Vormen van spiritualiteit: “Een reis door jezelf”

Vormen van spiritualiteit: “Een reis door jezelf”

Anne van Leeuwen

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in spiritualiteit. Vele gebruiken vormen van spiritualiteit in hun dagelijks leven. Spiritualiteit is iets van altijd, maar sinds de coronacrisis is de interesse toegenomen. Mensen hebben meer de behoefte om een diepere connectie met zichzelf aan te gaan en daarbij kan spiritualiteit je helpen. Spiritualiteit is een breed begrip, maar wat valt nou onder spiritualiteit? In dit artikel bespreken we de meest gebruikte vormen namelijk: yoga, ademwerk, mediteren en manifesteren. Je krijgt een inkijkje met persoonlijke verhalen.

– Je maakt een korte reis door het spirituele heen waarbij je een beter beeld zal krijgen van wat er onder andere onder spiritualiteit valt –

“Hoi mijn naam is Barry Eegdeman en ik ontdek verschillende vormen van spiritualiteit. Sinds een half jaar heb ik interesse in spiritualiteit, omdat ik lijden ervaarde en dacht: “Is dit het nou?” Ik zocht naar een diepere betekenis van het leven en wilde mezelf herontdekken door in mijn onbewust zijn te gaan. De wereld was in opschudding door de coronacrisis, maar mijn innerlijke wereld ook. Ik was toe aan iets nieuws, ik zocht naar een houvast. En daar was spiritualiteit. Ik ben totaal niet ervaren maar ik ontdek steeds meer en haal er super veel energie uit. Ik mediteer zo nu en dan, ik manifesteer en heb pas een proefles yoga gedaan. Voor mij is spiritualiteit een reis door jezelf maken.”

Daar is Barry niet de enige in, volgens spiritualiteit expert Jan Geurtz kampen veel mensen met vragen over het leven. Volgens hem ontstaat interesse in spiritualiteit vaak als mensen vastlopen in hun leven of in een periode van narigheid zitten. “Als je voldoende problemen of pijn hebt en er even niet meer uitkomt, dat is vaak het moment dat je je gaat afvragen of er meer is.”

Maar spiritualiteit wat is dat eigenlijk?

Je hebt verschillende vormen die onder het woord spiritualiteit vallen zoals yoga, mediteren, ademwerk en manifesteren. Dit zijn de meest gebruikte vormen van spiritualiteit en zullen deze verder uitlichten. Volgens spiritualiteit expert Geurtz is de definitie van spiritualiteit: alle kennis en methode om de werkelijkheid te leren zien zoals die werkelijk is. Mensen beschouwen hun gedachtes als de werkelijkheid. Als ze negatieve gevoelens hebben over zichzelf zijn ze ervan overtuigd dat dat waar is. Een bekende gezegde in de spiritualiteit is: “je bent niet je gedachten.” Geurtz: “Ook is belangrijk dat je mag leren voelen, kijken wat voel ik nou werkelijk. En minder in je hoofd gaan zitten.”

Als je meditatie, ademwerk of yoga gebruikt om te leren waarnemen zonder door die bril van aangeleerde gedachtes te kijken maak je gebruik van echte spiritualiteit. Aan Kwassie spiritualiteit hebben mensen tegenwoordig ook meer behoefte aan, vertelt spiritualiteit expert Jan Geurtz: “Kwassie spiritualiteit zijn rondverschijnselen van de echte spiritualiteit zoals: manifesteren, edelstenen die je bij je moet dragen of kalmeringsmeditatie.” Alles is goed en voor iedereen persoonlijk, doe waar jij je goed bij voelt.

Yoga

Er komen twee soorten mensen naar de yogalessen van Anne van Leeuwen. Sommige worden doorverwezen door de huisarts, vrienden of familie. Zij hebben dan last van stress, een burn-out of een hoge ademhaling. Bepaalde mensen worden door de artsen verzocht om aan yoga te doen vanwege lichamelijke of psychologische problemen. Dan is de keuze of ze medicatie gaan gebruiken of aan yoga/ademhalingsoefeningen gaan doen. De andere groep mensen die naar Anne haar lessen komen zijn opzoek naar spiritualiteit. Ze zijn opzoek naar verdieping in hun leven en hebben behoefte om te mediteren of stilte in hunzelf te vinden. “Ze willen leven vanuit hun hart en niet meer vanuit hun hoofd.”

