De landelijke actiedag van Giro555 op 16 oktober heeft geleid tot flinke discussies over de verdeling van het opgehaalde geld. De inzameling is bedoeld voor ‘alle slachtoffers van het escalerende geweld in het Midden-Oosten’, maar de manier waarop de hulp verdeeld zou worden, stuit op kritiek.
Volgens de huidige plannen gaat 60 procent van de hulp naar Gaza, 35 procent naar Libanon en 5 procent naar Israël. Deze verdeling is nog niet definitief vastgesteld, maar roept veel vragen op. Vredesorganisaties en andere ngo’s stellen dat er een eerlijke en transparante aanpak moet komen om te voorkomen dat bepaalde groepen onevenredige steun krijgen. Giro555 zegt zelf: ‘Hoe het geld precies wordt verdeeld, hangt af van hoeveel geld er wordt opgehaald en hoe de situatie zich verder ontwikkelt.’
Vooral de steun voor Israël is een punt van discussie, de keuze om hulp te sturen naar een land dat de middelen heeft om zelf hulp te organiseren roept vraagtekens op. Marjon Rozema, woordvoerder van Amnesty International, uit haar zorgen over de actie: ‘Wat we zien is dat de Nederlandse media geneigd is om de kant van Israël te kiezen, ook bij de woordkeuze waardoor ze andere kanten van het verhaal vergeten.’
Steun ingetrokken
Daarnaast hebben enkele organisaties en mediabedrijven hun steun aan Giro555 voor deze actie ingetrokken. DPG Media, Talpa en Mediahuis hebben het idee voor een gemeenschappelijke uitzending op de radio afgewezen. Ze vrezen dat de politieke gevoeligheden de hulpverlening in de weg staan.
Andere aanpak
De actiedag is dit jaar anders opgezet dan eerdere actiedagen van de samenwerkende hulporganisaties. Er zitten minder bekende Nederlanders dan bij eerdere acties in het belpanel en er treden geen artiesten op. Waar veel eerdere acties werden afgesloten met een avondvullend tv-programma, is er dit keer voor gekozen om ‘s avonds een paar keer te schakelen met Beeld & Geluid voor updates.
Uiteindelijk is er 15 miljoen euro opgehaald. Dit is aanzienlijk minder dan bij de actie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Die actie leverde ruim 128 miljoen euro op. Ook voor Oekraïne werd meer opgehaald, namelijk 184 miljoen euro.
Verslaggever Robin was bij een protest tegen steun voor Israël.