Gemeente Apeldoorn wordt steeds veiliger: de misdrijven binnen de gemeente zijn sterk afgenomen

Gemeente Apeldoorn wordt steeds veiliger: de misdrijven binnen de gemeente zijn sterk afgenomen

In de binnenstad zijn de misdrijven het meest afgenomen

Apeldoorn – In de afgelopen 9 jaar zijn het totaal aantal misdrijven, binnen gemeente Apeldoorn, sterk afgenomen. Waar in 2012 het totaal aantal misdrijven nog op 11.7370 lag, was dit aantal in 2021 bijna gehalveerd; 6.824. Deze informatie komt uit data van de politie.

In tijden waar de krant vol staat met negatief nieuws en schrikbarende gebeurtenissen, mag er ook ruimte zijn voor positief nieuws. En dat is er ook. Apeldoorn doet het goed als het gaat om het terugdrijven van de misdrijven binnen de gemeente. In 9 jaar tijd is dit aantal bijna gehalveerd.
Gemeente Apeldoorn staat 11e op de lijst van grootste gemeentes van Nederland. Met ruim 160 duizend inwoners en een oppervalk van 34 hectare is, na Nijmegen, Apeldoorn de grootste gemeente van Gelderland.

Het valt op dat vooral in de binnenstad de misdrijven sterk zijn afgenomen, met maar liefst 63,4%. Onder de meetellende misdrijven die gemeld zijn vallen alle soorten misdrijven. Van discriminatie tot zakkenrollerij, en van vernielingen tot onder invloed rijden. Deze daling ziet ook Thomas van de Riet, coördinator veiligheid bij gemeente Apeldoorn. ‘We zitten op een hele goede weg in Apeldoorn. Als je naar 10 jaar geleden kijkt hebben we echt stappen gemaakt. Ook in het contact van de politie met de mensen op straat’ vertelt van de Riet. ‘De gemeente heeft extra geld vrijgemaakt voor voorlichtingen op scholen en voor meer mankracht op straat’ vervolgt van de Riet. ‘Dit werpt nu zijn vruchten af’.

Zoals is de visualisatie te zien is, zijn alleen in Uddel en omgeving de misdrijven toegenomen. Het is belangrijk dit in perspectief te zien. De plaats is van 89 misdrijven naar 108 gegaan.

Personeelstekort 
Het personeelstekort, binnen de politie, van de afgelopen tijd zit van de Riet niet lekker: ‘Ook bij de politie hebben ze hier last van uiteraard. Ik ben een optimist, maar er moet wel in de komende jaren meer mankracht bij. Als dit niet gebeurt zullen we weer snel naar de oude cijfers terugvallen, ben ik bang.’

We hebben in Nederland momenteel een tekort van ruim 1600 agenten. De politie en overheid hebben afgelopen jaren hard gewerkt om dit tekort op te vangen. Over ongeveer drie jaar zegt de politie de tekorten te hebben weggewerkt. Dit komt mede omdat dan veel nieuwe aanwas van de academie afkomt. Volgens van de Riet is dit erg belangrijk: ‘Je merkt gewoon dat wanneer en meer agenten op straat zijn, er minder gebeurt. Het schrikt af. Maar ook voor de burgers is het fijn. Het geeft je een veilig gevoel als je merkt dat er genoeg politie op de been is’.

———————————————————————–
Verantwoording voor data:

De data die ik voor de visualisatie heb gebruikt komt uit dit dataset van de politie. Hierin is een lijst te vinden van alle wijken en buurten in Nederland met het aantal misdrijven per jaar.

Ik heb alle buurten van Apeldoorn eerst gecategoriseerd in de wijken waar ze bij horen. Dit omdat de map in flourish die ik heb gedownload alleen wijken aangaf en geen buurten. In flourish heb ik alle buurten in Nederland, die niet in Apeldoorn liggen, handmatig moeten verwijderen.

Daarna heb ik 2012 vergeleken met 2021. Hiertussen heb ik het verschil in percentage uitgerekend. En deze weer handmatig in mijn data verwerkt. Als je met je muis over de wijken gaat komt het percentage in beeld. Naast het toegenomen/afgenomen percentage, heb ik ook het totaal aantal misdrijven toegevoegd. Dit om een totaalbeeld te krijgen hoeveel het verschil in percentage daadwerkelijk is in cijfers.

Ook heb ik als extra check gekeken naar andere jaren. Dit om te voorkomen dat 2012 of 2021 een uitschieter is en de cijfers niet relevant zijn. Dit was niet het geval.

Over de auteur