Anne heeft een yoga opleiding gevolgd waar bewustwording en meditatie belangrijke onderdelen waren. Van Leeuwen geeft elf jaar les, de eerste acht jaar koos ze meditaties uit en las die voor. Sinds twee jaar stemt ze zelf de meditaties af. “Woorden komen gewoon binnen, vanuit een hogere zelf, de bron. Dit gaat me nu makkelijk af.” Op Insight Timer, een gratis meditatie-app staan meer dan zeventig geleide meditaties van Anne van Leeuwen. Inmiddels is Van Leeuwen één van de meest beluisterde Nederlandstalige docenten op Insight Timer.

Van Leeuwen heeft altijd interesse in spiritualiteit gehad. “Ik heb veel gereisd, naar Peru, mooie tempels bezocht in Japan en India. Toen ik 23 jaar oud was heb ik drie maanden in India gewoond, daar heb ik mijn man ontmoet”. Ze is veel teruggegaan naar India. Daar krijg je veel mee van spiritualiteit door rituelen en festivals. “Ik heb een open mind, ik kijk niet naar wie je bent en wat je doet, mijn open mind is voor iedereen.”

“Ga jij je goede baan opgeven
om yogalessen te geven?”

Van Leeuwen merkt een groot verschil in de interesse in spiritualiteit met nu en elf jaar geleden toen zij begon. “Een aantal vrienden reageerde lacherig: Ga jij je goede baan opgeven om yogalessen te geven? Ik moest mezelf veel verdedigen, inmiddels is dat erg veranderd. Ze zien in hoe waardevol het is en dat ik er geld aan verdien, ze nemen het nu serieus.” Anne haar lessen zitten vol, nu door de coronacrisis haar lessen online zijn kunnen wel meer mensen meedoen. Ze merkt dat ook meer jongeren geïnteresseerd zijn in spiritualiteit. “Jongeren hebben last van stress en hebben behoefte aan meditaties. Dit hebben ze nodig in alle hectiek die nu in de samenleving plaatsvindt.” Van Leeuwen merkt dat door de coronacrisis een versnelling plaatsvindt in de interesse in vormen van spiritualiteit.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=wlNz4wB8CXY[/embed]
"Je groeit als mens en bent bewuster van je leven."

“Yoga is fysiek gezond voor je lijf. Het is goed als je aan sport doet en yoga kan daar een onderdeel in zijn. In deze coronaperiode zitten mensen vooral in hun hoofd en dat is vermoeiend voor vele. Meditaties kunnen helpen om je lichaam beter te voelen en niet meer zoveel te denken. Ons lichaam communiceert heel de dag met ons, leer signalen van je lichaam serieus te nemen. Op school leer je niks over spiritualiteit en signalen, ik geef dat mijn leerlingen wel mee.” Als er iets ergs in je leven gebeurt en dat kan van alles zijn, ga je anders in het leven staan. Je groeit als mens en bent bewuster van je leven. Van Leeuwen is ook een coach voor mensen. “Ik begeleid ze in hun lichaam. Het is een roeping die ik voel.”

Als mensen na de les van Anne de deur uitlopen hoopt ze dat ze verbonden zijn met hun hart en minder in hun hoofd zitten. Ook dat ze fysiek lekkerder in hun vel zitten. “Yogalessen/meditaties geven maakt mij het meest gelukkig. Ik ben dankbaar dat ik dit op aarde mag doen.”

https://soundcloud.com/user-650520589/anne-van-leeuwen-audio-mixdown-1/s-pUmuWAIr6qV?si=b1c25c27051840719c0805b51a358eaa&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Barry heeft pas een proefles yoga gedaan. “Rust, soepel en fijn zijn de woorden die als eerst bij mij opkomen. Even wennen hoor maar na een tijdje zat ik erin. Door de oefeningen die je moet doen ben je niet bezig met gedachtes in je hoofd. Wel waren de oefeningen even wennen, maar na een paar keer doen wen je eraan. Een paar keer goed ademhalen deed wonderen en ik werd rustig in mijn hoofd en lichaam.” Na de les had Barry positieve energie en een lach op haar gezicht.

