Veel Nederlandse museums nog steeds aan het herstellen van lockdowns

Veel Nederlandse museums nog steeds aan het herstellen van lockdowns

Photo by Ståle Grut on Unsplash

In 2019 breekt de coronapandemie uit, in heel Nederland moeten de musea hun deuren sluiten. Dit zorgt ervoor dat de museumbezoeken in 2019 van maar liefst 32,6 miljoen dalen naar 13,2 miljoen in 2020. Dit jaar, 2022, is er eindelijk bij veel musea een stijging te zien. Maar zoals de grafiek laat zien zijn er nog lang niet zoveel bezoekers als voor de coronapandemie.

Bjorn Schrijen, onderzoeker bij De Boekmanstiching, vertelt dat de officiële cijfers over het totaal aantal museumbezoeken in 2022 nog even op zich laten wachten. Maar de prognose is inderdaad dat het totaal aantal museumbezoeken nog lang niet op het oude niveau zit. Er kan wel een groot verschil zitten tussen museums, er zijn ook museums die afgelopen jaar hun beste jaar hebben gehad. Maar over het algemeen zijn de cijfers dus nog steeds lager dan in 2019, dit geldt eigenlijk voor een veel groter deel van de cultuursector. Ook bioscopen en theater worsten met hun bezoekerscijfers. Volgens Schrijen zijn er verschillende redenen dat mensen wegblijven bij museums, “Ten eerste zijn buitenlandse toeristen erg belangrijk voor museums. Voor corona was 1 op de 3 bezoekers een buitenlandse toerist. Ook vorig jaar kwamen er minder mensen naar Nederland, dus dit is al een groep die kleiner is dan dat hij was.”

Hoewel Corona voor veel mensen in het verleden ligt zijn veel mensen terughoudend begin 2022. “In februari zijn de museums weer open en de coronamaatregelen verdwenen, mensen zijn alleen nog lang terughoudend geweest in het opzoeken van plekken waar veel mensen samenkomen”. Daarnaast is het volgens Schrijen mogelijk dat toen in 2022 de coronamaatregelen verdwenen museums concurrentie kregen van andere activiteiten in de vrije tijd. Mensen hadden het gevoel dat ze dingen moesten inhalen.

Hoewel er geen cijfers over bekend zijn, kunnen ook de hoeveelheid tentoonstellingen mee spelen. Mogelijk hebben museums minder nieuwe tentoonstellingen aangeboden vanwege financiële problemen met als gevolg minder bezoekers. Mensen bezoeken minder snel een museum opnieuw als er geen nieuwe tentoonstelling is.

Worstelen met bezoekerscijfers is niet alleen een probleem voor kleinere museums maar ook grote museums hebben moeite. De grafiek laat zien dat vier grote museums in Nederland ook nog niet op de oude bezoekersaantallen zitten.

Volgens Schrijen is het afwachten hoe de cijfers zich gaan ontwikkelen in 2023 maar het publiek is het museum zeker niet vergeten. “Dit bleek wel toen de Efteling-tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum al snel was uitverkocht en toen zóveel mensen een kaartje probeerden te kopen voor de Vermeer-tentoonstelling dat het Rijksmuseum het ticketsysteem offline moest halen.”

De data die is gebruikt voor de grafieken is afkomstig uit de gepubliceerde jaarverslagen van de verschillende museums. De museums die gekozen zijn voor de visualisatie zijn geselecteerd op basis van de jaarverslagen, van niet alle museums zijn deze al openbaar. Op basis hiervan is de selectie gemaakt. 

Over de auteur