Factcheck: Ja, waarschuwen voor pesticiden in groente en fruit ondermijnt juist de volksgezondheid

Factcheck: Ja, waarschuwen voor pesticiden in groente en fruit ondermijnt juist de volksgezondheid

Bron: Pexels (Vanessa Loring)

‘Waarschuwen voor pesticiden in groente en fruit ondermijnt juist de volksgezondheid’ claimt een opinie stuk in het Parool dat eind september werd geplaatst. Door de vele berichtgeving rondom de gevolgen van pesticiden op groente en fruit zijn mensen voorzichtiger geworden in het eten ervan. Dit zorgt ervoor dat mensen de goede stoffen die ze binnen moeten krijgen, niet binnenkrijgen. Iets wat weer kan zorgen voor andere ziektes.

In de schijf van vijf staat het advies om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. De gezondheidsraad adviseert 50 gram minder groente. Uit cijfers van Wat Nederland Eet komt naar voren dat volwassenen gemiddeld 165 gram groente en 130 gram fruit eten per dag. Maar 27% van de volwassenen eet 200 gram groente en 19% van de volwassenen eet 200 gram fruit wat volgens het advies de juiste hoeveelheid is om te eten per dag. Een groot deel van de volwassenen eet dus onvoldoende fruit en groente.

Maar wat gebeurt er nou als je te weinig groente en fruit eet? Volgens het voedingscentrum vergoot het de kans op sommige ziekten zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2. Dit geldt voor zowel groente als fruit.

Angst

Jolanda Wijsmuller is specialist biologische gewasbescherming en werkzaam bij Bayer Crop Science Nederland, een bedrijf die bestrijdingsmiddelen in de markt brengt. Zij ziet veel mensen om zich heen die bang zijn om groente en fruit te eten rondom de berichtgeving van pesticiden. ‘‘Ik denk dat deze communicatie het idee kan overbrengen bij mensen dat hun groente en fruit niet veilig zijn.’’ Volgens verschillende onderzoeken zou het kunnen zijn dat bespoten gewassen de kans vergoot op onder andere de ziekte Parkinson.

Het blijft een complexe situatie volgens Wijsmuller. ‘’Op dit moment kunnen wij ook niet zeggen dat je honderd procent kun uitsluiten dan één van de actieve stoffen die wordt gebruikt in de land- en tuinbouw dat dat aanleiding geeft tot Parkinson. Het is zo complex dat de wetenschappers er op dit moment niet uitkomen. Als ze er wel uitkomen zou dat zoveel helderheid en transparantie geven in de hele markt.’’

Volgens Wijsmuller wordt in de berichtgeving vaak niet heel het verhaal belicht. ‘’Mensen worden angstig als ze horen dat er bestrijdingsmiddelen op de groente en fruit zitten, maar ongeveer 99 % van de gifstoffen die ze binnenkrijgen komen uit de fruit en groente zelf.’’ Iets wat niet veel mensen weten volgens de gewasbescherming specialist.

Ook moeten mensen rekening houden dat Bayer die bestrijdingsmiddelen op de makt brengt dat niet zomaar doet, volgens Wijsmuller. ‘’Je doet er echt alles aan om een veilig product op de markt te zetten, want je wil gewoon niet op het geweten hebben dat er mensen ziek worden van hetgeen wat wij doen.’’

Biologisch groente en fruit

Veel mensen kiezen ervoor om biologisch groente en fruit te kopen. Dit komt omdat, biologisch groente en fruit niet bespoten wordt met bestrijdingsmiddelen. Wijsmuller verteld dat dit een illusie is, ‘’Ook op biologisch geteeld groente en fruit wordt gespoten met alleen producten die uit de natuur komen. Alleen producten die uit de natuur komen kunnen net zo giftig zijn als stoffen die synthetisch worden gemaakt. Dat maakt de discussie altijd ingewikkeld,’’ vertelt Wijsmuller.

Toch is het zo dat als je een appel of peer uit de supermarkt haalt, de meeste gifstoffen die je binnenkrijgt, de stoffen zijn die van nature al in voedsel aanwezig zijn. ‘’Daarvoor heeft je lichaam een mechanisme van lever en nieren, je lichaam kan deze stoffen niet gebruiken en moet het kwijt.’’ Aldus Wijsmuller.

Conclusie

Uit cijfers blijkt dat mensen niet genoeg groente en fruit eten als ze de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum moeten volgen. Dit is echter niet het antwoord op de claim ‘’Waarschuwen voor pesticiden in groente en fruit ondermijnt juist de volksgezondheid.’’ Het is moeilijk om in te schatten of dat mensen ook echt minder groente en fruit eten, door de berichtgeving rondom pesticiden die de kans vergroten op verschillende ziektes. Wat we wel kunnen concluderen is dat mensen angstiger zijn geworden om groente en fruit te eten door de berichtgeving rondom de onderzoeken of de bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn of niet.

Wanneer mensen dus ook echt minder groente en fruit eten, doordat er wordt gewaarschuwd voor pesticiden kan dit inderdaad gevolgen hebben voor de gezondheidszorg. Mensen krijgen niet de vitamines binnen die ze nodig hebben, waardoor dat weer kan zorgen voor andere ziektes als hart- en vaatziektes en diabetes type 2. Dit geeft dus deels wel een antwoord op de claim dat het waarschuwen voor pesticiden in groente en fruit de volksgezondheid juist ondermijnt.

Over de auteur

Mies Vesseur

Hoi, ik ben Mies Vesseur (2004) en ik woon in Haarlem. Ik ben tweedejaars student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Door mijn stage bij het Haarlems dagblad is mijn interesse voor journalistiek groot geworden. Wat ik leuk vind aan de journalistiek zijn de verhalen achter mensen, iedereen heeft er wel een en ze zijn allemaal uniek. Verder ben ik nieuwsgierig, vrolijk en iemand die alle kneepjes uit het journalistieke vak wil leren. Wil je contact met mij opnemen? Stuur mij een mailtje naar mies.vesseur@student.hu.nl