Yoga krijgt steeds meer aandacht in de wetenschap. Zo is er aangetoond dat yoga positief kan werken tegen angst en depressie. Ook zijn in verschillende onderzoeken ontdekt dat yoga helpt tegen stress, te veel stress is vaak een reden om aan yoga te beginnen, om even lekker te ontspannen. Yoga doet ook wonderen voor je humeur en verbeterd je immuunsysteem. Doordat je stofwisseling vertraagt krijg je minder stress, een lagere hartslag en lagere bloeddruk. Het verlaagt risicofactoren voor hart- en vaatziekten, toont William Broad aan in zijn boek: Eerlijk over Yoga. Uit onderzoek bleek dat mensen die aan yoga deden meer energie hadden, vrolijk waren en meer zelfvertrouwen hadden.

Ademwerk

Ghylene

Ghylene woont in Ibiza en geeft breathwork sessies aan vrouwen. Ook geeft ze online sessies. In de video hieronder vertelt ze wat breathwork inhoudt:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=AERp0zfT-uY[/embed]

Voor Barry was dit een hele nieuwe ervaring. Een paar dagen is ze naar Ibiza geweest, daar heeft ze de sessie met Ghylene gehad. Barry twijfelde eerst of ze dit wel moest doen, ze had in een televisie programma gezien dat mensen het heel extreem hadden ervaren. “Ik ben erg geïnteresseerd in spiritualiteit dus ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen. Het was heel bijzonder, je komt echt in je onbewust zijn en gaat na de sessie daar erg aan denken. Ik ben weer wijzer geworden over mezelf, daar ben ik erg dankbaar voor.”

Het is lastig om de effecten van ademwerk aan iemand te beschrijven, want voor ieder is de ervaring anders. Mentaal kan het helpen bij: loslaten van verdriet, verdrongen emoties helen, minder in je hoofd zitten en helderheid creëren. Spiritueel gezien vergroot je je bewustwording, zelfacceptatie en voel je eenheid tussen lichaam en geest. Wetenschappers aan Harvard ontdekten dat 90% van de mensen verkeerd ademhaalt. Dit kan tot chronische aandoeningen en stressreacties in het lichaam veroorzaken. Ademhalingsoefeningen kunnen worden gebruikt voor jezelf kalmeren, concentratie vergroten en beter slapen. Ademhalen speelt een belangrijke rol bij yoga, meditatie, mindfulness en sport in het algemeen. Door bewust te ademhalen komt er meer zuurstof in je bloed en dus in je hersenen. Doordat weinig mensen op de juiste manier ademhalen is er minder zuurstof in ons bloed aanwezig en dit kan klachten opleveren.

Mediteren

Meer mensen zijn geïnteresseerd in mediteren. Wat is dat nou precies? Jezelf aanleren om je bewustzijn verder te openen. Je kunt een meditatie doen om jezelf eraan te herinneren wie je in werkelijkheid bent. Dat helpt om jouw ego en gedachten te overstijgen en dat je kunt zien wat een mooi wezen je daaronder bent. Je kunt ook mediteren om bewust te worden van gedachten of overtuigingen, om rustiger te worden. Loes van der Schoot heeft inmiddels meer dan 100 geleide meditaties ontwikkeld. Ze heeft een eigen website genaamd Commit Happiness waar je online cursussen en geleide meditaties kunt vinden. Een geleide meditatie houdt in dat iemand je met zijn/haar stem begeleid in je proces. Een meditatie pak je het beste aan om te bedenken waarom je meditatie zou willen inzetten. Misschien om minder te gaan piekeren of even bewust te worden.

“Er zijn echt talloze meditaties. Ik biedt vooral geleide meditaties ondersteund met muziek aan. Er zijn bodyscans, waarbij je delen van je lichaam langs gaat. Er zijn stilte meditaties waarin je meer in jezelf keert en jezelf begeleid. Er zijn Yoga meditaties en meditaties waarbij je een visualisatie doet, bijvoorbeeld dat je via de meditatie inbeeld dat je op een mooie plek bent waar een boom staat die je persoonlijke groei voorstelt. Zo kun je ook visueel maken wat er in jou speelt of waar je aan zou willen werken”, vertelt meditatie coach Loes van der Schoot.

