Jaren ’80 muziek stijgt in de Top2000

Jaren ’80 muziek stijgt in de Top2000

Muziek uit de jaren ’80 is in opmars. Uit een analyse van de Top 2000 van NPO Radio 2 blijkt dat sinds 2018 het Nederlandse publiek vaker stemt op nummers uit dit decennium. In 2018 werden jaren ‘80 nummers voor het eerst meer aangevraagd dan nummers uit de jaren 70, met een verschil van 3,44%. Het afgelopen jaar was dit verschil toegenomen met 14,54%. Deze stijging laat zien dat de ’80s sound weer volop in de belangstelling staat.

Deze veranderende trend is volgens Laurens Ham, universitair docent Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, te verklaren door diverse artistieke en esthetische stromingen uit de jaren ’80. Ham vertelt dat de jaren ’80 een decennium is waar veel interessants gebeurde. Zoals de opkomst van diverse muziekstijlen. ‘Mainstreaming van de hiphop, opkomst van de dance, mainstreaming van de (hardcore)punk en new wave.

De jaren ’80 hebben volgens Ham een grote en blijvende invloed gehad. ‘Je hoort veel jaren 80-invloeden terug in hedendaagse bands, ook in Nederland. Neem Goldband, Sophie Straat, Droom Dit, maar ook een echte avant-gardeband als De Ambassade.’ Hierbij speelt volgens Ham de fascinatie mee voor technologie. De ontwikkeling van drumcomputers en synthesizers zorgde voor nieuwe klanken, en deze zijn volgens Ham nog steeds populair.

Nummers die gebruik maken van synthesizer zijn onder andere: ‘Africa’ van Toto, ‘Take on me’ van A-ha, maar ook hedendaagse nummers als ‘Blinding Lights’ van The weekend, en ‘Physical’ van Dua Lipa.

De stijging van jaren ’80 muziek in de Top 2000 komt niet alleen door de blijvende invloed van deze muziekstijl, maar ook door de veranderingen in het luisterpubliek. Ham legt uit dat toen de lijst in 1999 voor het eerst werd samengesteld, vooral muziek uit de jaren 60 en 70 een domineerden. ‘De zender is in de 25 jaar daarna steeds meer een zender van eerst generatie X geworden, en nu steeds meer ook van millennials en zoetjesaan ook genZ. Die nemen hun eigen muziek mee.

Ook Robin Thuss en Roel Kersten spelen met hun bedrijf De Gouden Herinnering, veel in de ouderenzorg, en merken ook dat generaties een rol spelen in de populariteit van jaren ’80 muziek. Zij zien dat ouderen nog steeds genieten van muziek uit de jaren 50 en 60, maar dat de jaren ’80 bekender wordt. ‘Dit waren de jaren waarin ze uitgingen, trouwden of hun eerste baan kregen. Muziek uit die periode roept daardoor veel herkenning en herinneringen op.’

De populariteit van jaren ’80 muziek is te verklaren door een combinatie van nostalgie en de invloed van media. Volgens Dr. Alec Badenoch, universitair docent media- en cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht, heeft muziek uit deze periode de jeugd van toen gevormd. Hierdoor zijn ook volgende generaties met muziek uit de jaren ’80 opgegroeid. ‘Dus voor de huidige generatie van jongvolwassenen speelt dat ook een rol in hun kennis en voorkeuren.’

Ook speelt volgens Badenoch de media-industrie een rol in de populariteit van jaren ’80 muziek. Hij vertelt daarbij over de invloed van radiozenders. Je moet ook naar de smaakmakende industrieën kijken. Daar is zoiets als radio dat al lang niet alles, maar bepaalde hits uit de jaren 80 nog steeds in hun playlists behoudt, van groot belang.’

Niet alleen radio draagt hieraan bij, ook films, series, reclames, en sociale media. De documentaire ‘Bohemian Rhapsody’ uit 2018 heeft volgens Ham een grote rol gespeeld in de populariteit van het gelijknamige nummer onder het jonge publiek. Hetzelfde geldt voor het nummer ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush. Het nummer kwam volgens Badenoch vaker op de radio, nadat het een rol kreeg in de serie Stranger Things.

De populariteit van jaren ’80 muziek in de Top 2000 laat zien hoe muziekgenres zich aanpassen aan nieuwe generaties. Nostalgie, en media spelen hierin een effectieve rol, waardoor deze muziek niet alleen populair blijft bij de generatie die ermee opgroeide, maar ook nieuwe luisteraars bereikt.

Over de auteur

Lotte van den Booren

Ik ben Lotte van den Booren (22), en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik mijn mbo-opleiding media&redactie afgerond, en werk ik bij lokale radio/tv omroep (omroep Heemskerk). Hier ben ik bij verschillende programma's sidekick. En een format voor een eigen programma staat nog in de stijgers. Verder ben ik hier ook bezig met een mini serie. Mijn ambities liggen bij het presenteren, maar alles binnen de schrijvende journalistiek trekt mij ook erg aan.