De kracht in kleine doses: microdosing in het dagelijks leven

De kracht in kleine doses: microdosing in het dagelijks leven

Microdosing, het regelmatig innemen van sub-perceptuele doses psychedelische stoffen zoals LSD (lyserginezuurdiethylamide) of psilocybine (de actieve stof in paddo’s), heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Wat ooit begon als een niche-activiteit binnen de Silicon Valley gemeenschap, is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. In dit artikel duiken we dieper in op wat microdosing precies inhoudt, de mogelijke voordelen en risico’s, de wetenschappelijke onderbouwing, en de bredere maatschappelijke impact.

Microdosing houdt in dat men ongeveer een tiende tot een twintigste van een recreatieve dosis van een psychedelische stof inneemt. Dit betekent dat de dosering te laag is om hallucinogene effecten te veroorzaken, maar hoog genoeg om subtiele veranderingen in perceptie, stemming en cognitieve functies teweeg te brengen. Bijvoorbeeld, een typische recreatieve dosis LSD ligt tussen de 100 en 200 microgram, terwijl een microdosis varieert van 10 tot 20 microgram.

Gebruiksaanwijzing

De meest praktische manier om te microdosen met bijvoorbeeld psilocybine is een om-de-dag ritme voor een maand lang. Hierbij neem je om de dag een kleine dosis. Op deze manier ben je een maand lang verbonden bent met het plantmedicijn. Je hebt rustdagen nodig als je aan microdosing doet met psychedelica omdat het de tweede dag dan weer uit je lichaam is. Als je het iedere dag zou nemen dan zou je lichaam er uiteindelijk immuun voor worden. Je receptoren raken vol en dan word je resistent voor de psychedelica.

Om nog dieper in te gaan op het onderwerp microdosing ben ik ook in gesprek gegaan met kunstenaar Jor. Hij heeft ervaring met microdosing en vertelt in onderstaand fragment over zijn ervaring en hoe hij dit heeft aangepakt.

Oorsprong

Hoewel het gebruik van psychedelica voor spirituele en medische doeleinden duizenden jaren oud is, is microdosing een relatief nieuw concept. Het werd voor het eerst gepopulariseerd door James Fadiman, een Amerikaanse psycholoog, die in zijn boek “The Psychedelic Explorer’s Guide” (2011) uitgebreid sprak over de mogelijke voordelen van microdosing. Sindsdien is het onderwerp steeds meer mainstream geworden, mede dankzij de technologische en creatieve gemeenschappen in Silicon Valley, die op zoek waren naar manieren om hun productiviteit en creativiteit te verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek

Maria Johanna, plantmedicijnexpert en schrijfster van het boek; Microdosing, omschrijft microdosing als een waarheidsbevinding van jouw persoonlijke leven. Leef ik mijn waarheid? Zijn de relaties die ik in mijn leven heb passend? “Microdosing laat je reflecteren op het leven.”

“Microdosing laat je in contact komen met je onderbewuste. In je onderbewuste zitten herinneringen en gebeurtenissen die je niet meer aanraakt. Door microdosing wordt een stukje van je geheugen geopend die je normaal hebt afgesloten. Het is wetenschappelijk bewezen dat er door microdosing van psilocybine nieuwe verbindingen in de hersenen worden aangemaakt. Gezondere keuzes maken vooral fysiek is een voordeel wat vaak komt kijken bij microdosing omdat je bewuster wordt en meer liefde voor jezelf hebt.”

Default mode network

“Volgens een andere wetenschappelijke studie krijgt, door microdosing van psilocybine, het Default mode network in je hersenen meer rust. Het Default mode netwerk in je hersenen maakt over uren als je bijvoorbeeld in een depressie zit of veel stress hebt. Doordat dit netwerk normaal gesproken in je hoofd zo ratelt en druk is, kom je ook niet meer tot rust. Met microdosing komt je Default mode netwerk tot rust en doordat je tot rust komt opent zich een verbinding met je hart. Hierdoor ga je probleemoplossend denken, word je creatiever en kom je dichterbij je gevoelens en verlangens. Dat is een positief effect van microdosing dat ook wetenschappelijk onderbouwd is.”

Bijwerkingen

Een van de bijwerkingen van microdosing is vermoeidheid. Mensen gaan vaak microdosing doen om productiever en creatiever te worden. Echter kan het zo zijn dat door microdosing je lichaam eigenlijk aangeeft dat je rust nodig hebt. Als mensen zich gaan verzetten tegen de vermoeidheid omdat dat voor hen niet het doel is van microdosing wordt het alleen maar erger. Een andere bijwerking van psychedelica kan hoofdpijn zijn. Volgens Maria Johanna is de oorzaak van deze bijwerking niet altijd te verklaren. Door microdosing kunnen je emoties ook heftiger worden, je kunt bijvoorbeeld ineens een huilbui ervaren op een moment dat dit niet uitkomt. Dit kan komen doordat een oud trauma zich opent, aldus Johanna.

Meer creativiteit?

De toename van creativiteit in de schilderkunst door microdosing van psychedelica kan worden toegeschreven aan subtiele veranderingen in cognitie en perceptie, verbeterde emotionele responsen en verhoogde neurale plasticiteit. Deze factoren kunnen kunstenaars helpen om buiten hun gebruikelijke denkpatronen te treden, nieuwe ideeën te verkennen en hun artistieke expressie te verrijken zonder de intensieve effecten van een hogere dosis psychedelica. Echter, de huidige wetenschappelijke kennis over microdosing is nog in ontwikkeling en verder onderzoek is nodig om de effecten en veiligheid hiervan volledig te begrijpen. Microdosing blijft een fascinerend maar ingewikkeld onderwerp dat zowel belofte als onzekerheid inhoudt voor de toekomst van creativiteit en artistieke expressie.

In de onderstaand fragment duiken we dieper in op de invloed van microdosing op de creativiteit binnen de kunst. Hoe heeft microdosing Jor geholpen bij het maken van kunst?

Gebruik van psychedelica in Nederland

Als we gaan kijken naar het gebruik van psychedelica in Nederland zien we dat in 2021 5,3% van de Nederlandse bevolking ook paddo’s heeft gebruikt, aldus het Trimbos Instituut. Paddo’s is een verzamelnaam geworden voor de psilocybine- en psilocine-houdende paddenstoelsoorten, die van nature stoffen bevatten die vooral bekend staan om hun hallucinogene en ook zijn psychedelische werking. 5,3% in 2021 betekent een hoeveelheid van 740.000 mensen. Als je deze cijfers vergelijkt met het ecstasy gebruik in Nederland is het verschil groot. In 2021 hebben ruim 1.350.000 mensen in Nederland deze drug gebruikt.

Kunstimpressie

Hieronder is een video te zien waarin kunstenaar Jor ons meeneemt in zijn nieuwe project.

 

Over de auteur