Het drinken van een havercappuccino is populairder dan ooit, er staan steeds meer vegan gerechten op menukaarten en het aantal plantaardige opties in de supermarkt neemt toe. Vanuit allerlei hoeken wordt beweerd dat vegan eten duurzamer is, maar is dit ook echt zo?
Waarom eten steeds meer mensen vegan?
Een veganist is iemand die geen dierlijke producten eet of gebruikt. In 2020 waren er in Nederland 53.000 veganisten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor veel mensen is het dierenleed de reden om geen of minder dierlijke producten te eten. Zo sterven er dagelijks 1,7 miljoen dieren. Maar niet alleen het dierenleed is een reden om veganistisch te worden. Ook het milieu speelt bij veel mensen een grote rol om toch te kiezen voor een vegan kipburger in plaats van een echte kipburger.
Wat is de impact van vegan eten op de CO2-uitstoot?
Het niet eten van vlees heeft wel een degelijke positieve impact op het klimaat. Dit komt doordat er bij het produceren van vlees veel CO2 vrijkomt. Zo is de vleessector verantwoordelijk voor 40 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Dit komt onder andere doordat er bij veeteelt relatief veel meethaan vrijkomt. Dit gebeurt wanneer de koeien, schapen en geiten het voedsel verteren. De onderzoekers Joseph Poore en Thomas Nemecek hebben onderzocht wat de CO2-uitstoot per kilogram voedingsproduct is. Hieruit is gebleken dat dierlijke producten, zoals rundvlees, lam en garnalen veel meer uitstoot hebben dan niet-dierlijke producten.
Zijn sojabonen wel duurzaam?
Als het eten van dierlijke producten afneemt, zal de productie van plantaardige producten, zoals soja toenemen. Maar hoe duurzaam is dat? Want er worden voor de sojateelt veel bomen gekapt in het Amazonegebied.
Hannah Ritchie, Pablo Rosado and Max Roser hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van sojabonen. Hoewel in de meeste plantaardige producten soja wordt gebruikt, is dit niet de grootste veroorzaker van het kappen van bomen. Er wordt namelijk jaarlijks 320.05 miljoen ton aan sojateelt verwerkt in diervoeder. Van de totale sojateelt wordt 13,91 miljoen ton jaarlijks gebruikt voor direct mensenvoedsel. Hieruit blijkt dat de meeste soja eindigt in de voederbakken van vee. “De meeste soja voor vleesvervangers en plantaardige zuivel komt uit Europa of Noord-Amerika. Daar komt geen ontbossing aan te pas”, verteld Corné van Dooren, Senior adviseur duurzame voeding & ecologisch voedingsdeskundige.
Is vegan eten echt beter voor het klimaat?
Ja, vegan eten heeft een positieve impact op het milieu. Dit komt vooral doordat de CO2-uitstoot bij plantaardig eten een stuk lager is in vergelijking met de vleesproductie. Volgens van Dooren hebben veganisten gemiddeld ook minder land en water nodig. Hoewel er ook zorgen zijn bij de productie van plantaardige producten, blijkt uit onderzoek dat de meeste soja niet wordt gebruikt voor direct mensenvoedsel, maar voor diervoeder in de veeteelt. Een verschuiving naar een meer plantaardig dieet zou een positief effect op het milieu.
Dataverantwoording
De gevisualiseerde data is afkomstig vanuit de database van One World Data. De non-profit organisatie werkt samen met diverse journalistieke bedrijven, zoals The New York Times en Science. Het bedrijf doet zelf onderzoek voor data, maar werkt ook samen met partners. Met hun data wilt One World Data onderzoek doen om zo vooruitgang te boeken tegen ‘s werelds grootste problemen.