Arbeidsmarkt vergrijsd meer op het platteland dan in de Randstad

Arbeidsmarkt vergrijsd meer op het platteland dan in de Randstad

De Nederlandse beroepsbevolking vergrijst steeds meer en daarmee de arbeidsmarkt ook. Dit blijkt uit recentelijke nieuwe statistieken van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). In 2013 waren 20% van alle werkenden (die niet naar school gaan) tussen de 55 en 75 jaar oud, in 2023 lag dit percentage op 27%. De vergrijzing is zichtbaar in alle provincies. Al hebben de plattelandsprovincies er het meest mee te maken. ‘Alle provincies in de randen van Nederland zoals Friesland, Zeeland, Drenthe, Gelderland en Limburg hebben sterk te maken met vergrijzing. Maar deze regio’s zijn altijd meer ‘vergrijsd’ geweest dan de Randstad regio,’ zegt hoofdeconoom Peter Paul van Mulligen van het CBS.

 

Source CBS

In deze tien jaar groeide de totale werkzame beroepsbevolking, die niet naar school gaan, met 890 duizend mensen. Waarmee de totale groep werkende nu 7,8 miljoen mensen bedraagt. De stijging van het aantal werkende is deels te verklaren doordat mensen langer door werken, de AOW-leeftijd en dat het aantal 55-plussers door vergrijzing stijgt. Je zou denken dat deze stijging op het eerste oog niet zo erg is. Maar het brengt ook zeker uitdagingen met zich mee. Soms moeten bedrijven voor oudere werknemers de werkplek aanpassen en heeft het gevolgen voor de latere pensioenen.

Platteland & Randstad

De twee provincies waar de stijging van de werkende 55-plussers het hoogst ligt zijn de provincies Limburg en Friesland. Dit terwijl het in de provincies Zuid-Holland en Utrecht het aantal minder hard is gestegen. Ergens is dit natuurlijk wel te verklaren. Al jaren is er een trend zichtbaar in Nederland dat vooral jongeren weg trekken uit de regio om bijvoorbeeld in de Randstad te gaan studeren en wonen. Wat effect heeft op de arbeidsmarkt.

 

Source CBS

De praktijk

Ook de net gepensioneerde Marcel Pluijmen heeft te maken gehad met de gevolgen van de vergrijzing. Na meer dan 45 jaar werkzaam te zijn geweest voor de gemeente Valkenburg aan de Geul is hij net met zijn bijna 68 jaar met pensioen gegaan. ‘Ik moest langer door werken omdat er simpelweg te weinig opvolging was. Ik werkte bij de sociale dienst en dat is nou niet bepaald de meest populaire afdeling om te werken. Het tekort was zelfs zo groot dat ik het laatste half jaar bij de gemeente Maastricht op kantoor heb moeten werken omdat ze o.a. wegens personeelsgebrek beide afdelingen hebben gefuseerd’, aldus meneer Pluijmen. Dit voorbeeld laat duidelijk zien wat voor een gevolgen de vergrijzing kan hebben voor de arbeidsomstandigheden.

Data verantwoording

Deze cijfers zijn gepubliceerd op 9 oktober 2024 en gaan over de jaren 2013 tot en met 2023. De cijfers en statistieken die ik heb gebruikt voor dit artikel zijn afkomstig van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). Het CBS geeft geen specifieke bron van waar de cijfers vandaan komen maar aangezien het een overheidsorgaan is en als taak heeft om betrouwbare, onafhankelijke informatie te analyseren en te publiceren. Kunnen we deze informatie als betrouwbaar bestempelen.

 

Over de auteur