Restaurant Zwarthoed: een verborgen schat in de pittoreske Gouwzeestad Monnickendam

Restaurant Zwarthoed: een verborgen schat in de pittoreske Gouwzeestad Monnickendam

Genieten van een wekelijks wisselend driegangenmenu: bij restaurant Zwarthoed kun je zo aanschuiven terwijl eigenaresse Marga Zwarthoed – in haar eentje – de sterren van de hemel kookt. Dat alles in een knusse, ongedwongen sfeer.

Midden in het centrum van Monnickendam, vlak bij de pittoreske haven, zit restaurant Zwarthoed. Het restaurant heeft zich eind 2021 gevestigd op Zuideinde 3, in het pand van voormalig lunchroom en chocolaterie Coffee en Cacao, die na ruim vijftien jaar haar deuren sloot. Het pand is, net als de vele huizen in het oude centrum van Monnickendam, authentiek. Ook het interieur is romantisch. Op de witte, houten tafels staan roze rozen, servetringen en flesjes met lichtjes erin. Misschien oogt het op het eerste gezicht wat kneuterig, maar wél op een goede manier: het versterkt de knusse sfeer tijdens het bezoek.

Van hobby tot chef-kok
Het restaurant heeft haar naam te danken aan eigenaresse Marga Zwarthoed. Chef-kok Zwarthoed heeft de fijne kneepjes van het vak geleerd in verschillende (sterren)restaurants, maar begon haar carrière als gepassioneerd hobby-kok. In 2011 hakte ze de knoop door en ruilde haar kantoorbaan in om een langgekoesterde droom na te streven: ooit een eigen restaurant openen. Marga meldde zich met een flink dosis motivatie aan voor een vijfjarige opleiding tot gespecialiseerd kok bij de Culinaire Academie Nederland. Haar talent werd snel opgemerkt. Steeds blijven bijleren betaalde zich uit met een plekje in de brigade van Bord ’Eau (inmiddels restaurant Fiore). Daarna verbreedt ze haar horizon bij Brasserie van Baerle en restaurant Bussia in de Negen Straatjes in Amsterdam. Tijdens deze periode wordt ze gevraagd om sous chef te worden bij een ander sterrenrestaurant: Lastage. Marga ontwikkelt zich enorm als chef-kok, tot dat de coronapandemie in 2020 roet in het eten gooit. Marga besluit om niet bij de pakken neer te gaan zitten: ze start een pop-up restaurant in Broek in Waterland. Een regelrechte hit. Er wordt een wekelijks wisselend driegangenmenu bedacht. Daarmee is het concept van haar eigen restaurant definitief geboren.

Relaxt onder druk
Ik schuif op een druilerige zondagavond aan in het restaurant. De reservering staat voor 18:30 gepland. Mensen weten Zwarthoed, ondanks het slechte weer, te vinden. De hele zaak zit – op twee tafels na – vol. Ik word hartelijk ontvangen door Marga’s echtgenoot, die samen met twee andere meiden de bediening voor zijn rekening neemt. Ze besteden bij binnenkomst veel aandacht aan de gasten. Een van de meiden neemt mijn jas met een glimlach aan. Opvallend is dat Marga ook als het druk wordt de rust weet te bewaren, ze staat achter in de zaak te koken. Ze blijft relaxed onder grote druk en dit is in de hele zaak voelbaar.

Elke week wat anders
Het concept zorgt ervoor dat je iedere week iets anders kunt eten. Elke week (het restaurant is geopend van donderdag tot en met zondag) wordt er een nieuw driegangenmenu gekookt. Dit alles op basis van het seizoen en marktaanbod. Aan tafel wordt er gelijk gevraagd naar de wijn. Er is geen wijnkaart, maar wel een arrangement voor 21 euro per persoon. Alles kan, in overleg, ook per glas geschonken worden. Ik ga voor een glas droge witte wijn. Afkomstig uit de Moezel, laat ik mij vertellen. Daarnaast een grote fles bruiswater.

