Faber buigt voor compromis

Faber buigt voor compromis

Eigen foto: Hager Eldeeb

Wekenlang werkte het kabinet aan de veelbesproken dragende motivering om met een asielnoodwet te kunnen komen. Deze is niet gevonden en in plaats van het noodrecht, komt er een asielnoodmaatregelenwet die nu door het parlement moet worden goedgekeurd.

In plaats van het staatsnoodrecht is er nu een spoedwet in de maak, de asielnoodmaatregelenwet. Dit is een gewone wet die wel de gebruikelijke parlementaire route volgt, maar versneld behandeld wordt. Het pakket bevat maatregelen die grotendeels al in het regeerakkoord stonden, zoals het beperken van gezinshereniging.

Een opvallend nieuw element is het voorstel om nog maar tweehonderd kwetsbare vluchtelingen per jaar op te nemen, in plaats van de huidige vijfhonderd. Dit laatste wordt gezien als een symbolische maatregel, gezien het geringe aantal. Programmamedewerker van het AZC in Utrecht Overvecht, Iman Abrontan vertelt dat dit nieuw asielpakket onterecht angst brengt in de samenleving: ‘De PVV creëert een beeld over vluchtelingen die totaal niet klopt.’

Obstakels

Hoewel het compromis de dreigende kabinetscrisis voorlopig heeft afgewend, zijn er nog veel onzekerheden. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid, wat betekent dat steun van andere partijen nodig is om de maatregelen door te voeren. Vooral het CDA zal cruciaal zijn, maar het is de vraag of deze partij zich kan vinden in omstreden plannen zoals het intrekken van de Spreidingswet en het terugsturen van Syrische asielzoekers naar door de overheid als “veilig” verklaarde gebieden.

Daarnaast bestaan er juridische twijfels over de houdbaarheid van enkele van de voorgestelde maatregelen. Zelfs als de coalitie een politiek akkoord weet te bereiken, staat het “strengste asielregime ooit” nog voor grote uitdagingen.

De komende weken

De coalitiepartners hopen het compromis vrijdag tijdens de ministerraad officieel te bekrachtigen. Daarmee lijkt de politieke spanning voor het herfstreces te zijn afgenomen, maar de discussie over het asielbeleid is verre van voorbij. Het voorstel moet nog door het parlement, waar zowel politieke als juridische obstakels de uitvoering van de plannen nog in de weg kan zitten.

We praten zo veel over asielzoekers, maar niet met hen. Hoe voelt het om in een land te zijn waar je toekomst afhangt van discussies over noodwetgeving en opvangcapaciteit? Bekijk hieronder het verhaal van asielzoeker Hager:

 

In onze talkshow spraken we met Daan Vellema. Hij is Fractiemedewerker bij Volt Amsterdam. We spraken met hem over het uitlekken van de asieldeal en wat de gevolgen hiervoor zijn.

About The Author

Suzanne Borsboom

Suzanne Borsboom (2003) is een enthousiast journalist met een brede interesse in politiek. Ze wil nieuws toegankelijk en begrijpelijk maken voor iedereen en streeft ernaar de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. Contact leggen met Suzanne kan via mail: suzanne.borsboom@student.hu.nl .