Hotelprijzen door het dak bij Europese filmfestivals

Hotelprijzen door het dak bij Europese filmfestivals

Hotelprijzen door het dak bij Europese filmfestivals
San Sebastián en Cannes verrassen economisch

Filmfanaten houden ervan: internationale filmfestivals. Deze filmvieringen zijn niet alleen rijk voor cultuur, maar ook voor de economie. Uit een analyse van de vijf prominentste Europese filmfestivallocaties, blijkt echter dat er grote onderlinge verschillen zijn. Op basis van hotelkamerprijzen, genereert Cannes de grootste procentuele winst. Londen ervaart de minste toename in winst, met een 14% stijging.

Grote verschillen

Het Berlijnse Filmfestival: Berlinale, met ongeveer 330.000 bezoekers, is een van de grootste ter wereld. Toch is de relatieve stijging in hotelprijzen slechts 67%. Dit komt deels omdat er in Berlijn een grote vraag is naar accommodatie, vanwege de competitieve markt, ongeacht het festival.

Cannes biedt een ander beeld, ondanks dat het minder bezoekers (200.000) trekt, verdubbelen de hotelprijzen tijdens het festival. De prijs voor een hotelkamer stijgt zelfs met maar liefst 118%. Wellicht omdat het filmfestival in Cannes zich kenmerkt als exclusieve gelegenheid, waardoor hotels kunnen profiteren van premiumprijzen.

De achterblijver als het gaat om winsttoename is Londen. In 2022 kwamen er nog 150.000 naar het BFI Londen Film Festival. Echter vond hier slechts een stijging van 14% plaats, tussen de kosten voor een hotelkamer tijdens het festival, en een maand ervoor. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo kan het, net als in Berlijn, meespelen dat de vraag naar accommodatie altijd hoog is. Daarnaast staat Londen bekend om haar vele events, zoals theatershows en sportwedstrijden. Ook hierdoor kan het verschil minimaal zijn.

De unieke locatie van Venetië en beperkte capaciteit van hotels in het historische centrum zorgen voor een sterke prijsstijging., zodra het filmfestival La Biennale di Venezia plaatsvindt. Venetië trekt slechts 60.000 bezoekers, maar heeft een dramatische stijging in hotelprijzen van 72%.

Tot slot: het El Festival de San Sebastián. Deze stad in Spanje behaalt de tweede plek op de lijst met een verrassende prijstoename van 90%. Wat San Sebastián een tweede plek geeft op deze lijst.

Verantwoording

Voor dit onderzoek hebben wij gekeken naar de economische impact van de vijf grootste Europese filmfestivals, op de gaststad. Dit zijn Berlinale, Festival de Cannes, BFI London Film Festival, La Biennale di Venezia en Festival de San Sebastián. De keuze is gebaseerd op bezoekersaantallen en hun internationale reputatie, daarmee hun impact op de filmwereld.

Om te meten wat de economische impact is, hebben we gekeken naar de stijging in hotelkamer prijzen.

De data in dit artikel zijn verzameld via verschillende bronnen. Zo komen de bezoekerscijfers uit onder andere perskits, jaarrapporten en festivalwebsites. De aantallen komen uit 2022-2024, met eventuele aanpassingen voor coronamaatregelen in acht genomen.

Voor het vergelijken van de prijs van hotelkamer hebben wij het verschil tussen de dagen tijdens het festival, en de maand ervoor genomen. Dit om het voor elke locatie een accurate representatie te laten zijn. De peildata zijn gekozen op basis van de recentste en consistentste festivaleditie. Dit hebben wij gedaan via verschillende grote websites, die in elke stad actief zijn. Zoals Booking.com, en Trivago.

Over de auteur

Yara Lommen

Hi! Ik ben Yara, 20 jaar oud. Ik woon nu in het gezellige Utrecht, maar ben een Rotterdammer in hart en nieren. Ik ben geïnteresseerd in politiek, maatschappelijke kwesties en evenementen. Maar ik schrijf over van alles en nog wat. Ik hoop mij later te kunnen verdiepen in internationale politiek, maar houd voor nu mijn ogen open voor alles wat ik tegen kom.