Ecstasy blijft populair onder de Nederlanders

Ecstasy blijft populair onder de Nederlanders

Afgelopen maandag, 14 oktober, zijn er nieuwe cijfers gepubliceerd door de Nationale Drug Monitor van het jaar 2023. Deze cijfers tonen opnieuw stijgingen aan van het drugsgebruik in Nederland.   

   

Één op de tien volwassen mensen in Nederland heeft, in het gemeten jaar 2023, wel eens ecstasy gebruikt. Dat komt uit op ongeveer 1,5 miljoen mensen van de Nederlandse bevolking. In 2023 stond het ecstasy-gebruik op 3,8%. Dit is een verschil van 1% ten opzichte van het jaar 2015. De drug is het meest gebruikt onder jongvolwassenen (18 tot 24 jaar), deze doelgroep zit op een percentage van 12,4%.  

Ook bevatte 83% van de ecstasypillen in Nederland een MDMA-gehalte boven 105 mg. Dit vergroot het risico op negatieve effecten, zoals oververhitting en psychische klachten. Hoewel het gemiddelde MDMA-gehalte van 138 mg stabiel bleef ten opzichte van 2022, blijft de hoge dosering zorgwekkend voor de volksgezondheid. Het gebruik van MDMA-poeder nam iets toe, maar bevatte zelden vervuilingen.  

Nederland ten opzichte van Europa 

Bovendien scoort Nederland hoog in Europese vergelijkingen. Jongvolwassenen in Nederland gebruiken het meest ecstasy van alle onderzochte EU-landen. Het gebruik van het laatste jaar bestaat uit 9,8%van de jongvolwassenen. Het EU-gemiddelde ligt het stuk lager op een gemiddeld percentage van 2,2%. Uit rioolwateranalyses blijkt dat steden, zoals Rotterdam en Amsterdam tot de top behoren wat betreft MDMA-concentraties in het rioolwater. Dit resulteert in intensief gebruik tijdens bijvoorbeeld het uitgaansleven.   

Risico’s van problematisch gebruik 

Deze risico’s zijn ook terug te zien in het problematisch gebruik. Het toont aan dat ecstasy zowel lichamelijke, psychische als sociale problemen veroorzaakt. Gebruikers rapporteren afkickverschijnselen en in sommige gevallen zoeken ze hulp in de verslavingszorg. De acute risico’s zijn groot, zoals oververhitting en de zogenoemde “dinsdagdip” die volgt na het gebruik. Langdurig gebruik kan ook leiden tot schade aan de hersenen en stemmingsstoornissen. Ongeveer 13% van de laatste-jaar-gebruikers overweegt te minderen, en 5% wil stoppen. 

 

Drugsmuseum Poppi heeft een nieuw initiatief gestart met een xtc-conceptstore. Dit moet het gesprek starten over het reguleren van ecstasy. In deze reportage gaat het over de invloed van deze winkel op het landelijke drugsbeleid.

Over de auteur

Jonas Petit

Sinds 2023 studeer ik aan de Hogeschool Utrecht, waar ik de opleiding journalistiek volg. Ik ben geboren in Amsterdam (2005) en nu woonachtig in Woerden. Al vanaf jongs af aan ben ik geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen. Ook bouwde ik vanaf negenjarige leeftijd een interesse op voor radio dat de aanloop naar mijn journalistieke passie. Na het volgen van deze vierjarige opleiding hoop ik mijzelf een waardig journalist te mogen noemen en precies te mogen doen wat mij zo leuk lijkt: fulltime nieuws maken. Als een echte teamspeler werk ik graag samen en communiceer ik makkelijk met mensen. Het overzicht bewaren in hectische situaties vraagt aandacht, maar ik ben niet voor niets een journalist in opleiding. Er valt nog veel te leren, iets waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Het is ontzettend leuk om Amersfoort als thuisbasis te hebben voor het maken van nieuwsproducties. Het is een prachtige en bruisende stad en er is altijd wat te beleven. Amersfoort krijgt een plekje in mijn hart.