Creatief schrijven; Van duisternis naar licht

Creatief schrijven; Van duisternis naar licht

Het leven stond als een bloem in volle bloei, stralend en prachtig voor de 21-jarige Emily. Haar lach was als de zon op een heldere dag en haar ogen glinsterden als de sterren, maar achter die mooie gevel was er iets aan het knagen. Emily voelde zich verloren en verdwaald in de wereld om haar heen. Ze had geen idee hoe ze haar weg moest vinden en voelde zich alleen en bang.

Op een dag ontmoette ze een mysterieuze man genaamd Max. Hij was als een slang die zich om haar heen wikkelde, haar verleidde en haar meenam op een reis door het onbekende. Hij gaf haar een pil en zei dat het haar zou helpen haar angsten te overwinnen en haar de weg zou wijzen. Emily stond op een kruispunt van het leven toen Max haar een pil aanbood. Het was als een verleidelijke vrucht die haar werd voorgehouden, glanzend en verleidelijk, met een belofte van vreugde en ontsnapping. Onwetend van de duistere gevolgen van haar keuze, slikte ze de pil door. Maar de weken daarna waren als een duistere nacht die niet wilde wijken. Emily voelde zich gevangen in een nachtmerrieachtige realiteit, waarin haar geest werd uitgerekt en vervormd tot een onherkenbaar geheel. Haar dagen waren gevuld met angstaanjagende visioenen en hallucinaties en haar nachten met slapeloosheid en wanhoop. Ze voelde zich als een bloem die was geplukt en vertrapt, haar kleuren vervaagd en haar geur verdwenen. De pil had haar ontnomen wat haar zo dierbaar was – haar heldere geest, haar optimisme en haar levenslust. Nu was ze een schaduw van zichzelf, gevangen in een donkere wereld waaruit ze niet kon ontsnappen. En terwijl ze zichzelf langzaam verloor, besefte ze dat de vrucht die zo verleidelijk had geleken, in werkelijkheid een gif was dat haar leven had verwoest en hoe ze nooit in een droomwereld heeft gezeten, maar altijd in een nachtmerrie. Ze besloot dat ze niet langer een speelbal wilde zijn van hem of van de drugs die hij haar gaf. Ze wilde haar eigen weg vinden, op haar eigen manier en op haar eigen kracht dus ze sloeg haar vleugels uit en vloog weg, als een vlinder die eindelijk zijn ware bestemming had gevonden.

Emily werd ondertussen 27 jaar en ze wist dondersgoed dat ze niet langer afhankelijk wilde zijn van drugs of van anderen om haar weg te vinden, maar dat was moeilijk omdat ze die jaren niks anders heeft gekend. Het kostte haar veel tijd en moeite om de kracht te vinden voor een nieuw begin, maar ze wist dat het de enige manier was om zichzelf te bevrijden van de greep van haar verleden. Ze begon te mediteren en te reflecteren op haar leven en haar keuzes. Ook bezocht ze therapeuten, las ze zelfhulpboeken en probeerde ze van alles om haar lichaam en geest te genezen. Ze begon te begrijpen waar haar angsten en onzekerheden vandaan kwamen en hoe ze deze kon overwinnen. Langzaam maar zeker voelde ze haar innerlijke kracht toenemen en begon ze te ontdekken wie ze echt was en wat ze wilde in het leven. De weg naar herstel was niet gemakkelijk. Ze moest hard werken om haar vertrouwen in zichzelf en in de wereld om haar heen te herstellen.