Unieke smaken
Als de bediening na enkele minuten komt aangesneld, krijg ik de vraag of ik zin heb in een broodje vooraf ( 6,00). Daar zeg ik uiteraard geen nee tegen. Op een rond bord wordt het kakelverse zuurdesembrood gereserveerd met twee verschillende dips, waaronder aioli. De dipjes zijn – naar mijn mening – wat aan de zure kant, maar er zit veel smaak aan. Het brood wordt echter niet zelf gebakken, maar door een lokale bakker in de buurt. Een kleine 20 minuten na het broodplankje komt het voorgerecht onze kant op: gemarineerde zalm met een honing-mosterddressing, biet en haverbrood. Toen ik tijdens het reserveren het weekmenu bekeek, sprak het voorgerecht mij enorm aan. Hier keek ik naar uit. Het stelt absoluut niet teleur: de zalm is vers en goed op smaak. De combinatie met honing-mosterddressing en biet is verrassend: hartig wordt met zoet gecombineerd. Dat is een uitstekende keuze. Ook het haverbrood is heerlijk knapperig. Ik gebruik het om de laatste restjes van de dips op te maken.

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2023/06/Voorgerecht.jpg” panorama=”off” credit=”Isabel Kouwenoord” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Voorgerecht: gemarineerde zalm met een honing-mosterddressing, biet en haverbrood” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Het broodplankje en het voorgerecht zorgen al voor een aardig gevulde maag. Ik geef bij de bediening aan dat we daarom even willen wachten met het hoofdgerecht. Geen probleem. Drie kwartier later wordt het hoofdgerecht naar onze tafel gebracht. We worden verrast met rundersukade met gerookte aardappelpuree en spek, krokante boerenkool en rode ui. Deze combinatie is wederom bijzonder. Alleen de opmaak van het gerecht is al een kunstwerk an sich. De sukade is enorm zacht, als ik het vlees snijd valt het bijna uit elkaar. De aardappelpuree smelt bijna op mijn tong en de boerenkool – normaalgesproken niet mijn favoriete groente – is samen met spek ineens heel aangenaam. Het hoofdgerecht gooit ook hoge ogen bij mij en mijn gezelschap.

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2023/06/Hoofgerecht.jpg” panorama=”off” credit=”Isabel Kouwenoord” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Hoofdgerecht: rundersukade met gerookte aardappelpuree en spek, krokante boerenkool en rode ui” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Fijne cappuccino
Stiekem zit ik na twee geweldige gangen eigenlijk al vol. Maar je kunt een restaurant nu eenmaal niet verlaten zonder het nagerecht, een favoriet van velen. Het dessert van deze week is een soes gevuld met mandarijn, pure chocola en rum. Ik bestel er een cappuccino bij. Na tien minuten staat er een flinke soes en een fijne cappuccino voor mijn neus. Als koffieliefhebber geniet ik altijd van een goede kop koffie. Er wordt hier gewerkt met Bocca, een duurzaam koffiemerk dat nauw samenwerkt met de door hen gekozen koffieboeren. Het dessert zelf is goed van smaak maar de mandarijn is overheersend en maakt het een zeer machtige hap. Ik moet de helft van de soes aan mij voorbij laten gaan om misselijkheid te voorkomen. Geen trek meer in zoetigheid? De avond kan ook afgesloten worden met een zorgvuldig uitgekozen kaasplankje ( 8,50).

Kortom: bij restaurant Zwarthoed kun je voor nog geen 55 euro per persoon (inclusief koffie en een glas wijn) genieten van een onbezorgde avond vol wonderbaarlijke combinaties en culinaire hoogstandjes.

 

 

Over de auteur

Isabel Kouwenoord

Mijn naam is Isabel Kouwenoord en ik heb een passie voor schrijven. In het verleden heb ik gewerkt en stage gelopen bij verschillende redacties zoals MonStyle en WENDY Online.