Recensie: Atelier De Handwerkmaatschappij

Recensie: Atelier De Handwerkmaatschappij

Wanneer je de drempel van Atelier de Handwerkmaatschappij in Zaltbommel overstapt, wordt je nieuwsgierigheid direct gewekt door de verscheidene tentoongestelde kunst en materialen. Overal hangen, liggen en staan grote maar ook piepkleine werken, je kijkt je ogen uit. De lichte en open ruimte biedt een uitnodigende uitstraling en je kunt niet anders dan gefascineerd raken door de overvloed aan de diverse materialen die met zorg en een soort chaotische structuur zijn gerangschikt in het atelier. 

Wat meteen opvalt, is de enorme verscheidenheid aan materialen die overal vandaan lijken te zijn gehaald. Van schelpjes, lege flesjes en stukjes papier tot bierdopjes, ijzerdraad en nog vele andere materialen. Elk item draagt zijn eigen verhaal met zich mee en samen vormen ze een levendige compositie van kleur, textuur en beleving. Wanneer je alle materialen aanschouwd is het alsof je een reis maakt zonder de grenzen van het atelier te verlaten.

De drijvende kracht achter dit artistieke universum is Leontien Vossen, een vrouw vol energie en passie voor haar werk. Haar enthousiasme is aanstekelijk, en terwijl ze spreekt over haar kunstenaarsbestaan, word je meegesleept in haar wereld van creativiteit en verbeelding. Haar openheid en bereidheid om haar ervaringen te delen maken het bezoek aan het atelier des te waardevoller.

Wat dit atelier echt uniek maakt, is de fascinerende paradox tussen de overvloed aan materialen en de minimalistische esthetiek van Leontien haar kunst. Ondanks de schijnbare chaos van de verzameling, stralen haar kunstwerken een gevoel van rust en eenvoud uit. Haar gebruik van neutrale, aardse tinten creëert een kalme harmonie, terwijl de natuurlijke composities een gevoel van organische schoonheid oproepen. Wandelend door de ruimte van Atelier de Handwerkmaatschappij, word je meegenomen op een reis van ontdekking en verwondering. Elk object dat je tegenkomt, elk detail dat je opmerkt, vertelt een verhaal en nodigt uit tot een bepaalde persoonlijke verwondering. Het is alsof je een wandeling maakt door de gedachten van Leontien, waarbij er bij elk item een reis begint naar haar creatieve en energieke geest.

De inrichting van het atelier is zorgvuldig gekozen om de kunstwerken te accentueren en tegelijkertijd een warme, uitnodigende sfeer te creëren. Elk hoekje en elk detail is doordrenkt van creativiteit en persoonlijkheid, waardoor het atelier een plek wordt die je telkens opnieuw wilt verkennen. Wat mij persoonlijk ook aansprak aan het atelier was het feit dat naast de kunstwerken die gecreëerd zijn uit de verzamelde materialen, de ruimte zelf ook een kunstwerk op zich is. Leontien benadrukte dat alles om haar heen een bron van inspiratie is, en dat wordt meteen duidelijk zodra je haar atelier binnenstapt.

Atelier de Handwerkmaatschappij is veel meer dan alleen een ruimte gevuld met kunstwerken. Het is een magische plek waar creativiteit, passie en verbondenheid samenkomen. 

Tijdens het schrijven van mijn recensie herinnerde ik me wat Leontien vertelde over haar manier van werken. Ze noemt zichzelf een ‘allround jutter’ en haalt haar materialen overal vandaan. Het leek me het meest persoonlijk om haar zelf uit te laten leggen waar deze excentrieke werkwijze zijn oorsprong vindt. Ik belde haar op, een week na mijn bezoek en vroeg naar een toelichting van haar bijzondere gewoonte;

Over de auteur