De Tunnel van de Ganzenmarkt

De Tunnel van de Ganzenmarkt

Foto: Pexels

Florus, kan jij dit Glas cava nog even naar dat tafeltje buiten brengen? Het is voor een van die drie meiden. Ze zitten aan de hoge tafels op de krukken. Hij pakt het glas cava en manoeuvreert zich door de menigte naar buiten.Alsjeblieft, geniet ervan, en hij zet het glas voor het meisje neer.

Er klinkt een doffe bas uit de looptunnel die ’s avonds verlicht wordt met lampjes in de kleuren van de regenboog. Ook wordt er gelachen. Het gelach is te vergelijken met dat van de hyena’s uit de Lion King. De tunnel loopt pal langs het terras en komt uit op de Oude Gracht. Is het weer zover? Denkt Florus…

Heb jij die mensen aan tafel zes al geholpen? Nee ik loop er wel even naartoe. Wat een drukte. Het is tenslotte ook een vrijdag avond. Een nazomer avond in de stad. Het publiek bestaat uit jongvolwassenen en studenten die hun weekend inluiden onder het genot van een drankje.

Naarmate de avond ouder wordt, loopt het terras een beetje leger, maar er zitten nog steeds genoeg mensen. De klokken van de Domtoren om de hoek slaan elf uur. Florus staat samen met twee van zijn collega’s alles een beetje te bekijken want het is immers toch wat rustiger geworden. De rust wordt plots bruut verstoord door twee jongens voor het terras die ruzie met elkaar blijken te hebben. De kleinste van de twee grijpt een stoel van het terras en gooit hem met een slingerbeweging richting de andere jongen. Vervolgens lijkt het zijn tegenstander een goed plan om een glazenfles van een tafeltje te pakken en die kapot te tikken tegen een muurtje. Hij is van plan om de andere jongen met dit zelf gecreëerde wapen aan te vliegen. De mensen die nog op het terras zitten kijken geschrokken en zoekend om zich heen, lichtjes in paniek om wat er nog dreigt te gebeuren. Er vliegen op dit moment ook stoelen over het terras heen terwijl er nog mensen aan de tafeltjes zitten. De twee jongens komen na enkele minuten weer tot bedaren en ze maken zich uit de voeten totdat ze geheel uit het zicht verdwenen zijn. Het tafereel is voorbij voordat iedereen er erg in had.

Florus checkt of zijn collega’s Daan, Sven en Berend in orde zijn en werpt nog een snelle blik op de gasten aan tafel voordat hij begint met het opruimen van de ravage die de twee jongens hadden achtergelaten. Het terras ziet eruit als een slagveld en sfeer die er hangt is een mix van opluchting en verbazing.

Florus zegt tegen zijn collega Daan dat hij blij is dat de hele situatie met een sisser is afgelopen. Ze zijn het met elkaar eens en werken weer verder alsof er niks gebeurd is. Niet veel later komt er een vaag figuur aangelopen met een capuchon over zijn hoofd. Een vuist, geschreeuw en alles gaat in vogelvlucht voorbij. Florus kijkt achterom en ziet dan wat er gebeurd is. Daan ben je oké? Daan, gaat het met je? Au, ja het gaat wel, we moeten achter hem aan rennen. Ja, dat gaan we doen, maar wie was het? Het was die jongen van de groep die hier een half uurtje geleden ruzie stonden te maken.

Er staat een man op die aan een tafeltje op het terras zit. Ook hij rent samen met mij, Daan, Sven en Berend achter de jongen met de capuchon aan. Hij loopt via de winkel van Sinkel, richting de oude Gracht. We rennen zou hard als we kunnen achter de jongen aan. Ik heb het gevoel dat het ons wel gaat lukken denkt Florus, en hij versnelt in zijn pas. Eventjes denkt hij dat we hem kwijt zijn, maar dan duikt hij weer op tussen de mensen die nog op straat zijn. We trekken nog een sprint en komen steeds dichter in zijn buurt. Even lijkt het alsof hij het opgeeft, maar hij rent toch door. Alles lijkt in een waas aan mij voorbij te gaan en de blikken van de mensen op straat kunnen me even niets meer schelen. We mogen van geluk spreken dat dit gedeelte van de Oudegracht zo goed verlicht is en dat er nog genoeg volk op straat is die hem mogelijk ook hebben gezien realiseer ik me terwijl ik hem probeer bij te houden. Sven, Berend, Daan en ik rennen zonder met elkaar te praten door.

We zijn bijna aan het einde van de Oudegracht wanneer de jongen met de capuchon zich plots omdraait. Hij heeft door dat wij in de meerderheid zijn en dat we hem waarschijnlijk wel zouden kunnen gaan inhalen. Hij schreeuwt naar ons: “Ik ga jullie allemaal kanker doodmaken, ik ga jullie neersteken.”

Vervolgens gebeurt er iets waar we allemaal niet op bedacht zijn. Hij maakt een rare beweging met zijn hand alsof hij naar iets opzoek is wat zich in zijn jas zou moeten bevinden. De sfeer slaat helemaal om en ik heb het gevoel dat we nu een beslissing moeten gaan maken over hoe we deze situatie het best kunnen aanpakken. Mijn collega’s hebben dit ook door. Het lijkt erop alsof hij een mes uit zijn jas gaat halen. Zeker na de woorden waarmee hij net dreigde, besluiten we het zekere voor het onzekere te nemen. Ons leven is ons op dit moment meer waard. Langzaam doen we allemaal een paar stappen naar achter. Florus gaat met zijn hand richting zijn broekzak, hij aarzelt nog even maar doet het toch. “Met de meldkamer goedenavond wat kan ik voor u doen?” klinkt er uit de telefoon. Florus en zijn collega’s besluiten aangifte te doen.

Later krijgen Florus en zijn collega’s van de politie te horen dat de jongen met de capuchon is opgepakt. De andere jongen die aan het begin van de avond ook deel uitmaakte van het gevecht voor de bar heeft diezelfde avond wel iemand neergestoken. Ook hij is uiteindelijk opgepakt. Het is niet de eerste keer dat er een vergelijkbaar incident plaatsvindt in de drukke binnenstad van Utrecht. De tunnel van de Ganzenmarkt staat erom bekend dat je daar ’s avonds beter weg kan blijven omdat er niet zulke frisse types rondhangen. De jongens die daar dikwijls rondhangen, zorgen vaak oor opstootjes. Ze weten dat dat een van de enige plekken is in Utrecht waar geen cameratoezicht is. Het gaat om het gedeelte tussen de Boons supermarkt, en de Winkel van Sinkel.

Een paar weken later komt er een nieuwsbericht online op de website van het AD. Er heeft alweer een steekpartij plaatsgevonden in het centrum van Utrecht. Ook dit incident vond plaats op de Oudegracht vlak bij de Winkel van Sinkel en de Ganzenmarkt tunnel. Het slachtoffer stond rond 01:00 uur te schuilen voor de regen in de tunnel. Hij werd op dat moment door meerdere mensen benaderd en er ontstond een woordenwisseling. Een van de belagers trok een mes en stak de 28-jarige man. De man is met letsel aan zijn gezicht naar het ziekenhuis vervoerd. Mogelijk zou de steekpartij te maken hebben met de geaardheid van de 28-jarige. Er wordt op dit moment meer onderzoek door de politie gedaan naar het scenario achter de steekpartij. De reden van het voorval is dus nog onduidelijk.

Over de auteur