Duitsland haalt Frankrijk weer in als meest populaire buitenlandse vakantiebestemming van Nederlanders

Duitsland haalt Frankrijk weer in als meest populaire buitenlandse vakantiebestemming van Nederlanders

Landschap Duitsland

Na 3 jaar is Duitsland opnieuw de populairste vakantiebestemming van Nederlanders. In 2023 gingen er volgens recente cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) namelijk 3,6 miljoen Nederlanders richting de Oosterburen tegenover 2,9 miljoen naar nummer 2 Frankrijk. In 2019 was Duitsland voor het laatst de lijstaanvoerder, waarna het van 2020 tot 2022 ingehaald werd door Frankrijk.

 

Nederland reislustig

Het zal u vast niet onbekend klinken: nadat u net bent uitgestapt op een tropisch eiland midden in de oceaan u binnen de kortste keren een Nederlands stel met elkaar hoort kletsen over hoe het weer op locatie veel beter is dan in Nederland en ze hier wel zouden kunnen wonen. Dat blijkt niet toevallig als we naar de data van het CBS kijken, daaruit blijkt namelijk dat Nederlanders in 2023 in totaal 37,6 miljoen keer op vakantie gingen. Dat is voor de ruim 18 miljoen inwoners van Nederland (CBS, 2024) dus meer dan 2 vakanties per persoon per jaar.

 

Duitsland meest populair

Van alle buitenlandse vakantiebestemmingen kozen de meeste Nederlanders dus voor een bestemming niet ver van huis. In onderstaande datavisualisatie is duidelijk te zien dat Duitsland ruimschoots aan kop lag in 2019 waarna het aantal Nederlandse reizigers drastisch omlaag ging in 2020 en Frankrijk weer een grote inhaalslag maakte. Dat zou kunnen komen door de coronacrisis die in 2020 uitbrak. Ondanks dat beide landen in de zomer van 2020 voor Nederlanders toegankelijk waren namen Duitsers de coronaregels wel ‘vrij serieus’ (Rijksoverheid, 2020), en konden de regels wat betreft corona per deelstaat verschillen. Na de terugval van de populariteit van Duitsland in 2020 begint het land, zoals te zien in de datavisualisatie, snel weer op te krabbelen. Die stijging kwam dit jaar dus tot een hoogtepunt nu het land weer het populairste buitenlandse vakantieland is voor Nederlanders.

https://public.flourish.studio/visualisation/19852215/

 

Wat Duitsland zo aantrekkelijk maakt

Dat Duitsland het populair is onder Nederlanders is inmiddels duidelijk, maar waarom worden Nederlanders dan zo getrokken door dit land? Mirelle Scholtus kan deze vraag snel beantwoorden, zij is gaat namelijk regelmatig op vakantie naar de Oosterburen. Volgens Mirelle barst Duitsland van diversiteit: ‘Er is prachtige natuur, veel mooie grote steden en veel historie.’ Een andere reden die voor de hand ligt is de liggen van Duitsland ten opzichte van Nederland: ‘Het is natuurlijk makkelijk te doen met de auto, binnen een halfuurtje ben je over de grens waar al veel leuke dorpjes en steden liggen.’ Toch zijn het niet alleen de geografische elementen die meespelen. Volgens Mirelle heerst er in Duitsland een kalmere sfeer dan in Nederland: ‘Het is fijn om soms uit de drukte van Nederland te kunnen ontsnappen. De mensen zijn er vriendelijk en kunnen over het algemeen ook beter Engels dan Fransen, wat communiceren voor mij makkelijker maakt.’

 

Verantwoording data

De data die gebruikt is voor het schrijven van dit artikel en het maken van de datavisualisatie zijn afkomstig van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). Het CBS is een Nederlandse overheidsinstelling die landelijke cijfers bijhoudt. Het CBS staat bekend om de betrouwbare cijfers die zij bijhouden en publiceren waarmee men in staat gesteld wordt tot nieuwe inzichten over Nederland te komen. In bovenstaand artikel en datavisualisatie is er gebruik gemaakt van data omtrent de meest populaire buitenlandse vakantiebestemmingen van Nederlanders. Hiervoor is gekeken naar een tijdspan van 4 jaar: 2019 tot het meest recent gepubliceerde jaar, 2023. Er is voor deze 4 jaar gekozen aangezien de cijfers van begin tot eind coronacrisis erin te zien zijn en het is erg opvallend om te zien hoe groot de invloed van die crisis op het gebied van buitenlandse vakantiebestemmingen van Nederlanders is geweest. Er zijn buiten het omrekenen van duizendtallen naar miljoenen geen wijzigingen in de data aangebracht.

 

Bronvermelding gebruikte informatie: https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2024/waar-gaan-we-het-vaakst-heen-op-vakantie/ , https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/28/in-zomer-2022-weer-meer-buitenlandse-vakanties-dan-vakanties-in-eigen-land#:~:text=Minder%20vakanties%20buiten%20Europa%20dan%20in%202019&text=Ruim%2010%20procent%20van%20de,Amerika%20was%20minder%20in%20trek ,  https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingsteller , https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/het-werk-van-bz-in-de-praktijk/weblogs/2020/wepke-kingma

Over de auteur

Amanda Ankersmit

Mijn naam is Amanda Ankersmit, ik ben in 2002 geboren te Ede. Terwijl ik opgroeide merkte ik dat ik een brede interesse had voor veel uiteenlopende onderwerpen, en graag tot op details wilde weten hoe dingen in elkaar steken. Daar kwamen vaak veel vragen aan mijn ouders bij kijken, die daar op hun beurt vaak geen antwoord op wisten. Die brede interesse is doorgezet naarmate ik ouder werd, en een grote reden dat ik journalistiek ben gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Nu probeer ik die antwoorden te vinden om er vervolgens een mooi verhaal van te maken, zodat iedereen met interesse het ook weet.