[Recensie] La Piazza Basilico

[Recensie] La Piazza Basilico

Op de Hollantlaan aan de rand van Kanaleneiland bevindt zich een op het eerste oog niet zo’n uitnodigende broodjeszaak: ‘La Piazza Basilico’. De naam doet denken aan een Italiaanse zaak en dat klopt, want er worden naast broodjes ook pizzastukken verkocht. Bij deze plek heb ik twee broodjes geproefd, het broodje ‘mediterraan’ en het broodje ‘italiano’. De vraag is of deze broodjeszaak een verborgen parel is in Utrecht. Het broodje italiano lijkt namelijk identiek op het iconische ‘Broodje Mario’ midden in Utrecht centrum. Is La Piazzo Basilico de moeite waard om de stad uit te vluchten?

La Piazza Basilico ligt midden op de woonboulevard op Kanaleneiland. Tegenover de Ikea en naast de keukengigant trekt het veel bezoekers die honger hebben na een dag shoppen en moeilijke interieurkeuzes moesten maken. Als ik om 14.00 bij de broodjeszaak arriveer is het druk, het is lunchtijd en dat is te merken. Naast bezoekers van de woonboulevard zijn er ook scholieren met grote rugzakken, mensen in pak en zelfs mensen die met het broodje in de auto weer verder rijden. Dit doet vermoeden dat het een plek is die bekend is bij mensen uit de wijk, of mensen die vaker in deze buurt komen.

Bij de zaak kan je niet binnen zitten, wel is er een terras waar mensen graag plaatsnemen. Het terras ziet er niet zo opgeruimd uit, er liggen veel lege zakjes op de grond en op de tafels liggen wat etensresten. Dit komt door de drukke lunchpiek. Als het rustiger is wordt alles namelijk snel netjes gemaakt. Voor mij heeft dit geen invloed gehad op de eetervaring. Omdat je je midden op een woonboulevard begeeft lagen de verwachtingen voor mij laag qua interieur en eetomgeving.

Eenmaal binnen zie je de verse ingrediënten in ijzeren bakken achter de toonbank liggen, de broodjes worden in rap tempo voor je gemaakt. Het is bijna een soort lopende band werk. Ook liggen er warme pizzastukken. Ze zien er aantrekkelijk uit, maar toch bestel ik twee broodjes om te proeven. Kijk je naar boven, dan zie je twee schermen waar het menu op gepresenteerd is. Er is veel keus, zowel vegetarische opties als met vlees.

Er waren ongeveer drie mensen achter de toonbank aan het werk, ook stond er nog iemand achter in de keuken. De mensen helpen je niet onvriendelijk, maar je wordt ook niet hartelijk ontvangen. Ligt dat aan de drukte van de lunchpiek, of is dit gewoon de manier van zaken bij La Piazza Basilica? Binnen ziet de tent er nieuw en netjes uit. Hoewel de naam erg Italiaans is, zijn er binnen weinig Italiaanse elementen te vinden in het interieur. De broodjes daarentegen zijn wel allemaal gemaakt met ingrediënten uit de Italiaanse keuken.

Een broodje mediterraan kost 6 euro. Er zit geitenkaas, honing, rucola, walnoten en zongedroogde tomaat op. De smaken vullen elkaar goed aan. Zelf ben ik een fan van de combinatie honing en geitenkaas, dus daar was ik persoonlijk al heel enthousiast over. Het zoete van de honing werd goed aangevuld met het zoutje wat terug te vinden is in de zongedroogde tomaat. Doordat er walnoten op het broodje zitten heeft het broodje wat pit, maar vooral een klein bittertje. De pit komt ook uit de rucola. Met een andere soort slakeuze had ik deze pit in het broodje gemist. Je krijgt het broodje in een papieren zakje. Dit geeft weg dat de tent echt bedoelt is voor afhalen.

Het bolletje zelf is bij elk broodje op de menukaart hetzelfde. Het is een wit bolletje, zacht van binnen en niet hard maar wel een beetje krokant van buiten. De brood-vulling verhouden is naar mijn mening ook goed. Het is een groot bolletje, maar ik ben zelf wel fan van veel brood.

Dan het broodje Italiano. Je betaald iets minder dan het broodje mediterraan; €5.50. Dit broodje is niet vegetarisch, er zitten namelijk twee soorten vlees op: chorizo en salami. Daarnaast zit er nog kaas op het broodje, rauwkost en twee groene peporino pepertjes.

Het zoute van de vleessoorten die op het broodje zitten zijn niet te heersend. Er zitten meerde plakjes vlees en kaas op. Ze zijn niet zuinig geweest bij het maken van dit broodje. Op het eerste ogenblik lijkt het een vrij kaal broodje, er zit bijvoorbeeld geen saus op, of kruiden. Door de goede kwaliteit van de producten die gebruikt worden is het helemaal geen saai broodje. Daarnaast typeert dit natuurlijk de Italiaanse keuken heel erg. De rauwkost op het broodje geeft wat frisheid met zich mee en zorgt daarnaast voor een bite. Mijn favoriete onderdeel van dit broodje waren de twee groene peporino pepertjes. Deze zijn wat zuurder. De pepertjes zijn op veel Italiaanse broodjes te vinden, maar kunnen ook los worden gegeten.

Als je bekend bent in Utrecht heb je vast wel gehoord van het bekende Broodje Mario. In 1977 neemt Mario Nistro, geboren in Italië, een pizzakraam over in Utrecht. Hij bedenkt het broodje Mario en sindsdien is het in Utrecht een heel begrip (Ontdek Utrecht, z.d.). De ingrediënten van het broodje Mario zijn identiek aan de van het broodje Italiano van La Piazzo Basilico. Het bolletje zelf is ook precies hetzelfde.

Daarnaast lijkt het concept ook heel erg op elkaar. Broodje Mario zit op de oudegracht, midden in het centrum. Hier betaal je (cash) maar vier euro voor precies hetzelfde broodje. Je zou verwachten dat de prijs hier juist hoger zou zijn dan bij La Piazzo Basilico, omdat het midden in het centrum gelegen is.

Voor mij was de prijs-kwaliteit verhouding van de broodjes bij La Piazza Basilico goed in orde, je krijgt veel waar voor je geld. Het broodje is goed gevuld en je zit er zeker een paar uur vol van. Het is grote en vullende lunch. Ik vind het wel heel erg opvallend dat je meer betaald dan het bekende Broodje Mario. Als ik de twee plekken met elkaar vergelijk zou ik toch liever bij Broodje Mario het broodje afvallen. Voor mij speelt de sfeer en klantvriendelijkheid een grote rol. Bij Broodje Mario heb ik tot nu toe altijd veel positieve ervaringen gehad, en de sfeer van het eten aan de gracht voegt voor mij veel positiefs toe aan de eetervaring.

Omdat La Piazzo Basilico bij mij om de hoek is zal ik zeker vaker langskomen. Hoewel het qua sfeer misschien minder is, was de kwaliteit van het broodje zeker heel goed. De ingrediënten zijn vers, je wordt goed geholpen en de prijs-kwaliteitverhouding is voor mij zeker in orde.

Over de auteur

Nomi Princen

Hoi! Mijn naam is Nomi en ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen. Ik vind het ook leuk om te schrijven over cultuur. Verder ben ik vaak creatief bezig in mijn vrije tijd of doe ik leuke dingen met mijn vrienden. Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met mijn producties :)