De Oscars: een strijd tussen Engeland en Amerika?

De Oscars: een strijd tussen Engeland en Amerika?

Pexels foto door Nikita Grishin


De Oscar, ook wel Acadamy Award genoemd, is een van de belangrijkste prijzen in de filmindustrie. Of je nou uit Hollywood zelf komt of bent opgegroeid in het Nederlandse Alkmaar; het is een droom om je filmwerk bekroond te laten worden door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Maar is dit voor iedereen wel bereikbaar?

Elk jaar reiken zij de prijs uit in maar liefst 24 categorieën. Niet alleen acteurs, ook regisseurs, visagisten, camerawerk en beste scenario krijgen onder anderen de prijs toegereikt. Toch is er elk jaar weer de meeste spanning om wie de beste vrouwelijke en beste mannelijke hoofdrol zullen winnen. Dit jaar ging de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol naar de Maleisische Michelle Yeoh. Het was niet alleen de eerste keer dat de prijs naar een Maleisiër ging maar ook de eerste keer ooit dat er iemand uit Azië in deze categorie won. Terwijl de begeerde prijs al 95 jaar wordt uitgereikt.

Het lijkt haast alsof het niet te doen is als je niet in Amerika geboren bent. In bovenstaande grafieken is te zien dat acteurs die niet zijn geboren in een van de Staten, nauwelijks in aanmerking komen voor het gouden beeldje. Er is slechts een ander land dat mee boven de rest uitschiet: Engeland. Je zou kunnen denken dat de Engelse taal misschien dan net die kleine voorsprong geeft, maar dan zouden landen als Canada en Ierland ook meer uitschieters hebben. En dat zien we niet. Wat we wel zien is een vermindering van Amerikaanse nominaties wanneer de Engelse toenemen en andersom. Het lijkt dus eigenlijk meer om een strijd tussen deze twee landen te gaan. “Het is logisch dat Hollywood, dus de VS leidt”, vertelt Kees Driessen, lid van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. “Zowel omdat de Academy-leden de Hollywood-films vaker zien als omdat Amerika het grootst is in de industrie en de meeste films produceert.” Hij vraagt zich af of Engeland het inderdaad zo veel beter dan Canada, Australië en Nieuw-Zeeland doet, als je het inwonersaantal meetelt. Australië heeft niet eens zo heel veel inwoners, namelijk 25 miljoen, en Nieuw-Zeeland en Ierland zitten maar op vijf miljoen. Canada zit wel tegen de 40 aan, maar daar zit 20 procent bij met Frans als hoofdtaal. Engeland zit dan weer dik tegen de zestig miljoen aan. “Bovendien heeft Engeland een lange filmtraditie en speelt het denk ik een rol dat ze vaak typische ‘Oscar-films’ maken: prestigieuze literatuurverfilmingen. Die literatuurverfilmingen komen ook weer in golven, volgens mij zijn er ‘Shakespeare-golven’, wat dan weerspiegeld zou kunnen worden in de nominaties.”

Engelse acteurs spelen dus in meer Oscar-waardige films waardoor ze toch een beetje voorlopen op de rest. Maar als we kijken naar het inwonersaantal lijkt het toch niet dat Engeland het per se heel veel beter doet dan de andere Engelstalige landen, aangezien zij met veel meer zijn. Misschien geldt dit ook wel voor Amerika met haar meer dan 300 miljoen inwoners.

Dataverantwoording:
De data komt voort uit eigen onderzoek. Van alle Oscar-genomineerde mannelijke en vrouwelijke hoofdrollen ooit, is geturfd in welk land ze geboren zijn. Dit is per decennia genoteerd en vervolgens gevisualiseerd. Mannen en vrouwen hebben ieder hun eigen visualisatie, zo zijn duidelijk de overeenkomsten te zien. Landen als Israël, Rusland, Maleisië of Zuid Korea, vallen onder ‘overige landen’. Engelstalige landen als Wales en Canada staan apart op de visualisatie om zo de verschillen met andere, vaker genomineerden, Engelstalige landen te zien. 

Om alle data te bekijken, kan je het volgende bestand downloaden:

Data geboorteland vrouwelijke en mannelijke Oscar-genomineerden

Over de auteur