Factcheck: “Ja, kinderen die het moeilijk hebben, kunnen veel meer aan een huisdier”

Factcheck: “Ja, kinderen die het moeilijk hebben, kunnen veel meer aan een huisdier”

Photo by Sabina Fratila on Unsplash

De uitspraak “Juist een kind dat het moeilijk heeft, kan veel hebben aan een huisdier.” wekt belangrijke vragen op over de functie van huisdieren in het leven van kinderen. Onderzoek toont aan dat huisdieren daadwerkelijk een gunstige impact kunnen uitoefenen op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen, vooral in moeilijke omstandigheden. Dit artikel bestudeert deze bewering en is gebaseerd op recente gegevens uit de literatuur.

De sociale en emotionele steun die huisdieren bieden

Huisdieren kunnen kinderen ondersteunen bij het gevoel van veiligheid, vooral in onbekende omgevingen. Een dier kan als een interactieve speelkameraad dienen, waardoor kinderen hun energie kunnen opdoen en nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Studies wijzen erop dat kinderen die een huisdier bezitten vaak meer zelfvertrouwen ontwikkelen en kwetsbaarder zijn, wat vooral zichtbaar is bij tieners (Jeugd en gezin Utrecht, 2023). Het hebben van een huisdier biedt eveneens sociale ondersteuning, wat kan helpen bij het voorkomen van psychische problemen. Daarnaast vermindert het aanraken van een huisdier stress, wat voor kinderen met emotionele problemen van groot belang kan zijn (Groeigids.nl, 2023).

Vertrouwen en het uiten van emoties

Kinderen beschouwen hun huisdieren vaak als loyale vrienden. Ze zijn in staat om hun emoties te uiten, of het nu om blijdschap, verdriet of woede gaat. Het ontbreken van oordeel en de veilige omgeving die huisdieren creëren, ondersteunt kinderen bij het verwerken van hun emoties. Een kind dat verantwoordelijk is voor de verzorging van een huisdier ervaart dat het waardevol en nodig is, wat helpt bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld (Jeugd en gezin Utrecht, 2023). Dit ondersteunt de opvatting dat huisdieren een belangrijke emotionele ondersteuning kunnen bieden, vooral voor kinderen die het moeilijk hebben.

Leren over het leven en de dood

Huisdieren dragen ook bij aan het leren van essentiële levenslessen voor kinderen. Ze verwerven kennis over zowel verantwoordelijkheid als verlies, evenals de cyclus van leven en dood. Voor veel kinderen kan het verliezen van een huisdier een van de eerste ontmoetingen met de dood zijn. Dit kan hen ondersteunen bij het inzien dat verdriet een normaal onderdeel van het leven vormt, wat essentieel is voor hun emotionele groei (LICG, 2023). Huisdieren kunnen hierdoor een educatieve functie vervullen, die verder gaat dan enkel emotionele hulp.

De impact op sociale vaardigheden

Huisdieren kunnen eveneens helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden bij kinderen. Volgens onderzoek ontwikkelen kinderen die met dieren opgroeien vaak betere sociale vaardigheden en beter in staat zijn om sterke relaties te ontwikkelen. Een huisdier vormt een eenvoudige gesprekspartner en kan zelfs de interactie tussen kinderen stimuleren, bijvoorbeeld wanneer ze samenspelen met andere kinderen die ook huisdieren bezitten (LICG, 2023). Dit is zeer nuttig voor kinderen die al moeite hebben met sociale interacties of in een kwetsbare situatie verkeren.

Conclusie: De betekenis van huisdieren voor kinderen in uitdagende omstandigheden.

Volgens de beschikbare gegevens lijkt de bewering dat kinderen met moeilijkheden veel baat hebben bij een huisdier terecht te zijn. Huisdieren bieden niet alleen emotionele en sociale ondersteuning, maar ondersteunen kinderen ook bij het ontdekken van verantwoordelijkheden, het dagelijks leven en zelfs de dood. Ze stimuleren het zelfvertrouwen en de weerbaarheid, wat essentieel kan zijn voor kinderen in moeilijke situaties. Hoewel er ook nadelen zijn met het bezitten van een huisdier, zoals de emotionele gevolgen van verlies, zijn de voordelen meestal belangrijker. Het is daarom verstandig om kinderen, met name die met emotionele problemen, in contact te brengen met een huisdier, op voorwaarde dat dit op een verantwoorde wijze gebeurt.

 

  • Nieuwsartikelen

https://www.licg.nl/invloed-van-dieren-op-kinderen/

https://www.licg.nl/media/3449/de-invloed-van-huisdieren-op-de-ontwikkeling-van-kinderen5_02.pdf

https://www.jeugdengezinutrecht.nl/pagina/ouderschap/je-kind-beschermen/huisdieren-en-kinderen/908967

https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/waarom-dieren-goede-therapeuten-zijn?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw9p24BhB_EiwA8ID5BiDoSF3n5qdHcHgIWoNrVURIJbeQVpwA-ATs4W1J-hYyFhV8WHU15hoCJLIQAvD_BwE

https://www.trouw.nl/opinie/opinie-juist-een-kind-dat-het-moeilijk-heeft-kan-veel-hebben-aan-een-huisdier~bad6991b/

Over de auteur

Clara Vroegop

Clara, 25 jaar