Loes zet meditaties vooral in om mensen bewust te maken van wat er in hen speelt. Voor Loes is meditatie een manier om te komen tot wat iemand in zijn/haar leven heeft meegemaakt. Veel mensen lopen jarenlang rond met een onvervulde wens, negatieve gedachtes of zelfs met trauma’s. Door via meditaties hier mee in contact te komen gaan er vaak ook deuren open die kunnen leiden tot heling van wat er speelt. Loes: “Door echt met die delen van jezelf in contact te komen kun je jezelf transformeren.”

“Mediteren is niet zweverig. Zweverig is een term die vaak wordt gebruikt door mensen die een afkeer hebben van het onbekende. Er zijn veel mensen die niet een moment rust voor zichzelf durven te nemen, omdat dan interne stemmen of het ontbreken van externe afleiding er voor zorgen dat ze onrustig of verdrietig worden. Gelukkig leven we in een tijd waarin zelfs de wetenschap het positieve effect van meditaties inziet”, aldus Loes van der Schoot. In Loes haar meditaties gaat het ook niet om zweverigheid, maar vooral over het aankijken van wie je in werkelijkheid bent. “Dat zou je ook als een geschenk aan jezelf kunnen zien. Het is maar hoe je er naar wil kijken.”

Hieronder vind je een voorbeeld van een geleide mediatie van Loes. Het is een meditatie met een visualisatie erin. Een klein stukje van de meditatie: Ontspannen in een vredig bos.

https://soundcloud.com/user-650520589/meditatie/s-jCXua58sWU6?si=45746e306a784d979c6a4a5b64a0c0ef&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Mediteren is voor Barry een manier om bewustzijn te creëren. Ze mediteert ook als ze druk is in haar hoofd, om even rustig en ontspannen te worden. “Tot nu toe heb ik alleen begeleide meditaties gedaan, heel fijn om iemand zijn stem te volgen. Ik heb een voorkeur voor visualisaties, zo zie ik dingen voor me en gebruik ik mijn fantasie. Dat vind ik persoonlijk erg fijn.” Mediteren is voor Barry niet ‘zweverig’ maar juist aards. Ze maakt contact met haar lichaam en geest. “Door goed te ademhalen wordt ik rustig en kom ik in mijn onbewust zijn. Ik neem de dingen mee die ik heb gezien, gevoeld of aan dacht.” Barry mediteert het liefst voor haar altaar.

Een onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat mediteren helpt bij je emotionele balans. Het helpt je emoties meer onder controle te houden. Ook hebben verschillende studies aan Harvard aangetoond dat door meditatie Alpha Golven in de hersenen toenemen. Alpha zorgt ervoor dat je beter kunt leren, meer informatie kunt verwerken en creatiever wordt. Informatie die ons afleid proberen de golven eruit te halen, wat betere concentratie veroorzaakt.  Verder werkt mediteren goed om minder angst te ervaren, legt Jon Kabat-Zinn uit in verschillende artikelen. Hij is een Amerikaans moleculair bioloog. Volgens hem heb je al effect als je een paar weken mediteert, dan heb je minder angsten.

Manifesteren

Els van Dongen is holistisch coach en heeft een eigen praktijk. Ze coacht voornamelijk vrouwen bij de zoektocht naar zichzelf. Ze start met een drie maanden begeleiding en helpt vrouwen die worstelen met issues op het gebied van relaties, eigenwaarde en zingeving. Els geeft eerst een horoscoop duiding, waarin al veel antwoorden naar voren komen. Wat hun talenten en valkuilen zijn. Van Dongen werkt systematisch en kijkt waar je vandaan komt en zoekt naar bron van het probleem. Ook is manifesteren een tool die Els haar klanten uitlegt en meegeeft.

