Hoeveelheid vrouwensportscholen in Nederland lijkt na piek weer te dalen

Hoeveelheid vrouwensportscholen in Nederland lijkt na piek weer te dalen

Foto: Pixabay; scottwebb

Na een piek in 2019 en 2021 met 73 locaties in totaal, lijkt de trend van vrouwensportscholen in Nederland te zakken. Volgens nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel zijn bovenstaande cijfers uit het handelsregister gekomen. De KvK heeft daarbij gezocht met de volgende zoekcriteria: economisch actief, hoofdvestiging is de hoeveelheid ondernemingen en dit in combinatie met zoeken in de bedrijfsomschrijving op woord- of woorddelen ‘vrouw’. Tijdens de zoekopdracht is dus gekeken naar de hoeveelheid locaties, niet de hoeveelheid merken of bedrijven. Dit houdt in dat een welbekende Curves in meerdere provincies kan worden aangetroffen. De uitgebrachte cijfers zijn gemeten op de eerste dag van het eerste kwartaal van het betreffende jaar.

In 2020 verschenen meerdere artikelen waarin al werd opgemerkt dat de hoeveelheid vrouwensportscholen aan het groeien was in Nederland. Het concept van een vrouwensportschool is niet ‘anti-man’, maar extra ingericht voor vrouwen. Zo geeft Miranda Wassenaar van vrouwensportschool Curves aan. In normale sportscholen, waar zowel man als vrouw traint, hebben vrouwen enkele obstakels ondervonden. Zo is er last van gluurders, voelen vrouwen zich ongemakkelijk bij het sporten (door aanwezigheid van mannen kan dit erger worden), durven ze minder snel om hulp te vragen en hebben ze last van de hoeveelheid spiegels er hangen.Uit een onderzoek van Plan International onder ruim 1.000 Nederlandse meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, blijkt dat 63 procent zich beperkt voelt door seksueel ongewenst gedrag op straat, in het openbaar vervoer of tijdens het sporten. In de vrouwensportscholen is er rekening gehouden met deze punten waardoor vrouwen makkelijker de stap zouden durven zetten om zich in te schrijven.

In de grafiek zijn niet alle provincies te zien. Dit is wegens het feit dat de KvK geen gegevens mag doorgeven over provincies waarbij het aantal lager is dan vijf. De provincies waarbij dit het geval is staan vermeld onder het kopje ‘overige provincies samengevoegd’. Ook heeft de onderzochte periode een tijdsspan van tien jaar. Dit is wegens de wetgeving rondom de KvK waarna zij geen toegang meer hebben tot bepaalde gegevens na de verstreken jaren.

Over de auteur

Quinn Holthuis

Wat super tof dat je mijn producties hebt bekeken! Vond je het wat? Mijn interesses liggen heel breed, maar ik ben vooral geïnteresseerd in nationale en mondiale politiek. Daarnaast ben ik altijd uit op avontuur. Heb je een tip of iets dergelijke voor een volgend item? Stuur mij gerust een berichtje via een van de onderstaande links naar mijn accounts. Bedankt!