Gerecyclede mode wel zo verantwoord als het lijkt?

Gerecyclede mode wel zo verantwoord als het lijkt?

Hoeveel vertrouwen heb jij in de duurzame beloftes van modebedrijven? Die vraag heeft Radar van AVROTROS in 2021 voorgelegd aan inwoners van Nederland. Hieruit bleek dat meer dan de helft van de 21 duizend correspondenten nauwelijks of helemaal geen vertrouwen heeft in de duurzame beloftes van modebedrijven. Ook zijn duurzaamheidsclaims van diverse modebedrijven onder de loep genomen, door onder andere de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Veel claims werden namelijk niet onderbouwd. Tijd dus om dieper in te duiken op recycling in de mode-industrie.

Om deze crossmediale productie te lezen kun je klikken op onderstaande link, die leidt naar het magazine. Onderstaande video en datavisualisatie worden extra toegelicht in het magazine, maar moeten worden bekeken op deze online pagina. Onderstaand is een exclusieve podcastlijst toegevoegd met podcastafleveringen over recycling en duurzaamheid in de mode-industrie. Ook worden er tips gegeven over hoe jij je kledingkast kunt verduurzamen. Veel lees-en luisterplezier!

Magazine Recycling

Explainervideo textielbak
Zelf ook meewerken aan een circulaire economie? In onderstaande explainervideo staat uitgelegd wat wél en wat niet in de textielbak mag en tips als je textiel wil inleveren.

Datavisualisatie
In onderstaande datavisualisatie is het gemeentelijk textielafval – in kg per inwoner en in duizend ton – weergegeven. De visualisatie laat een duidelijke stijging zien van het textielafval in de afgelopen twintig jaar.Uitleg begrippen:
*Afval van huishoudens: dit afval is door of in opdracht van de gemeenten bij huishoudens ingezameld. Omdat het afval van winkels en dergelijke vaak tegelijk met het afval van huishoudens wordt ingezameld, zal een (klein) deel niet afkomstig zijn van huishoudens.
**Textiel: gebruikte kleding en ander textiel, inclusief datgene wat is ingezameld door verenigingen, scholen en liefdadigheidsorganisaties.
***Cijfers via CBS

Podcastlijst 

Nog niet uitgelezen en meer weten over hoe jij je steentje kunt bijdragen aan een duurzamere mode-industrie? En welke stappen jij kunt zetten voor een bewustere kledingkast? Klik dan op play in de bijgevoegde Spotify afspeellijst hieronder of scan de QR-code in de productie met de camera van je telefoon. Veel podcast luisterplezier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.