Voor veel van ons roept Sesamstraat echt jeugdherinneringen op: de gezellige straat, de broccolibomen, personages als Pino, Tommie en de hilarische avonturen van Bert en Ernie. Maar Sesamstraat is niet alleen in Nederland een groot fenomeen, in meer dan 120 landen zijn eigen, lokaal aangepaste versies te zien. Volgens de kro-ncrv heeft Sesamstraat in elk land unieke personages die inspelen op lokale cultuur en sociale thema’s.
In Zuid-Afrika werd Kami, een Muppet met HIV, geïntroduceerd om kinderen bewust te maken van de ziekte en het stigma eromheen te doorbreken. In het Midden-Oosten passen de karakters bij de plaatselijke cultuur en spreken ze de taal van de kijkers. En in Mexico woont de grote groene vogel Abelardo. Nederland heeft met Pino, Tommie en Ieniemienie herkenbare personages die typisch Nederlands zijn en aansluiten bij de belevingswereld van kinderen hier.
Sesamstraat was bijzonder in haar tijd omdat dit programma echt inging op maatschappelijke thema’s, wat voor die tijd niet gebruikelijk was. Volgens de npo maakt Sesamstraat belangrijke onderwerpen bespreekbaar, zoals diversiteit, vriendschap en leren omgaan met emoties . Dit doen ze door middel van humor en warmte. Kinderen herkennen zichzelf in de Muppets en leren op een speelse manier omgaan met de wereld om hen heen.
Hoewel de afleveringen wereldwijd verschillen, bieden ze allemaal een veilige, vertrouwde plek waar kinderen kunnen leren en zichzelf mogen zijn. Generaties zijn opgegroeid met Sesamstraat en veel ouders én kinderen ervaren nostalgie als dit programma weer aan staat. De vertrouwde straat blijft daardoor, of het nu hier of in Zuid-Afrika is, een bijzondere plek.
Onderstaand audiofragment is een deel uit onze podcast ‘Tijd van Toen’ waarin Hakim Traïdia uit Sesamstraat zijn verhaal deelt.