De opkomst van kweekvlees

De opkomst van kweekvlees

In onze huidige samenleving speelt de klimaatverandering een grote rol. Er zijn veel verschillende ideeën over de oplossing van klimaatverandering en er zijn veel manieren om de Co2 uitstoot te verminderen. Doen we niks aan het klimaatprobleem, dan zullen we vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Ook de biodiversiteit neemt nog meer af en komen er grote voedseltekorten in gebieden waar het droger wordt.

Voedsel voor de veeteelt
De veeteelt heeft een enorme impact op de C02 uitstoot wereldwijd. De veeteelt is verantwoordelijk voor 15 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. De helft tot driekwart van alle landbouw wordt gebruikt voor de productie van veevoer en begrazing (Poore, J, 2019). Als we al die ruimte zouden gebruiken om voedsel voor onszelf te produceren gaan we de grote voedseltekorten ten strijde. Als we alleen al het voedsel zouden eten die anders naar de vlees industrie zou gaan zouden we 3,5 miljard extra mensen kunnen voeden. (Cassidy, 2013) Wereldwijd dood de mens ongeveer 200 miljoen dieren per dag en 74 biljoen dieren per jaar (Faostat, 2021).

Voetafdruk
De mens hecht ondanks de grote Co2 voetafdruk veel waarde aan vlees. De laatste tijd zijn er steeds meer verschillende en betere vleesvervangers. Sinds een aantal jaar is er ook een nieuwe technologie ontwikkeld namelijk: Kweekvlees. Het is een toekomst met vlees maar zonder al het leed wat daarbij komt kijken zoals milieubederf en dierenmishandeling

De hamburger van €2000
Op 6 augustus 2013 was er een grote stap in de kweekvlees industrie. De eerste hamburger van kweekvlees werd in Londen gepresenteerd. Die  hamburger was 2000 euro waard  en het onderzoek daarnaar heeft 325.000 dollar gekost (Fountain, 2020). Niet te betalen dus. Maar sinds dat moment is de technologie in kweekvlees flink ontwikkeld. Kweekvlees is vlees dat in een laboratorium gekweekt word met dierlijke stamcellen. Bij het verkrijgen van stamcellen worden alleen de nuttige celtypes gebruikt zoals spiercellen, vetcellen en bindweefsel. Die cellen worden verzameld in een bioreactor. In die reactor gaan de cellen zich vermenigvuldigen. Totdat er uiteindelijk genoeg cellen zijn om een stuk vlees te creëeren. Doordat echte stamcellen gebruikt worden verschilt kweekvlees niet van normaal vlees. Over de jaren komen er ook steeds meer investeringen in vlees alternatieven.

 

Grafiek over de investeringen in de alternatieve vleesindustrie

Investeringen in de alternatieve vleesindustrie (in miljoenen)

 

 

Acceptatie
Kweekvlees klinkt voor de mens als iets onnatuurlijks, engs en chemisch. Mensen zijn vaak sceptisch over kweekvlees omdat ze er weinig van af weten en men niet snapt hoe het werkt. Zonder goede uitleg zijn mensen vaker negatief over kweekvlees en hoe gezond het voor je kan zijn (Verbeke, 2015). In 2013 hebben Belgische onderzoekers uitgezocht waarom men in eerste instantie tegen kweekvlees is. 65% van de mensen geeft aan dat ze kweekvlees geen echt vlees vinden. De mensen in het onderzoek hebben aangegeven waarom ze kweekvlees niet willen proberen. 28% geeft aan dat dat komt omdat het genetisch gemanipuleerd is (Flycatcher, 2013).

Hoe belangrijk vindt u het dat het wetenschappelijk onderbouwd is dat kweekvlees even gezond is als traditioneel vlees?

Als men wil dat kweekvlees de toekomst wordt moet er niet alleen op technologisch gebied nog veel gebeuren maar ook op economisch vlak. Als in de toekomst kweekvlees onze vorm wordt van het vlees eten zou er compensatie naar de vleessector moeten komen. De volledige toekomst van kweekvlees en hoe wij met dieren omgaan ligt in de handen van de vleessector en wat men uiteindelijk belangrijker vindt. De economie of onze relatie met de aarde.

About The Author