doel voor ogen als de politiek, maar hun kijk op hoe de samenwerking verloopt verschilt.
‘Ik vind de samenwerking met de politiek op dit moment vrij belabberd’, uit Henri Janssen, de landelijke actieleider van het FNV, geërgerd. In 2019 is in het pensioenfonds afgesproken dat er een tijdelijke regeling zou komen die ervoor zorgt dat mensen met een zwaar beroep tot drie jaar eerder kunnen stoppen met werken, oftewel de zwaarwerkregeling. In de tussentijd zouden de betrokken partijen in overleg gaan om te bepalen hoe ze na het aflopen van deze regeling verder zouden gaan. ‘We willen gewoon dat deze regeling permanent wordt, want als we telkens om de drie jaar weer terug moeten om hierover te onderhandelen, blijven we bezig’, voegt Janssen er nog aan toe’. Volgens hem zou het ook veel onzekerheid wegnemen bij de werknemers wat betreft gezond hun pensioen ingaan.
Het ministerie van SZW laat een stuk minder los over de samenwerking, al ze lijken er wel wat positiever in te staan. ‘We hebben een voorstel gedaan en daarmee hopen we aan de tafel te kunnen schuiven met de andere partijen om zo de formele gesprekken te kunnen voeren’, verklaart de woordvoerder. Al heeft de FNV al een duidelijke mening over de voorstellen. ‘Er is ons voorgelegd dat we een jaarlijks quota invoeren van hoeveel mensen gebruik mogen maken van deze regeling, maar dat is te gek voor woorden’, legt Janssen uit. Hij benadrukt hierbij ook hoe vervelend het zou zijn voor iemand met een zwaar beroep, die dan net buiten de quota zou kunnen vallen. Die zou dan weer een jaar moeten wachten op zijn pensioen.
Voor nu is het dus nog vrij onduidelijk wat de stakingen zullen opleveren voor de zwaarwerkregeling. Waar het ministerie nog vrij weinig prijsgeeft over een eventuele uitkomst, is Janssen heel duidelijk; ‘als deze staking niet werkt, dan zullen we wat mij betreft de volgende keer 24 uur of langer staken’.
Benieuwd naar hoe de stakingen verliepen?