Op een dag, terwijl ze door een park liep, voelde Emily zich omringd door de schoonheid van de natuur. De zachte bries streek door haar haar en de zon wierp haar stralen als gouden draden over het pad. De geur van vers gemaaid gras vulde haar neus en het getjilp van vogels bracht haar in vervoering. Toen hoorde ze het – het geluid van een lied dat werd gespeeld op een gitaar. Het was als een belletje dat klonk in de verte, zachtjes en subtiel. Maar naarmate ze dichterbij kwam, werd het sterker en intenser, als een rilling die door haar lichaam trok. Het was een lied dat haar deed denken aan haar jeugd, aan de dagen van onschuld en hoop. Het riep herinneringen op aan zwoele zomeravonden met haar ouders en aan momenten van vreugde en verdriet. Ze kon niet anders dan blijven staan en luisteren, haar ogen gesloten en haar hart vol emotie. Het was alsof het lied haar betoverde en meevoerde naar een andere tijd en plaats. En hoe ze daar stond, omringd door de schoonheid van de natuur en de klanken van het lied, besefte ze dat het leven zo mooi is en zoveel meer te bieden heeft dan zij altijd had gedacht.

Terwijl ze genoot van de klanken van het lied dat door het park klonk, voelde ze een vonk in haar binnenste. Een vonk van creativiteit en inspiratie die haar overrompelde en haar niet losliet. Het was alsof de muziek haar uitnodigde om zelf te creëren, om haar eigen verhaal te vertellen door middel van muziek. Ze voelde hoe de noten en akkoorden opwellen in haar geest als een stroom van emoties en beelden, en ze wist dat ze dat moest uiten. Dus eenmaal thuis aangekomen, pakte ze haar gitaar en begon te spelen. De melodie die uit haar vingers vloeide was als een schilderij dat tot leven kwam, vol kleur en textuur. Het was als een verhaal dat verteld moest worden, met woorden die alleen muziek kon uitdrukken.

Ze sloot haar ogen en liet zichzelf meevoeren door de muziek, terwijl ze haarzelf verloor in de emoties die het opriep. Het was alsof ze een deel van zichzelf ontdekte dat ze nooit eerder had gekend – een deel dat alleen muziek kon uitdrukken. En wanneer ze daar zat, haar gitaar in haar handen en haar hart vol inspiratie, besefte ze dat muziek de kracht heeft om ons te verbinden met onze diepste gevoelens en verlangens. Het kan ons raken en ons veranderen, ons in staat stellen om ons uit te drukken op manieren die woorden alleen niet kunnen. Dus bleef ze spelen, haar muziek vermengd met de klanken van wat ze in het park had gehoord, als een ode aan de schoonheid van het leven en de kracht van muziek om ons te transformeren.

De muziek die ze maakte, werd haar toevluchtsoord in tijden van duisternis en verdriet. Het was alsof het haar omhulde in een warme deken van licht en hoop, haar optilde van de sombere dagen van vroeger naar een nieuwe, meer stralende toekomst. Elke noot die ze speelde was als een vonk van leven die haar aanmoedigde om door te gaan, om te blijven strijden tegen de onzekerheden en uitdagingen die op haar pad kwamen. Het was alsof de muziek haar inspireerde om te geloven dat alles mogelijk was, als ze maar durfde te dromen en te vechten voor wat ze wilde. Zo veranderde de muziek haar persoonlijke leven in positiviteit, en bracht het haar naar plaatsen die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Het gaf haar de kracht om te groeien, om te leren en om te bloeien, ondanks de donkere dagen van haar verleden.

Als ze nu terugkijkt op haar reis, beseft ze dat de muziek altijd bij haar zal zijn, als een metgezel die haar begeleidt op haar pad door het leven. Het zal haar blijven inspireren en haar eraan herinneren dat er altijd een licht aan het einde van de tunnel is, hoe donker de dagen ook lijken. Daarom blijft ze spelen, met hart en ziel, wetende dat elke noot die ze speelt een stukje van haar eigen verhaal vertelt, en dat de muziek haar heeft veranderd op manieren die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Over de auteur

Lysa te Riele

Ik ben een derdejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben nieuws- en leergierig en kijk met een open-mind naar de wereld. Elk verhaal heeft twee kanten en ik probeer altijd beide kanten te horen/onderzoeken voor ik ergens een oordeel over vel.