Hoeveel ‘nieuwe’ artiesten verschijnen er jaarlijks tussen de grootste hits van het jaar?

Hoeveel ‘nieuwe’ artiesten verschijnen er jaarlijks tussen de grootste hits van het jaar?


Data: Billboard

‘Oude artiesten kunnen veel meer zich baseren op het succes die ze al gehad hebben en daarop verder doorborduren’ – Sieb Kroeske

Elk jaar verschijnen er weer nieuwe artiesten tussen de grootste hits van het jaar. Sommigen van hen blijven langdurig populair, terwijl anderen slechts met één grote hit doorbreken als zogenoemde one-hit wonders. Maar hoeveel nieuwe artiesten komen er nu jaarlijks bij en hoe heeft dat zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? Om dit te onderzoeken heb ik de gegevens van Billboard geanalyseerd, een van de bekendste hitlijsten ter wereld. Ik keek hierbij naar de Year-End Charts, waarin de 100 grootste nummers van het jaar staan sinds 2006, en de Billboard Hot 100, de wekelijkse hitlijst.

Uit de resultaten blijkt dat het aantal nieuwe artiesten in de hitlijsten over de jaren redelijk constant blijft. Toch is te zien dat in de eerste jaren van het onderzoek, met name 2006, de getallen hoger liggen. In tegenstelling hiermee zijn de afgelopen twee jaar juist de periodes waarin het minst aantal nieuwe artiesten doorbraken. Hoewel dit een korte tijdspanne is, roept het de vraag op of we de komende jaren mogelijk een afname van nieuwe artiesten in de mainstream kunnen verwachten.

Voor meer inzicht sprak ik met Sieb Kroeske, een expert op het gebied van radio, muziek en hitlijsten. Zonder de resultaten te hebben gezien, veronderstelde hij dat het inderdaad moeilijker is geworden voor nieuwe artiesten om door te breken in de hitlijsten. Volgens Kroeske speelt sociale media hierin een belangrijke rol: artiesten die de afgelopen tien tot twintig jaar hun doorbraak hadden, hebben online een groot netwerk kunnen opbouwen van trouwe fans. Vroeger was juist de radio de belangrijkste weg naar succes. Tegenwoordig speelt dat nog steeds een rol, maar de impact van social media overtreft dat inmiddels. Kroeske wijst hier op artiesten zoals Taylor Swift en Coldplay, die door hun sterke netwerken nog steeds tot de grootste sterren behoren. Swift bracht bijvoorbeeld recentelijk haar album The Tortured Poets Department uit, waarvan bijna elk nummer in de hitlijsten terechtkwam – grotendeels in de top 10. Dit soort succes maakt het moeilijker voor nieuwe artiesten om door te breken.

De daling in nieuwe artiesten in de afgelopen twee jaar kan deels worden verklaard door de na-effecten van de coronapandemie. Er waren minder releases en samenwerken was beperkt. Daarnaast geven artiesten tegenwoordig vaker muziek uit dan vroeger, omdat de aandachtsboog van het publiek korter is geworden. Waar artiesten vroeger gemiddeld drie tot vier releases per jaar hadden, zijn dat er nu zes tot acht, volgens Kroeske. Deze grote hoeveelheid muziek is ook een nadelige factor voor nieuwe artiesten. Ondanks deze factoren verwacht hij niet dat de doorbraakmogelijkheden voor nieuwe artiesten op korte termijn zullen veranderen. De gevestigde netwerken van populaire artiesten worden alleen maar sterker, wat hen nog meer controle binnen de markt geeft.

Over de auteur