Aziatische smaken in het centrum van Hoofddorp: Viet n Tea

Aziatische smaken in het centrum van Hoofddorp: Viet n Tea

Na zelf twee jaar in een Vietnamees restaurant te hebben gewerkt en inmiddels alle soorten en smaken bubble tea uit mijn hoofd te kennen ben ik benieuwd naar de hippe Aziatische tent in het centrum van Hoofddorp. Al twee jaar trekt deze zaak een constante stroom bezoekers, mede dankzij de strategische ligging tussen restaurants en kledingwinkels. Dit in tegenstelling tot een andere Aziatische zaak aan de rand van het winkelcentrum, waar ik een tijdje terug ook bubble tea heb genomen en een mix van aziatische snacks, maar dan zonder specifieke niche.

Bij binnenkomst van Viet n Tea word je vriendelijk begroet door een van de medewerkers. Mede daarom en door de up beat achtergrondmuziek hangt er een positieve sfeer in de nogal kleine zaak. Wat ook opvalt is de groene plantenmuur met neon letters: ‘life is a par-tea!’ Het is eenvoudig, maar smaakvol ingericht. Binnen zit je op geweven rotan stoeltjes, buiten op zwarte plastic stoelen, je eet met wegwerpservies en besteld aan een bestelscherm.

Ik start dan ook met het bestellen via het bestelscherm die rechts in het hoekje van de zaak staat. Ik neem de klassieke brown sugar milk tea met tapioca parels die boven aan het scherm staat als ‘best seller’, dit was altijd al mijn favoriet. Je betaalt 5,75 voor zo’n drankje waar men tegenwoordig niet meer van omkijkt. Voor wie onder een steen heeft gelegen: bubble tea is een combinatie van thee, melk, soms vruchtensiroop en tapiocaballetjes. Het drankje komt oorspronkelijk uit Taiwan, waar het al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw op het menu staat. De balletjes die je ziet in bubble tea zijn waar het écht om gaat. Tapioca is in principe een smaakloos ingrediënt. Je drinkt ze dus niet per se voor de smaak, maar wél voor de textuurervaring in je mond.

Vietnamese keuken
Als ik verder door het menu scroll hebben ze een variatie van Vietnamese streetfood gerechten. In Vietnam kan je deze overal op straat halen bij straatverkopers. Bánh Mì’s, rice paper rolls en rice noodle salades met verschillede soorten vlees. Ze hebben ook een vega optie met tofu. En daar stopt het niet, want ook staan verschillende snacks op het menu. Gefrituurde loempia’s, chicken bites, fried shrimps en wederom weer een aantal vega opties. Ik twijfel of ik black angus of kip wil proeven, dus ik neem allebei. Ik ben gegaan voor een kip Bánh Mì en een black angus rice paper roll. Voor erbij heb ik chicken bites genomen. Met een gelukje op de drukke zondag is er een tafeltje vrijgekomen en neem ik plaats.

Wanneer ik de vrouwelijke eigenaar uit interesse vraag waarom ze het menu op deze manier heeft gevormd vertelt ze dat dit vaak de gerechten zijn wat populair is bij Vietnamese tentjes in Nederland. Dat kan kloppen, aangezien het Hoofddorpse restaurant Viettasty, dat al een tijdje dicht is, onder andere ook deze gerechten serveerde. Ook vertelt ze dat ze alleen maar werken met verse ingrediënten.

Tapioca parels 

‘Emily!’, hoor ik de medewerker schreeuwen. Bij het plaatsen van mijn bestelling moest ik mijn naam intoetsen. Terwijl ik ja zeg en mijn hand op steek, loopt hij naar me toe en serveert hij een bruinig koud drankje met aan de rand van de beker druipende bruine suiker. In mijn drankje zijn ook de tapioca parels doorweekt met bruine suiker, waardoor ze een donkere tint krijgen. Ze krijgen dan ook een zoetere smaak, waardoor het niet alleen maar om de textuurervaring gaat. Terwijl ik kauw op de balletjes proeft het drankje romig en mierzoet. De tapioca parels zijn perfect doorgekookt; niet te lang en niet te kort. Er is balans tussen zachtheid en elasticiteit waardoor de binnenkant een heerlijke “chew” heeft.

Verse frituur
Na zo’n acht minuten hoorde ik weer mijn naam en werd de rest van mijn bestelling op het witte marmeren tafeltje voor me geserveerd. Het eten werd gepresenteerd in bruine wegwerpbakjes.
Het zag er vers en zorgvuldig klaargemaakt uit.Ik begin met het eten van de gefrituurde chickenbites. Gloeiend heet, net uit de frituur. Het wordt geserveerd met een klein bakje chilimayo. Bij elke hap die ik neem, hoor je van ver de knapperigheid. Veel smaak, mals en super krokant.

Bánh Mì
Franse kolonisten hebben de baguette geïntroduceerd in Vietnam in de periode van Frans Indochina. Door de extreem hoge importprijzen van tarwe destijds, werden Franse stokbroden en sandwiches gezien als een luxe delicatesse binnen de Franse eetcultuur. Bánh Mì betekend ook letterlijk brood. Hij is erg goed gevuld uit met stukken kip, zuur, komkommer, chilimayonaise, en koriander. De chili heb ik eruit gelaten. De marinade zorgt voor een sappige malse textuur. Een combinatie van zoute, zoete, zure en umamielementen. Het brood is vers en houdt de inhoud goed bij elkaar. De malse kip en frisse groenten vormen een perfecte combinatie, waarbij de rijke smaak van de kip goed samengaat met de lichte, verfrissende crunch van de groenten.

Versheid
Aan de grens van vol zitten neem ik een hap van de vierdelige rice paper rolls gevuld met black angus en wederom verse groenten. Dit keer geserveerd met hoisin-pindasaus en vinaigrette. Voor de hoeveelheid rolls lijkt het erg weinig saus. Alsnog dip ik de rol in beide sausjes en neem ik een hap. Het zachte, licht elastische rijstvel komt als eerste boven. De eerste beet brengt je meteen naar de sappige, malse Black Angus. Daartegenover staat de frisse knapperigheid van de dun gesneden wortel en komkommer, terwijl de rijstnoedels zorgen voor een zachte, vullende basis. De kruiden, munt en koriander, brengen een lichte frisheid die perfect balanceert met het vlees. De dip van hoisin-pindasaus voegt een zoete, nootachtige rijkdom toe, terwijl de vinaigrette voor een subtiel zure, verfrissende kick zorgt.

Het menu biedt een beperkte selectie, maar dat is ergens logisch voor een kleine zaak. De versheid van de ingrediënten die de eigenaar beloofde was absoluut merkbaar. Dit draagde erg bij aan de kwaliteit van de gerechten. Viet n Tea weet precies hoe ze het beste uit de eenvoudige, maar smaakvolle Vietnamese streetfoodgerevhten naar voren kunnen brengen. Het is een sterk concept, vriendelijke service en verse ingrediënten rechtstreeks uit de keuken. Een goede toevoeging aan het centrum van Hoofddorp.

Over de auteur

Emily van den Braak

Emily van den Braak (18 jaar) gaat altijd voor het hoogst haalbare en is nieuwsgierig naar alles wat er ‘happening’ is. ‘Voor' de schermen werken is sinds jongs af aan haar uiterste streven.