“Dönerland, de eerste en de beste!”

“Dönerland, de eerste en de beste!”

Als je aan iemand in Hoorn vraagt wat zijn favoriete dönerzaak is, zullen 9 van de 10 mensen je hetzelfde antwoord geven: Dönerland. Dönerland is een echte favoriet en dan niet per se alleen als het gaat om döner, maar het kan ook gezien worden als een van de tentjes waar je het allerlekkerste kunt eten. Telkens als ik iemand nieuw een rondje meeneem door mijn stad Hoorn, maken we altijd even een stop bij deze zaak, puur zodat ik mijn gelijk kan halen dat dit écht de lekkerste döner is die ze ooit hebben gegeten.

Vandaar dat ik vandaag samen met mijn grote vriend Valentijn een lekker hapje ga eten bij de zaak naar mijn hart. Valentijn is een echte dönerliefhebber (vooral rond een uur of 4 à 5 ’s nachts met een paar borreltjes op) en is daarom dus ook extra kritisch. Hij is er nog niet helemaal van overtuigd dat hij hier de lekkerste döner gaat vinden; hij beweert namelijk dat die in een of ander tentje in Eindhoven te vinden is.

Bij binnenkomst valt meteen één ding op. Op het bord aan de bovenkant van de winkel staat namelijk heel groot: “Dönerland, de eerste en de beste”. Dit klopt helemaal! Dönerland was inderdaad de allereerste dönerzaak in Hoorn, hoewel veel mensen denken dat dit ‘Les Paul’ was, die inmiddels zijn deuren heeft gesloten. Sinds wanneer precies weet de man achter de kassa niet. “Ik word over een maandje dertig, maar zolang ik me kan herinneren bestaat het al,” vertelt hij ons.

Voor wie op school heeft gezeten in de binnenstad van Hoorn, voelt Dönerland dan ook altijd een beetje als thuiskomen. Als je hier ‘s middags komt, zit de zaak dan ook altijd vol met scholieren, die met hun kleine inkomen waarschijnlijk voor driekwart van de inkomsten zorgen. Dat was voor mij toen ik een jaar of 14 was niet anders. Ik zat hier waarschijnlijk zo’n 2 à 3 keer per week, om met mijn zuurverdiende afwasgeld een dönerbox te halen.

En wat ik nou het mooie vind aan deze zaak, is dat er in al die tijd eigenlijk bijna niks veranderd is. De eigenaar van de zaak (die er vandaag helaas niet was) doet er altijd alles aan om zo klantvriendelijk mogelijk te zijn. Als wij vroeger binnenkwamen, werden we altijd met open armen ontvangen. “Hee jongens, alles goed met jullie?” klonk het dan. “Pak allemaal maar een Caprisun uit de koeling, dan kom ik zo bij jullie.” Tot de dag van vandaag staat de voorste koeling

nog steeds helemaal vol met pakjes Caprisun, waarvan ik weet dat maar ongeveer een kwart daarvan wordt afgerekend. Service staat hier voorop.

Ik heb vandaag niet super veel trek, dus besluit voor het gevoel van vroeger weer eens de geroemde dönerbox te nemen. Valentijn heeft een lange treinreis achter de rug en zegt dat hij “bijna omkomt van de honger”. Hij bestelt een groot dürüm döner menu met een klein flesje AA. Het is nogal druk in de zaak, dus we besluiten om het af te halen en thuis op te eten.

 

Voor een dönerzaak heeft Dönerland een uitgebreid menu. Zo kun je kiezen uit verschillende broodjes met döner, shoarma of köfte en, voor de vegetariërs, falafel. Er zijn verschillende soorten kapsalons en dürüms, beide ook in grote variant, en talloze Turkse pizza’s en schotels.

Een dönerbox kost hier €3,50 en de grote variant €5. Zolang ik me kan herinneren, heeft dit altijd zoveel gekost. Ondanks alle inflatie is de prijs nooit omhooggegaan. Een groot dürüm döner menu kost €10,50, inclusief patat en een drankje, en de grote variant €12. In totaal waren we €17 kwijt.

Ondanks dat het druk is vandaag, duurt het maar een paar minuutjes voordat alles klaar is. Er worden flink wat bakjes knoflooksaus en sambal in de tas gedaan en voordat Valentijn en ik het doorhebben, staan we alweer buiten. We geven de jonge werknemer die buiten geniet van een sigaretje,  een box en stappen de auto in.

Eenmaal thuis aangekomen valt meteen op dat de hele tas nog steeds aan het stomen is van de hitte. Waar dit normaal zou resulteren in eten dat doorweekt en sompig is, is dat nu totaal niet het geval. Het wordt namelijk op zo’n manier verpakt dat het niet nat wordt, wat sowieso al een heel groot pluspunt is. De dürüm van Valentijn is zoals het hoort helemaal ingepakt in aluminiumfolie en mijn dönerbox zit in het bijbehorende bakje.

De friet die bij het menu komt is fantastisch en beter dan de gemiddelde snackbarfriet. Waar de friet bij een standaard dönerzaak vaak sompig is, is dat hier totaal niet het geval. Valentijn begint nu toch enthousiast te worden. Mijn dönerbox is echt heel erg lekker. Het is het volledige totaalplaatje: het vlees is supermals en goed gekruid, de groentes smaken vers, de sla is knapperig en de friet onder in de box is niet nat! De dürüm van Valentijn is goed gevuld en ook erg lekker.

Maar nu de belangrijkste vraag aan Valentijn: is dit nu de beste döner die hij ooit heeft gegeten? “Nou,” zegt Valentijn, “ik moet je zeggen dat hij wel heel erg in de buurt komt. Hij is wel echt heel erg lekker,” maar helemaal toegeven durft hij nog niet. Als goede vriend kan ik natuurlijk in zijn ogen zien dat hij stiekem ook verliefd is geworden op Dönerland. De laatste keer dat ik hem namelijk zo naar iets zag kijken, was toen ik zijn huidige vriendin voor het eerst aan hem voorstelde.

Concluderend kan gezegd worden dat Dönerland een geweldige zaak is. Zelden zal je zulke service en klantvriendelijkheid vinden, hoe druk of onrustig het ook is. Het eten springt er echt bovenuit en is verschrikkelijk goed. Dus, mocht je nog eens langs Hoorn rijden, vergeet dan zeker niet langs Dönerland te gaan en ervaar het allemaal zelf.

Over de auteur

Jens Meester

Hoi, leuk dat je even mijn bio checkt! Mijn naam is Jens Meester, ik ben achttien jaar jong en kom uit het o zo mooie Hoorn. Ik speel basketbal en doe dit in de landelijke u22 competitie. In mijn vrije tijd ben ik vooral veel bezig met muziek en speel ook verschillende instrumenten. In mijn stukken hoop ik altijd het meest interessante nieuws naar voren te brengen en doe dit voornamelijk in de omgeving van Hoorn maar ook zeker over andere steden in de buurt!