Brian Priske presteerde ondermaats bij Feyenoord

Brian Priske presteerde ondermaats bij Feyenoord

Hoewel er langer geluiden opgingen in De Kuip om trainer Brian Priske te ontslaan, kwam het congé voor de trainer onverwacht. Na een 3-0 overwinning op stadsgenoot Sparta werd er een abrupt einde aan het dienstverband gemaakt door Technisch Directeur Te Kloese. Maar is dit ontslag eigenlijk wel terecht? 

Al in aanloop naar de wedstrijd met Bayern München leek het erop dat het de laatste avond voor de ex-trainer in De Kuip zou zijn. De prestaties vielen na de winterstop simpelweg tegen en dus leek het erop dat het einde verhaal was voor Brian Priske. Totdat de wedstrijd met 3-0 werd gewonnen en op de donderdag daarna directeur Dennis te Kloese meldde dat Priske nog het volste vertrouwen had van het bestuur. Na nederlagen tegen Ajax en PSV in de weken daarna werd de positie van de trainer echter weer wankel en besloot diezelfde directeur Priske alsnog de laan uit te sturen, ondanks de winst op Sparta.  

 

De data 

Ondertussen zijn we een aantal weken verder en staat de nieuwe trainer Robin van Persie aan het roer. Maar terugkijkend op de roerige periode van Priske bij Feyenoord rijst de vraag of de Deen te snel is ontslagen en wat de data zegt over zijn prestaties. Maar misschien nog wel belangrijker: wat hebben de vele wisselingen in het coachingsvak voor impact op de voetballerij?  

De data wijzen uit dat Brian Priske het statistisch niet veel langer heeft volgehouden dan Gertjan Verbeek, deze eeuw de slechtste trainer die aan het roer stonden bij de Rotterdamse club. Anderzijds is het puntengemiddelde van de Deen niet veel slechter dan die van Dick Advocaat, die bijna de dubbele hoeveelheid wedstrijden de kans kreeg. Betekenen deze cijfers dat Priske te snel is ontslagen? ‘Het rommelde echt al wel een tijdje bij de supporters en de resultaten waren niet top. Heel veel krediet leek Priske bij hen niet te hebben,’ zo vertelt voetbalwatcher Rick Kraaijeveld van Sportnieuws. Voor dat medium volgt hij de traditionele top 3 van de Eredivisie. 

Arne Slot 

Toen Brian Priske instapte bij Feyenoord, moest hij de grote schoenen van succestrainer Arne Slot vullen. Onder leiding van Slot werd de club kampioen, won het de KNVB Beker en haalde het de finale van de Conference League. Ook onderging de club een transitie in de manier van voetballen. Het doel was om hoger druk te zetten, meer te scoren en minder doelpunten tegen te krijgen. Dit alles werd ondersteunt met statistische vooruitgang. Elk seizoen dat Arne Slot er langer zat, werden deze cijfers beter. En dus is het interessant om de statistieken onder de succestrainer naast die van Priske te leggen. Deed hij het zoveel slechter? 

Oud-trainers Brian Priske en Arne Slot

Ja. Hoewel de ploeg onder de Deense trainer vaker scoorde in Europese wedstrijden dan onder Slot, steken verder alle cijfers af tegen die van Slot. Minder doelpunten voor in eigen land, meer tegendoelpunten in zowel de Eredivisie als in Europese wedstrijden en de stijgende lijn die onder de vertrokken succestrainer werd ingezet, is niet doorgetrokken door zijn opvolger. Maar waren de verwachtingen wel terecht?Arne Slot heeft het echt heel goed gedaan, dus de lat lag ook wel hoog. Al heeft hij de werkwijze van Slot nooit overgenomen,’ aldus Rick Kraaijeveld. 

Ontslagen 

Is Priske daarmee te snel ontslagen? ‘Hij kreeg niet lang de kans, maar verloor wel veel topwedstrijden in Nederland. Dat is hem al snel kwalijk genomen door zowel de directie als de supporters. Maar de snelle roulatie van trainers in heel de competitie eigenlijk, is wel ongezond voor de clubs.’ Zo zag Rick Kraaijeveld. En met die wetenschap lijkt het erop dat Priske weinig kansen kreeg, snel werd gewantrouwd door supporters en op basis van data niet zo goed presteerde als zijn voorganger. Echter werd hij een stuk sneller ontslagen dan trainers voor hem met vergelijkbare signalen en leek zijn krediet eerder op te zijn.

Data verantwoording 

Voor het maken van de charts heb ik gebruik gemaakt van voetbalsites Sofascore en ESPN. Deze sites laten uitslagen van alle competities zien. Daarnaast geeft Sofascore ook achterliggende statistieken weer. Dit gaf me de mogelijkheid om de goed presterende trainer Arne Slot naast de prestaties van Brian Priske te leggen. Juist omdat het ook bij experts, zoals Rick Kraaijeveld, veel gaat over de lat die voor Priske erg hoog lag. Met deze data kon ik beantwoorden of hij het in vergelijking met zijn voorganger echt zo slecht heeft gedaan. Daarom heb ik alle doelpunten voor en tegen handmatig geteld per wedstrijd. Zowel in Nederland als Europa. Hierbij telt niet alleen de Champions League mee, maar ook de Europa League en de Conference League.

Aan de hand van de website Transfermarkt heb ik de oud-trainers van Feyenoord deze eeuw op een rijtje gezet. Zij geven namelijk ook de hoeveelheid dagen, wedstrijden en punten weer. Dit heb ik gedaan om een breder perspectief te geven dan alleen Arne Slot als voorganger. Er zijn namelijk heel wat wisselingen geweest door de jaren heen en deze data kan iets zeggen over of hij in historisch perspectief flink onder de maat presteerde of alleen tegenviel in vergelijking met zijn voorganger. Deze data werd zodanig duidelijk aangeleverd, dat ik het alleen heb vertaald naar eigen grafieken.

In deze spreadsheet heb ik alle data geplaatst. 

Over de auteur

Kevin Valk

Kevin Valk (2004) studeert aan de School voor Journalistiek. Kevin vindt journalistieke betrouwbaarheid, hoor en wederhoor en het bespreken van maatschappelijke discussies belangrijk. Een van de kernwaarden van Kevin is dat iedereen gehoord moet worden. Ook straalt hij graag in zijn radiostudio, waar hij met sfeer en goede verhalen zijn passie voor muziek deelt.