       

Els van Dongen is holistisch coach, dat betekent dat ze alles als 1 geheel ziet. Alles is met elkaar verbonden: mensen, aarde, natuur en het universum. “Als mens heb je je verstand, lichaam en ziel. Vaak als je last hebt van je schouder sturen ze je naar de huisarts. Ik als holistisch coach kijk naar alles, wat voor emoties voel je, emotionele pijn kan namelijk ook uiten als pijn in je schouder. Voornamelijk kijk ik naar je zielsniveau, we worden groot bedacht met dat we ons verstand moeten ontwikkelen en tegenwoordig hebben we ook steeds meer aandacht voor ons lichaam. We eten gezond en houden onszelf fit, maar je ziel wordt vaak vergeten. Hoe je om met pijn, verdriet en boosheid, daar besteed ik aandacht aan. In je onbewust zijn zijn vaak alle antwoorden te vinden”, vertelt holistisch coach Els van Dongen.

"Zonder die shit was ik nooit gekomen waar ik nu sta in mijn leven.”

Van Dongen heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ze werkte eerst bij de GGZ als verpleegkundige, maar kwam erachter dat ze meer te bieden heeft in het leven. Al een tijdje zat ze na te denken om iets voor haarzelf te beginnen. Ze wilde mensen helpen die struggles hadden, net zoals zij die zelf heeft gehad. “Ik ben mezelf echt een tijdje kwijtgeraakt, ik voelde mij niet begrepen. Ik ben verdrietig om die moeilijke periode, maar ik ben ook dankbaar. Zonder die shit was ik nooit gekomen waar ik nu sta in mijn leven.” Spiritualiteit betekent voor Els dat er meer tussen hemel en aarde is. Het gaat verder dan ons fysieke lichaam. “Ik ben veel in de natuur te vinden, ik voel dan dat alles 1 is.” Els manifesteert elke dag, ook leert ze haar klanten wat manifesteren inhoudt.

Manifesteren, wat is dat?

Manifesteren is het openbaren, iets zichtbaar maken, bekend maken. Het manifesteren van jouw verlangen, betekent de weg die je aflegt naar het uitkomen van jou wens. Bij het creëren van jouw verlangen is het belangrijk dat je bewust bent van de frequentie die je uitzendt. Want er is een universele wet, namelijk dat wat je uitzendt trek je aan. “Manifesteren is creëren van dat wat jij wilt.” Mensen denken dan aan wat ze willen: een auto, vakantie of droomhuis. Maar je kunt ook manifesteren hoe jij je wilt voelen. Je kan alles manifesteren. Stel je wilt graag een andere baan, hoe manifesteer je dat?

Stappenplan om te manifesteren

Stap 1: Vraag

De eerste stap om te manifesteren is door letterlijk te vragen wat jij wenst. Heb helder wat je wilt manifesteren. Niet globaal denken ik wil een andere baan. Maar denken welke baan, op welke afstand, waar etc. Je kunt het ook heel specifiek maken door elk detail uit te denken. Dat hoeft niet, dat is voor iedereen anders.

Stap 2: Visualiseer wat jij wenst

Je kruipt hierbij in jou toekomstige zelf. Probeer het voor je te zien dat het gebeurt, in het hier en nu. Visualiseer hoe jij je voelt als jouw droom is uitgekomen? Zet al je zintuigen in, alsof je het al werkelijk meemaakt.

Stap 3: Geloof in jezelf

Geloof in jezelf. Als jij denkt dat het jou niet lukt, lukt het ook niet. De wet van de aantrekkingskracht: je trekt aan wat je denkt. Dus als jij gedachtes hebt zoals ik kan het niet, het is mij niet gegund dan zend je dat uit en trek je dat aan. Je wilt een andere baan: geloof dat het lukt en dat je het kan. Voel hoe blij je daarvan wordt.

Stap 4: Kom in actie

Zonder actie geen resultaat. Met alleen dromen ga je er niet komen. Je moet er iets voor doen. Neem actie: ga solliciteren, bel een makelaar voor jou droomhuis, mediteer voor rust. Je moet niet alleen dromen maar ook doen! Bedenk welke stap jij nu kunt zetten.

Stap 5: Geef niet op

Als het tegenzit of het lijkt niet te lukken ga onderzoeken waaraan dat ligt. Welke gedachten houden mij tegen? Er kunnen overtuigingen onbewust in jou zitten, waarmee je het verkeerde uitzendt. Innerlijk werk is belangrijk, kijk wat eronder zit. Heb krachtige gedachtes zoals het gaat me lukken, ik ben het waard, ik ben. Bedenk dat in het hier en nu.

