Veel beroepsgroepen hebben last van de personeelstekorten. Vanaf de coronapandemie is er alleen nog maar een stijgende lijn te zien. Even was wat lager aangezien de lockdown eindigde en mensen weer werk konden zoeken. Hierdoor nam ook de werkloosheid toe in de coronapandemie. Maar sindsdien loopt deze alleen nog maar af en is in april, het 2de kwartaal zelfs het laagste percentage werkloosheid gemeten in tijden. Namelijk 3,3 procent. Maar hoe kan het dat er zo’n hoog personeelstekort is?
Zeker vanaf het eerste kwartaal van 2021 is er een flinke stijgende lijn te zien in personeelstekorten. Dit heeft een nadelig effect op de economie in Nederland. Zo zijn er lange wachtrijen bij Schiphol gekomen, rijden er minder treinen en bussen door heel Nederland en zijn sommige bedrijven genoodzaakt te sluiten vanwege een personeelstekort. “Je zou verwachten dat er geen werkloosheid meer zou zijn met zulke hoge personeelstekorten, maar mensen willen ook meer vrijheid na corona”, vertelt het UWV. “Tijdens de corona periode zijn mensen gaan beseffen dat het leven om meer draait dan alleen werken. Mensen kiezen er steeds meer voor om vrijwilligerswerk te doen of tijd door te brengen met hun gezin. Ook zijn er mensen thuis komen te zitten tijdens deze periode vanwege longcovid”.
Ook is de vraag naar arbeid enorm gestegen. Er zijn enorm veel banen bijgekomen waardoor er een extra grote vraag is naar personeel. Zo kwamen er 94.000 banen bij en daalde de werklozen met 11.000. Nooit genoeg bezetting voor alle banen dus. Volgens het onderzoek van de Conjunctuurenquête Nederland heeft het ook te maken dat de druk in de arbeidsmarkt te hoog ligt, hierdoor kan het personeel overspannend raken en thuis komen te zitten. Daarnaast komt de druk ook omdat bedrijven en ondernemers steeds meer arbeidskosten maken, ze gaan meer loon moeten betalen om personeel binnen te houden. Ook voelen bedrijven en ondernemers zich gedwongen om minder geschikt personeel aan te nemen vanwege deze druk. Volgens het CBS is de grootste stijging aan arbeidskosten te zien in bedrijfstakken zoals horeca, landbouw, informatie en communicatie en de landbouw.
Dit probleem is dan ook niet zo opgelost. Daarom proberen veel bedrijven nu te kijken naar hoe ze hun personeel het beste kunnen behouden. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld genoeg uitdaging te geven, ontwikkeling mogelijkheden binnen het bedrijf, bonussen of door te kijken naar de werkdruk en werktijden. “Het lijkt alsof de rollen nu zijn omgedraaid. De arbeidsmarkt heeft het voor het zeggen in de economie”, vertelt het UWV.
Verantwoording data visualisatie:
De cijfers van de personeelstekorten komen van het CBS zowel als de cijfers van het aantal werkloosheid.
Er is gekozen van 2015 tot en met 2022 2e kwartaal omdat ik zo tot een gelijke data set kon komen. Je kan zo duidelijk het verschil zien tussen deze twee lijnen. De bolletjes tussen de lijnen geven aan hoeveel procent werkloos is of hoeveel procent personeelstekort is.