BijBest: Een verborgen pareltje aan de Delftse grachten

BijBest: Een verborgen pareltje aan de Delftse grachten

Lunchroom BijBest is een perfect voorbeeld van een ‘verborgen parel’ onder de vele eettentjes in Delft. Enigszins verscholen, in de Vrouwjuttenland straat in het centrum van Delft, is een schattig lunch- en ontbijttentje te vinden die je warm verwelkomd.

Aan de grachten van Delft

Aan de omgeving ligt het niet, want zodra je de binnenstad van Delft inloopt, hoef je maar één afslag naar rechts te nemen en honderd meter verder, aan de gracht, ligt lunchroom BijBest. Toch heeft het lang niet dezelfde naamsbekendheid als veel andere eetplekken in Delft. Dat zou kunnen komen door het ongelooflijk rijke aanbod aan eetgelegenheden in deze stad. Elke maand lijkt er wel weer een nieuw plekje uit de grond gestampt te worden, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ondanks dat BijBest al ruim 7 jaar bestaat, is het toch nog aardig onder de radar gebleven bij het grote publiek.

Warm welkom

Bij binnenkomst word ik begroet door een glimlachende blonde jongen die mij naar een klein rond tafeltje begeleidt. Blijkbaar hebben ze hier geen last van de hoge energierekeningen want aan warmte geen gebrek. Om mij heen kijkend vallen als eerste de grote hoeveelheid groene planten op. Hangend en staand zorgen ze voor een hippe sfeer. Aan de stenen muur hangen houten kratjes waar allemaal oude bordspelletjes inzitten. Ook een mand met kinderspeelgoed staat prominent boven op de taartvitrine. Een plek waar ze kinderen liever met echt speelgoed zien spelen dan met hun neus in een tablet staren, heeft voor mij al een streepje voor. Ik hoef niet lang te wachten op een menukaart en gelukkig maar, want er staat een behoorlijk scala aan verschillende drankjes op het menu. Allemaal even aanlokkelijk. Ik kies uiteindelijk voor een huisgemaakte bosbessen limonade met prik. Het arriveert in een paars gekleurd glas met een kleurrijk rietje en een schattig sinaasappel schijfje aan de rand. Het smaakt zoals het eruit ziet: zoet. Hierdoor verlangen mijn smaakpapillen automatisch naar iets hartigs.

Keuze is reuze

Ik kan kiezen uit één van de uitgebreide ontbijtjes, salades en verse broodjes. De ontbijtjes variëren van een traditioneel Engels ontbijt tot een ‘BijBest’ ontbijt waar je een croissant met brie, gebakken eitje en pannenkoekjes bij krijgt. Dat is ook gelijk het duurste ontbijtje (€ 18,50). Het allerduurste op de kaart is ‘The Unit’ salade voor € 19,95. Dat klinkt als een flinke uitgave, maar het is niet zo gek als je kijkt naar de ingrediënten die hierin zitten: manchego, pastrami, gerookte kipfilet, pesto, tomaat, ingelegde komkommer met ui, chipotle mayonaise en tortillachips. Mijn mond begint al te wateren als ik het lees. Bovendien heb je alle salades in sandwich vorm en die zijn een stuk goedkoper. Zo is de duurste sandwich, je raadt het al, ‘The Unit’, voor € 14,95 en de goedkoopste, de ‘Spiced feta’ sandwich voor € 10,95.

Na lang wikken en wegen tussen interessante namen zoals de ‘Drizzlelicious’ (drie kleine pannenkoekjes) en de ‘Brie-lliant’ sandwich, ga ik toch voor de ‘Spiced feta’ in sandwich vorm. De vrouw naast mij hoor ik voor de ‘Drizzlelicious’ gaan, wat ze verbazingwekkend genoeg zonder stotteren eruit krijgt.

Terwijl ik op mijn eten wacht, ruik ik de warme geur van versgemalen koffiebonen en opgeschoeide havermelk. Dit is toch wel het grootste voordeel van de bar midden in de zaak plaatsen. Het is een af een aan van drankjes die als kleine kunstwerkjes worden gepresenteerd. Zo zijn er zes verschillende speciale latte’s, zoals een ‘Butterscotch latte’, die allemaal op hun eigen manier worden gepresenteerd met bij de naam passende specerijen, gesprankeld op een toef slagroom. Ik besluit er één te bestellen. Ze worden geserveerd met een klein vierkant stukje spekkoek. Origineel en vooral heel smakelijk.

Geniet ervan

De vrolijke blonde jongen is terug en zet een rond lichtblauw bord voor mijn neus met bruinbrood en een oranje puree erop. ‘Geniet ervan!’ Het broodje is rijkelijk belegd met spinazie, zwarte olijven, ingelegde komkommer met ui en honing als dressing. De ster van de sandwich is natuurlijk de ‘Spiced feta’. Het is een fetamelange gemengd met licht pittige sambal wat het een oranje kleur geeft. De combinatie van de zoutige feta en de zoete honingdressing valt verrassend goed in de smaak. De dikke sneetjes bruinbrood zorgen ervoor dat het niet lang duurt totdat ik volledig verzadigd ben. Een precies goede hoeveelheid, dat komt niet meer zo vaak voor.

Voldaan en ontspannen reken ik af en word ik wederom met een vriendelijke glimlach, door zowel de blonde jongen als de barista’s, uitgezwaaid. Hoewel de zaak goed gevuld was met gezinnen, kinderen en dagjesmensen, mag ‘BijBest’ echt de naamsbekendheid krijgen die ze verdient.

Over de auteur

Pepper Jochem

Pepper Jochem is een enthousiaste journalist in opleiding die met veel passie en plezier verhalen maakt. Ze kan slecht tegen onrecht en wil de verhalen van mensen over de hele wereld laten horen.