Voor het eerst in 15 jaar zijn het aantal HIV-diagnoses onder jonge mannen (15-30 jaar) gestegen. In 2002 lag het percentage nog op 15 procent, in 2023 lag dit percentage op 29 procent, een flinke stijging dus.
Stijging in cijfers
Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal hiv-diagnoses onder jonge mannen in gestegen. Het aantal hiv-diagnoses is met 424 geregistreerde gevallen stabiel gebleven, alleen het aandeel van jonge mannen met diagnose is gestegen. Volgens het Aidsfonds is er te weinig geïnvesteerd in preventie en campagnevoering.
HIV-patiënten Nederland
In 2023 telde stichting hiv-monitoring (SHM) bijna 34.000 hiv-patiënten. Van deze patiënten is ruim 10 procent geboren in het buitenland en hadden een geregistreerde hiv-besmetting voor aankomst in Nederland.
Preventie
Omdat HIV een seksueel overdraagbare aandoening is, kan HIV voorkomen worden door het gebruik van een condoom of het gebruik van PrEP. Dit laatste is een middel wat vroeger altijd gebruikt werd om HIV mee te behandelen, maar wordt het nu dus ingezet om het te voorkomen. De afgelopen 10 jaar is er echter geen landelijke campagne gevoerd tegen hiv, iets zorgelijks vindt Berend. ‘Door al meer dan tien jaar geen campagne te voeren, mist een hele generatie aan voorlichting. Dat het condoomgebruik dan minder wordt onder een jonge doelgroep is geen gek effect.’
Actie nodig, maar geen paniek
Het Aidsfonds benadrukt dat er meer preventief beleid gevoerd moet gaan worden, maar dat Nederland nog altijd in een goede uitgangspositie verkeert. Volgens hen zijn alle middelen om de cijfers terug te brengen naar nul beschikbaar, alleen is een effectief beleid dat wat nodig is.
In onze uitzending kwam Caspar Pisters vertellen over de stijging van de hiv-cijfers en legde Elke Hofstra uit wat HIV is en hoe het kan dat deze cijfers stijgen.