Massa schietpartijen stoppen nooit

Massa schietpartijen stoppen nooit

“Het is genoeg” Dat is wat president Joe Biden in een toespraak zei en roept op tot strengere wapenwet. Afgelopen week ging het weer mis, 28 doden tijdens een schietpartij op een basisschool in Texas. En dat was de druppel voor veel Amerikanen. De wetten moeten strenger.

247 massa-schietingen waren er al dit jaar In Amerika. Daar kwamen 281 doden en 1085 gewonden bij kijken, volgens de Gun Violence Archive. Het wordt een massa schietpartij genoemd als er vier of meer (zonder de schutter meegerekend) gewond zijn geraakt of dood zijn gegaan. Gemiddeld gezien is er ongeveer één schietpartij per dag.

https://public.flourish.studio/visualisation/10263102/

Massa schietpartijen in Amerika per maand dit jaar, 2022

Afgelopen jaren

De afgelopen jaren zijn er steeds meer van dit soort incidenten plaatsgevonden. In 2021 waren dat bijna 700 stuks. In 2020 611 en in 2019 417. Voor die jaren was het nooit hoger dan 400 massa-schietpartijen per jaar en er wordt gerekend vanaf 2014. Dat dit zoveel gebeurt in Amerika is volgens vele geen verrassing. De L.A. Times heeft een artikel geschreven met de meest gebruikelijke redenen van de schutters. Een van die redenen is dat het gemakkelijk is om aan een wapen te komen in Amerika. Je kan namelijk vanaf je achttiende levensjaar een wapenwinkel binnenstappen en meerdere geweren naar buiten stappen. Uit schattingen van de Amerikaanse branchevereniging National Shooting Sport Foundation blijkt dat in 2021 bijna negentien miljoen wapens zijn verkocht in de Verenigde Staten. Dat zijn nu 400 miljoen wapens op 330 miljoen inwoners.

https://public.flourish.studio/visualisation/10341146/

Kaart van Amerika met per staat het aantal massa schietpartijen en als punten hoeveel geregistreerde wapens die staat heeft.

Mentale Problemen

Veel jongeren kampen met mentale problemen. Om ervoor te zorgen dat deze jongeren geen wapens kunnen kopen en een gevaar voor zichzelf en de buitenwereld kunnen worden is er een database opgericht. In die database komt er dan een rode vlag te staan als ze onder behandeling staan van een psychiater of andere hulpverleners. In de praktijk blijkt dat dit niet werkt. De hulpverleners maken geen aanstalten om die database te updaten. Uit Polls van Ipsos blijkt ook dat de Amerikaanse burgers strengere background checks willen. Maar zelfs die wetten komen er uiteindelijk niet door.

Politiek

De Republikeinen gebruiken als argument dat het wapen niet het probleem is maar het middel. Zij zien de geesteszieken jongeren. Zij willen juist meer wapens in Amerika. Ze zien een wapen als symbool van persoonlijke vrijheid en elke beperking daarvan is onacceptabel voor een republikein, je mag daar niet aankomen.

Democraten willen aanscherpen van bepaalde wapenwetten maar ook zeker de wapens behouden. Ze willen meer en betere achtergrond checks, voor als mensen zich verdacht gedragen of zich wel eens schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld dat je ze dan geen wapen mag verkopen. Een andere optie die ze ook willen is de leeftijd verhogen van 18 naar 21 om een wapen aan te schaffen. En in zeven staten is dit gelukt vanaf afgelopen maandag. In de links bestempelde staten; California, Florida, Hawaii, Illinois, Vermont, Washington en New York moet je nu 21 jaar zijn om een semiautomatisch wapen te kopen.

Het gevoel onder de burgers is dat er weinig gaat veranderen. Twee op de vijf Amerikanen vindt dat gun violence het belangrijkste onderwerp is voor hun persoonlijk op dit moment. Dat is nog nooit zo hoog geweest. Vorige maand vond 29% van de Democraten gun violence een onderwerp waar ze in hun persoonlijke leven druk om maakten, nu na meerdere grote schietpartijen is het meer dan de helft van de Democraten. Bij de Republikeinen is dat 27% en bij de onafhankelijken is het 37%. Maar ondanks de steun en zorgen van president Joe Biden zijn de wetten er nog niet doorheen. “Hoeveel bloedvergieten zijn we nog bereid te accepteren?”

Verantwoording: De datavisualisaties zijn gemaakt in Flourish. De cijfers en gevens komen van verschillende onderzoeken. The Gun Violence archive bijvoorbeeld over de schietpartijen, waar ze zijn gebeurd, de kwantiteit ervan en hoeveel gewonden/doden er zijn gevallen. De cijfers en onderbouwing van hoe de burgers denken komen van Ipsos. Onderbouwing van de Democraten en Republikeinen komt van Erik Mouthaan, Correspondent New York, uit de podcast Bestemming het Witte Huis. De Cijfers over de geregistreerde wapens van Statista kunnen een vertekent beeld geven doordat veel wapens niet geregistreerd zijn.

Over de auteur

Lisa Wessels

Vanaf jongs af aan houdt ik me al met alles wat met politiek heeft te maken. Sinds ik beginnend journalist ben, ben ik ook opzoek naar de diepgang achter de politiek. Ik maak van geschreven verhalen tot podcasts tot beeldende producties. Ik sta altijd open voor nieuwe projecten en spannende uitdagingen. U kunt mij bereiken door te bellen op 0644356676 of via LinkedIn en Twitter

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.