De grens tussen een pilletje of een biertje lijkt langzaam te verdwijnen

De grens tussen een pilletje of een biertje lijkt langzaam te verdwijnen

Foto: Jarle van der Sloot

Het drugsgebruik in Nederland neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. Ze gaan veel naar festivals en andere feesten waarbij drugs de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat ecstasy, na cannabis, de meest gebruikte drug is onder uitgaanders van 16 tot 35 jaar. In 2023 gebruikte 10,7% van de volwassen Nederlanders één of meerdere drugs, waarbij vooral cannabis (7,6%) en ecstasy (3,8%) populair zijn. Daarnaast worden minder traditionele middelen, zoals 3-MMC en ketamine, steeds vaker gebruikt, vooral door jongeren tussen 18 en 29 jaar.

De gevolgen van dit toenemende gebruik zijn niet alleen zichtbaar in het uitgaansleven, maar ook in de groeiende drugscriminaliteit. Nederland is een belangrijk knooppunt in de internationale drugshandel, waar drugs zoals cocaïne, methamfetamine en synthetische middelen worden geproduceerd en doorgevoerd. Politie Nederland benadrukt dat drugsnetwerken steeds groter en ingewikkelder worden, met internationaal opererende criminele organisaties die samenwerken met lokale aanbieders. Zo worden bijvoorbeeld dezelfde opslag- en productielocaties gedeeld door verschillende netwerken, wat het dus extra lastig maakt om dit te bestrijden.

De impact van toenemend drugsgebruik

Volgens de Rijksoverheid heeft georganiseerde drugscriminaliteit een verwoestende impact op de samenleving. Woonwijken worden soms gebruikt als locaties voor drugsproductie, en de natuur lijdt onder illegale afvaldumpingen van drugsafval. Criminele organisaties hebben vaak geen oog voor de omgeving of de schade die zij aanrichten. Het tegengaan van deze criminaliteit vraagt om langdurige inzet van de politie, het bedrijfsleven én de samenleving als geheel.

Hoewel er geïnvesteerd wordt in het verstoren van deze criminele netwerken en in preventieprogramma’s om jongeren uit de drugswereld te houden, blijft de uitdaging groot. Drugs is gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor een verslaving snel kan ontstaan. En zodra iemand verslaafd is, is het heel moeilijk om daar weer vanaf te komen. Dit probleem zou nog groter kunnen worden als drugs gelegaliseerd wordt, een onderwerp dat momenteel veel discussie oproept. Toch zijn er ook potentiële voordelen bij legalisatie. In onderstaand fragment hoort u welke impact de legalisering van drugs zou kunnen hebben op de verslavingszorg.

Over de auteur

Maxime Engelen

Overweeg ik mijn toekomstige weg richting gedrukte media, zoals kranten en tijdschriften, of hoor je mij over een paar jaar dagelijks op de radio? De tijd zal het uitwijzen. Ik ben Maxime, 19 jaar oud, en woon in het gezellige Bodegraven in Zuid-Holland. Voor mij als toekomstige journalist is nieuwsgierigheid en een tikje ondeugend zijn belangrijk. Ik ben vooral geïnteresseerd in ongelijkheid tussen landen en ik ben dol op schrijven en verhalen vertellen. Ik kijk ernaar uit om veel te leren en diverse interessante ervaringen op te doen, zodat ik straks op verschillende gebieden goed toegerust ben.