Stap 6: Toelaten

Vertrouw er volledig op dat waar jij naar verlangt daadwerkelijk naar je toe komt. Voor de 1 werkt het om elke dag te manifesteren voor de ander werkt het om 1 keer uit te spreken waar jij naar verlangt. Vertrouw erop dat het universum jouw wens gehoord heeft. Schrijf op waar je naar verlangt, zo laat je je onbewust zijn schrijven. Of spreek hardop uit wat je wilt, je kunt het ook opnemen.

"Alles is mogelijk"

Els heeft haar droomhuis gemanifesteerd. Ze visualiseerde al een paar maanden haar huis. Ze had haar huis gevonden, maar een ander koppel bood 40.000 euro boven de vraagprijs. Ze had sterk het gevoel: “Dit is mijn huis”. Ze stuurde de eigenaren een berichtje met de vraag of ze afscheid van het huis mocht nemen. Tijdens het afscheid had ze een persoonlijk gesprek met de eigenaren, waarom ze dit huis wilde. Ze gaf niet op. Na het afscheid nemen van het huis is ze met haar vriend teruggegaan en deden alsof ze net de sleutels van het huis hadden gekregen. Ze gebruikte stap 2, visualiseer wat je wenst en voelde hoe haar droom uitkwam. Later kreeg ze telefoon dat de eigenaren het haar gunde. “Alles is mogelijk, blijf in actie komen.”

Van Dongen beseft dat het hier op aarde te doen is. Ze gelooft dat er een reden is waarom wij op aarde zijn. We manifesteren in het aardse leven. Dat betekent in het hier en nu. “Ik ga naar mijn onbewust zijn, daar zitten antwoorden, ik krijg dan inzichten en die vertaal ik naar de realiteit. Dat is niet zweverig maar juist aards. Het is goed om uit je hoofd te gaan en je te focussen op je lichaam. Daarvoor hoef je niet in een bos te wonen. Spiritualiteit is inzichten krijgen vanuit je onbewust zijn en die lessen/inzichten in de praktijk brengen. Actie ondernemen om beter te worden.”

Manifesteren is een vorm waarbij je meer moet geloven/vertrouwen dat het echt werkt. Spiritualiteit expert Jan Geurtz noemt manifesteren een kwassie spiritualiteit, een rondverschijnsel. Bij yoga, meditatie en ademwerk zijn er bewezen wetenschappelijke feiten die aantonen dat het echt goed voor je is en positieve resultaten laten zien. Bij manifesteren is dat minder. Wel wordt er nu onderzoek gedaan naar de kwantumfysica. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat alles bestaat uit energie. Ze zijn bezig met onderzoeken, uit een van die onderzoeken is gebleken dat jij als observator invloed hebt op de uitkomst.

"Ik stap door de deur van mijn spirituele wereld."

Barry manifesteert elke dag. Ze spreekt hardop uit wat ze wenst en visualiseert dat. “Ik vertrouw erop dat het universum mijn wens heeft gehoord. Ik benoem elke avond mijn dankbaarheden en daarna manifesteer ik. Het is een fijn gevoel en er zijn al dingen uitgekomen.” Barry heeft een kledingwinkel, maar is erachter gekomen dat ze daarvan niet gelukkig wordt. Ze wilde stoppen, maar vond het moeilijk om die keuze te maken. Desnoods had ze nog geen nieuwe huurder. Ze manifesteerde een aantal weken dat ze een goede huurder voor haar pandje wilde. En raad eens, dat kwam uit! “Doordat ik een goede huurder heb gevonden, was mijn keuze snel gemaakt en stop ik met mijn kledingwinkel. Het is goed dat ik dit afsluit. Ik focus mij op dingen die mij wel gelukkig maken. Ik stap door de deur van mijn spirituele wereld.”

Over de auteur

Indy Ouwerkerk

Mijn naam is Indy Ouwerkerk en ik ben student op de Hogeschool in Utrecht. Ik vind het leuk om mensen te interviewen en bezig te zijn met radio en tv.