ADE van start; bewustwording voor gehoorschade

ADE van start; bewustwording voor gehoorschade

Deze week wordt Amsterdam overspoeld door elektronische beats en muziekliefhebbers van over de hele wereld die naar onze hoofdstad komen. Het Amsterdam Dance Event, beter bekend als ADE, vindt plaats van woensdag 16 oktober tot en met zondag 20 oktober op diverse locaties in de stad.

Geschiedenis ADE

In 1995 richt Richard Zijlma in samenwerking met BUMA STEMRA het Amsterdam Dance Event op. In deze eerste editie is een hotel aan de Vijzelgracht de enige locatie waar dj’s hun werk kunnen laten horen aan de rest van Nederland. In de jaren ernagroeide het festival uit tot een onmisbaar evenement. Dit jaar vindt de 29e editie plaats en is het evenement groter dan ooit, met ruim 1000 evenementen op 200 verschillende locaties.

Campagne tegen gehoorschade

Dit jaar voert ADE samen met ‘I Love My Ears’ een campagne voor het beschermen van het gehoor van de bezoekers. Volgens GGD Leefomgeving kan geluid hoger dan 80dB schadelijk zijn voor je oren. De schade die aangericht kan worden is onomkeerbaar, met voor sommigen grote gevolgen. Bij tinnitus worden de trilharen in je oor beschadigd, ze raken geïrriteerd of breken helemaal af. Hierdoor geven de haren geen, minder of verkeerde informatie door aan je hersenen, zoals een piep of een ruis.

‘Ik had de ernst van de situatie helemaal niet door’

Robin Zeegers (21) kreeg op – jarige leeftijd te maken met tinnitus.  ‘Door in een ruimte te staan met te hard geluid heb ik tinnitus opgelopen. Toen ik na het feest in bed lag had ik last van een piep in m’n oor, maar eerlijk gezegd had ik dat wel vaker dus ik dacht er niet zo veel van. Pas toen het meerdere dagen aanhield en de dokter vertelde dat dit nooit meer weg zou gaan, besefte ik pas de ernst van de situatie.’

De impact van een constanteiep of ruis in je oor wordt door veel mensen onderschat. Veelal voorkomende problemen zijn concentratieproblemen, stress en angst en zelfs slaapstoornissen kunnen het gevolg zijn van oorsuizen. Robin heeft helaas ook te maken met deze gevolgen. ‘Als ik thuis in bed lig en het stil is om me heen lijkt het wel of de piep steeds harder wordt. Daarnaast heb ik moeite om me te concentreren in gesprekken of het typen van papers voor mijn studie, omdat het nooit stil is in m’n hoofd.’

Voorkomen

Een oplossing voor tinnitus is er tot dusver niet. Wel zijn er steeds meer campagnes voor het dragen van oordoppen, door het dragen hiervan kan je een heleboel schade voorkomen, aldus I Love My Ears.

Interview DJ randomvinyl ADE

Interview organisator randomvinyl ADE

Over de auteur

Elke Hofstra

Mijn naam is Elke Hofstra (21). Ik studeer aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb een brede interesse, en maak graag verhalen over onderwerpen die spelen in de actualiteit. Met mijn reportages en geschreven artikelen wil maatschappelijke kwesties behandelen en aankaarten.