Minder alcohol gebruik en meer cannabis gebruik

Minder alcohol gebruik en meer cannabis gebruik

Sinds 2015 zijn mensen meer cannabis gaan gebruiken en minder alcohol gaan drinken. Nog steeds drinken er tien keer zoveel mensen alcohol als dat er mensen een jointje roken, maar er is wel een kleine verandering in. Zowel alcohol als cannabis wordt gebruikt als middel om te ontspannen. Ook kunnen beide op lange termijn en met hevig gebruik erg schadelijk zijn.

Er zijn meerdere verklaringen voor, waarom alcohol zo veel wordt gebruikt en waarom het beter wordt geaccepteerd dan cannabis. “Cultureel historisch bestaan beide middelen al heel lang. Het verschil is dat alcohol in handen van grote bedrijven kwam en dit was niet het geval bij cannabis. Alcohol is schadelijker, maar het is beter beschikbaarheid dan cannabis,” vertelt Tom Bart, Senior Preventiedeskundige van Jellinek.

In 2014 werden de regels rondom het alcoholbeleid aangepast. Daarnaast kwam men erachter dat alcohol veel slechter is dan aanvankelijk werd gedacht. Sinds 2015 geldt de richtlijn: niet drinken of maximaal één glas per dag, volgens Goede Voeding van Gezondheidsraad. Steeds meer mensen houden zich aan deze richtlijnen. Naast dat er steeds duidelijker wordt gemaakt hoe schadelijk alcohol is, wordt er ook steeds duidelijker gemaakt dat cannabis in zekere maten minder schadelijk is. Jellinek, de expert op het gebeid van verslaving,  toont aan dat alcoholgebruik schadelijker is bij eenmalig overtollig gebruik dan cannabis. Wanneer mensen regelmatig alcohol of cannabis gebruikt is het zeker beide erg schadelijk, maar ook hierin zegt Jellinek dat cannabis minder schadelijk is. De combinatie van tabak en cannabis is schadelijker dan alcohol, maar wiet op zichzelf is minder schadelijk. Het is gezonder dan alcohol als je het eet. Ook was er over cannabis de ‘Gateway Theorie’, waarin cannabis als een opstapje werd beschouwd naar andere drugs, maar deze theorie is inmiddels ook ontkracht. Zo blijkt ook uit een studie gepubliceerd door het vakblad Scientific Reports dat zo’n 60 procent van de cannabis gebruikers een andere drugs verkennen en bij alcohol gebruikers was dat 80 procent.  “Het is niet zo simpel te zeggen waarom mensen meer open staan naar illegale middelen. Het is niet doordat ze cannabis roken, ze ook andere drug gaan gebruiken.” Daarnaast geeft Bart ook aan: “Het is wel aannemelijker dat het uitproberen van andere drugs met alcohol gebeurt, aangezien alcohol ontremd en dat kan sneller een aanleiding zijn om spontaan een ander drugs te nemen. Het ligt voornamelijk aan een persoon of ze er zelf interesse naar hebben of dat ze genetisch meer nieuwsgierig zijn om drugs op latere leeftijd drugs te gaan gebruik.”

Bart geeft ook aan dat het een trend is om minder alcohol te drinken. Hij denkt dat dit een belangrijke oorzaak is van de daling. Hij zegt vooral te hopen dat de zware en overmatige drinkers verder afnemen. Zware drinkers drinken per week meer dan zes glazen op één dag. Bij overmatig drinken, drinken de vrouwen meer dan 14 glazen per week en de mannen 21.  De toename van het cannabisgebruik weit hij aan de positieve aandacht wat het tegenwoordig krijgt. Hij hoopt dat dit niet doorzet, aangezien het nog steeds schadelijk is. Ook zegt hij niet te weten of er een correlatie is tussen de daling van het alcoholgebruik en de stijging van het cannabisgebruik. Waarschijnlijk heeft het meer te maken met de informatie die wordt verspreid over de middelen apart.

Verantwoording:

Gegeven zijn gehaald uit een dataset van het CBS over: leefstijl en (preventief) gezondheidsonderzoek; persoonskenmerken.

Over de auteur