Paviljoen Twiske; een restaurant in een prachtig natuurgebied

Paviljoen Twiske; een restaurant in een prachtig natuurgebied

Geniet van een heerlijke borrel, lunch of diner bij Paviljoen Twiske in het prachtige natuurgebied ’t Twiske. Wil je even ontspannen aan de hectiek van de stad? Steek het IJ over en je vindt een oase aan rust.

Het Twiske
Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied en een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Het ligt ten noorden van Amsterdam-Noord tussen de dorpen Landsmeer, Oostzaan en Den Ilp. Als je het gebied inrijdt kijk je je ogen uit van het al het groen dat je ziet. Nog geen 10 minuten daarvoor reed je namelijk nog op de snelweg. Haast niet voor te stellen dat vlak daarnaast zo’n prachtige natuurplek ligt. Het Twiske is 650 hectare groot en bestaat voor een derde uit water. Daarom is het zeer in trek bij recreanten zoals zwemmers, vaarliefhebbers, duikers en windsurfers. Ook aan land is het gebied zeer goed ingericht voor wandelaars, hondenliefhebbers en fietsers. Natuurliefhebbers vinden met name in het noorden van het Twiske rust en een onaangetast landschap. Zo dichtbij de Randstad en toch even heerlijk een frisse neus halen in dit prachtige gebied met veel verschillende landschappen dicht bij elkaar.

Aankomst Paviljoen Twiske
Als je eenmaal in het gebied aankomt moet je nog een klein stukje rijden voordat je bij Paviljoen Twiske bent. Eenmaal aangekomen bij het strandpaviljoen kan je gemakkelijk je auto neerzetten op een parkeerplek vlak voor de deur. Bij binnenkomst valt het mooie grote terras gelijk op. Er staan super veel tafels waarbij je over een groot stuk water uitkijkt. Ook hebben ze aan de waterrand wat leuke ligbedden liggen waar je perfect met een lekker drankje van het zonnetje en het mooie gebied kan genieten. Ik stap op een zonnige zondagmiddag het terras op. Ik had van tevoren gereserveerd. Dit is ook zeker aan te raden, want op zo’n mooie dag zat verder het hele paviljoen vol. Ik word hartelijk ontvangen door een van de serveersters, die ons naar de tafel brengt. Opvallend was dat ze goed naar onze reservering hadden geluisterd. Wij hadden namelijk van tevoren aangegeven dat we graag aan het water wilden zitten. Hier hadden ze goed naar geluisterd en zaten aan het mooiste tafeltje van het terras; uitzicht over het mooie grote water en lekker in het zonnetje.

Verschillende mogelijkheden
Het paviljoen is elke dag van ‘s ochtends tot ‘s avonds geopend. Je kan er dus borrelen, lunchen en dineren, maar daarnaast hebben ze ook veel leuke anderen dingen, zoals high tea, high wine en high bear. Ook kunnen er feesten worden gegeven, zoals bruiloften, verjaardagsfeesten, babyshowers, bachelorparties etc. Op de zondagmiddag was er precies op dat moment iemand die zijn verjaardag vierde. De tafel was mooi bedekt en er hing allerlei versiering. Dit zag er dus heel gezellig uit.

Personeelstekort
Als wij eenmaal aan het tafeltje zitten komt er gelijk iemand ons bedienen. Toch merken we aan de gasten en het personeel dat ze met een personeelstekort zitten. Om ons heen steken in een korte tijd meerdere gasten hun hand op, waarbij vervolgens wordt gevraagd waar het eten of drinken blijft. Ook hoor ik twee vrouwen naast ons een opmerking maken over de appeltaart die ze al een half uur geleden hadden besteld, maar nog steeds niet hadden gekregen. Ik merkte aan het personeel dat ze heel erg hun best deden om iedereen zo goed mogelijk te helpen, maar dat het toch echt te druk was voor het aantal personeel dat ze die dag hadden.

Broodje Hete Kip
Eenmaal op het menu te hebben gekeken gingen wij beide voor het broodje hete kip en deelden we een portie patat. Nog geen 15 min later kwam tot onze grote verbazing al een ober aanlopen met ons eten en dat terwijl de dames naast ons nog steeds hun appeltaart niet hadden gekregen. Door de mensen om ons heen waren wij erop voorbereid dat, vanwege het personeelstekort, het eten wat langer zou duren. Wij mochten dus zeker niet klagen en konden lekker aan onze lunch beginnen. Het was een heerlijk zacht brood, wat mij deed denken aan een soort Turks brood. Daarop lag een goeie laag guacamole met bovenop grote stukken kip. De kip was van kippendij, wat ervoor zorgde dat de kip super zacht was. Bovenop de kip zat chimichurri mayonaise, wat nog net eventjes wat meer smaak gaf. Helaas zat er op het broodje ook plakken augurk. Dit was niet op het menu vermeldt, dus dat was een minpuntje, want ik hou daar niet van. Alles was super royaal aangebracht waardoor ik de laatste happen met moeite heb opgegeten omdat ik zo vol zat. Het bakje patat erbij was dus eigenlijk niet nodig geweest, ondanks deze ook erg lekker was en met een hele lekkere, maar speciale mayonaise werd geserveerd. Ik kan alleen nog steeds niet plaatsen waar deze mayonaise naar smaakte, maar hij is zeker aan te raden.

Terugkomen
We wilden eigenlijk nog een ijsje toe doen, maar jammer genoeg ging dat er echt niet meer in. Ik liep naar de ober om te kunnen betalen. Hier vroeg hij heel beleefd of we lekker hadden gegeten en of we niet te lang hebben moeten wachten. Hierbij gaf ik natuurlijk aan dat wij goed waren bediend en ook erg snel ons eten hadden gekregen. In totaal was de rekening ruim 46 euro. Dit bevatte per persoon twee drankjes, lunch en een bakje patat. Na de lunch hebben we tijdens een rondje wandelen nog even kunnen genieten van de mooie natuur daar. Hierbij zagen nog veel meer leuke activiteiten die je in het gebied kunt doen; zwemmen, varen, surfen, boerengolf etc. Wij komen hier dus zeker nog een keertje terug om ook deze activiteiten op deze mooie plek te doen.

Kortom: bij Paviljoen Twiske kan je voor minder dan 25 euro per persoon (inclusief drinken) genieten van een heerlijke lunch met prachtig uitzicht over een mooi natuurgebied ten noorden van Amsterdam-Noord.