Armoede onder kinderen in Rotterdam brengt grote gevolgen met zich mee

Armoede onder kinderen in Rotterdam brengt grote gevolgen met zich mee

Uit een gezamenlijk onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Sociaal en Cultureel Planbureau (SCO) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is gebleken dat er ruim 540.000 mensen in Nederland onder de armoedegrens leven. De stad Rotterdam staat hierbij hoog in de lijst met armoedecijfers binnen Nederland.

De stad kent meerdere wijken die te maken hebben met armoede. Zo ook de wijk Schiebroek-Zuid, waar er lokale initiatieven zijn om armoede onder kinderen terug te dingen. Marie-José Eldering van Wijkie, Schiebroek-Zuid: ‘’Het opgroeien in armoede brengt zo zijn gevolgen met zich mee. Zo zien we dat kinderen qua gedrag veranderen en zelfs het eten van de tafel aflikken.’’

 

Nieuwe methode om armoede te meten

Voorheen werd er door bovengenoemde instanties individueel onderzoek gedaan. Dit is het allereerste onderzoek waarbij de bovengenoemde instanties de handen ineensloegen. In 2023 leefden er volgens deze nieuwe meetmethode 540.000 mensen in Nederland onder de armoedegrens. Het aantal is gedaald ten opzichte van voorgaande jaren, maar het blijft een grote maatschappelijke kwestie. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS meldt aan de Volkskrant: ‘’Naast de mensen die onder de armoedegrens leven, zijn er nog 1,2 miljoen Nederlanders die er nét boven zitten en weinig financiële buffers hebben. Zij zijn kwetsbaar, als het economisch slechter zou gaan. Het is niet een magische grens. Als je daar net boven zit, hoeft er maar iets te gebeuren en mensen zakken er onder.’’

 

Lokale initiatieven Rotterdam

In Rotterdam worden er ook binnen de wijken zelf initiatieven getoond om het armoedecijfer naar beneden te halen. Wijkie, in de wijk Schiebroek-Zuid is opgericht om de jeugd van Schiebroek-Zuid een fijne plek te bieden om te spelen en op te groeien. Het uitgangspunt hierbij is de armoede terugdringen. ‘’Ondanks de negatieve gebeurtenissen in deze wijk, proberen we ons te focussen op de positieve dingen.’’ Aldus Eldering.

 

In onderstaande reportage is te horen welke gevolgen Kinderombudsvrouw Stans Goudsmit merkt bij de kinderen uit Rotterdam en wordt er gesproken met Tim Somers en Marie-José Eldering over lokale initiatieven binnen de stad.

Over de auteur

Iris Nulkes

Iris Nulkes (2006) is al sinds kleins af aan betrokken bij culturele organisaties. Na het behalen van haar havodiploma (2023) en het starten van de School voor Journalistiek datzelfde jaar, is ze gedreven om allerlei maatschappelijke en culturele vraagstukken aan bod te laten komen als lid van de redactie van Spotlight!