Zware beroepen kunnen eerder met pensioen door permanente regeling

Zware beroepen kunnen eerder met pensioen door permanente regeling

Foto: Asaiah Goldstein

Akkoord over vroegpensioen bij zware beroepen

Er is een akkoord bereikt tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet over een permanente regeling voor vroegpensioen bij zware beroepen. De regeling stelt werknemers in staat om drie jaar eerder te stoppen met werken als hun beroep als zwaar wordt aangemerkt. Dit geldt bijvoorbeeld voor beroepen in de bouw, het openbaar vervoer en de schoonmaak. De grootste vakbond, FNV, legt het plan 24 oktober voor aan haar leden. Dan komt er een definitief akkoord, maar volgens Hans Walthie, persvoorlichter Zwaarwerk regeling van de FNV is het eigenlijk al zeker dat het akkoord komt.

In de nieuwe regeling kunnen werknemers die in aanmerking komen, een uitkering ontvangen die vergelijkbaar is met de netto AOW-uitkering voor een alleenstaande, dat komt neer op ongeveer 1500 euro per maand. Daarbovenop krijgen ze nog 300 euro bruto. Netto komt dit neer op ongeveer 1650 euro per maand. Deze uitkering loopt door tot aan het reguliere pensioen.

Het enige dat op valt in deze regeling is dat er geen lijst is van beroepen die onder zwaar werk zouden vallen. Dit bepalen werkgevers en vakbonden aan de ‘’cao tafels’’ per sector. Aan de ene kant zorgt dit voor veel flexibiliteit van de regeling, maar aan de andere kant zorgt het ook voor verwarring en onzekerheid. Sommige mensen hebben

De onderhandelingen voor dit akkoord begonnen eind 2023 al. Vakbonden en werknemers hebben toen actie gevoerd voor een permanente regeling, omdat de huidige regeling afloopt in 2025. Ook een inkomensplafond van 74.000 euro is van de baan. In een artikel van de NOS zegt Piet Rietman van FNV, dat dit noodzakelijk was, omdat veel werknemers met zware beroepen op het einde van hun carrière door toeslagen meer kunnen verdienen dan dit bedrag. “Maar hun lichamen slijten net zo hard,” aldus Rietman.

Werkgevers willen eigenlijk blijven voorkomen dat te veel mensen vroegtijdig stoppen met werken. Het streven is om jaarlijks maximaal 15.000 mensen te laten profiteren van de regeling.

Over de auteur

Asaiah Goldstein

Mijn naam is Asaiah India Goldstein, en ik ben een enthousiaste en nieuwsgierige tweedejaars studente Journalistiek van 21 jaar oud met een achtergrond in de acteurswereld. Twee jaar geleden heb ik de toneelschool afgerond, en daar heb ik geleerd om mijzelf in te leven in verschillende rollen en personen en om verhalen tot leven te brengen. Deze opleiding en ervaringen hebben mij geïnspireerd om de wereld en alles wat zij met zich mee brengt te ontdekken. Mijn interesses zijn zeer divers en weerspiegelen eigenlijk al mijn nieuwsgierigheid naar de wereld. Ik ben gefascineerd door kunst en cultuur in alle vormen, reizen, en ik vind het heel erg belangrijk dat er veel inclusiviteit en diversiteit in de media is. Tegelijkertijd heb ik ook een grote interesse in misdaadverhalen en het recht. Hier wil ik mijzelf ook verder in gaan verdiepen tijdens de opleiding. Ik streef ernaar om verhalen te vertellen waarin de stemmen van diverse gemeenschappen en culturen gehoord worden. Als journalist hoop ik mensen en culturen dichter bij elkaar te kunnen brengen. Mijn achtergrond in de acteursopleiding heeft ervoor gezorgd dat ik sterke communicatieve vaardigheden heb ontwikkeld en dat ik verhalen met empathie en diepgang kan benaderen. Wellicht lees je in de toekomst een artikel van mij in de theaterkrant, of zie je mij terug bij BNN of als misdaadjournalist.