De hoeveelheid elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, groeit wereldwijd in een razend tempo. Deze e-waste bevat veel soorten elektronische apparaten, van koelkasten tot telefoons. Consumenten kopen soms sneller een nieuw product dan dat ze het laten repareren. De EU heeft, onder andere om deze reden, de Right to Repair richtlijn geïntroduceerd.
In april van dit jaar heeft het Europees Parlement de Right to Repair richtlijn aangenomen. De bedoeling van deze richtlijn is dat consumenten meer macht krijgen om reparatie van hun producten te eisen. Voor de producent is dus simpelweg een nieuw product aanbieden niet meer voldoende. Elke lidstaat heeft 24 maanden om de richtlijn te implementeren in hun eigen wetgeving. Dit betekent dat de regels op z’n vroegst aan het eind van dit jaar en uiterlijk medio 2026 ingaan.
E-waste
Volgens het Global E-Waste Monitor 2024 werd er in 2022 maar liefst 62 miljard kilogram e-waste geproduceerd, wat neerkomt op gemiddeld 7,8 kilogram per persoon. Ondanks deze enorme hoeveelheid wordt slechts 22,3% van het afval op de juiste manier ingezameld en gerecycled. Dit zorgt voor grote milieuproblemen en economische verliezen, omdat waardevolle materialen verloren gaan.
De richtlijn moet ervoor zorgen dat grondstoffen minder vaak verspild worden en dat producenten hun producten op een duurzamere manier fabriceren. Veel producten worden nu bijvoorbeeld dicht geseald, waardoor het moeilijk is om ze te repareren.
Recycling
Volgens het CBS bestond slechts 13 procent van de grondstoffen die ingezet werden in de Nederlandse economie uit hergebruikte materialen. Dit percentage is vrijwel hetzelfde als in 2014.
Het kabinet wil dat in 2050 de Nederlandse economie volledig circulair is.
In onderstaande videoreportage ziet u Martine Hardeveld Kleuver en Jettie de Jong over wat deze regel voor invloed gaat hebben op de consument.