Tradities zijn over de hele wereld te vinden. Ook in China speelt traditie een belangrijke rol in de samenleving. Zo wordt het Chinees Nieuwjaar groots gevierd. Dit vindt niet plaats op 1 januari zoals in Nederland, maar op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender, meestal rond 1 februari voor ons. Het valt dus elk jaar op een andere datum in onze kalender. Tijdens het Chinese huwelijk worden er ook veel tradities gevolgd.
Ontstaan tradities
Tradities ontstaan door het doorgeven van gebruiken en gewoonten aan nieuwe generaties. Veel dingen die wij doen en denken nemen wij over van onze opa’s, oma’s en ouders. Gewoonten en gebruiken die we doorgeven van generatie op generatie noemen we dus tradities. Ze kunnen heel erg oud zijn, maar ook nog jong. Oude Nederlandse tradities zijn bijvoorbeeld beschuit met muisjes eten bij een geboorte en Koningsdag. Een jongere traditie is bijvoorbeeld de Koningsspelen, pas gehouden sinds 2013 maar nu al ingeburgerd bij de jeugd in Nederland.
Huwelijkstradities China
In China worden er meerdere huwelijkstradities gevolgd. Zo wordt er een theeceremonie gehouden, waar het bruidspaar thee serveert aan hun ouders en andere familieleden als een teken van respect en dankbaarheid. Maar ook de bruidsschat is een typisch Chinese traditie, waar tegenwoordig vooral de ouders van de bruid nog veel waarde aan hechten. Dit is een gift van de bruidegom aan de ouders van de bruid. De hoogte van deze gift is streekgebonden en afhankelijk van het vermogen, maar deze wordt ook vaak afgerond op symbolische getallen.
Tijdens de eerste aflevering van de podcast ‘’Traditie Getrouw’’ wordt er met Bei Wang gesproken over Chinese huwelijkstradities. Wang is geboren en getogen in China en is op haar 20e verhuisd naar Nederland. Ze heeft de minor Digital China op de Universiteit Utrecht ontwikkeld en is betrokken bij Pan Asian Collective, een organisatie die zich inzet voor het verminderen van stereotypen van de Aziatische identiteit.