Social media blokkade zorgt voor groot verlies voor MSM bij Mauritiaanse verkiezingen

Social media blokkade zorgt voor groot verlies voor MSM bij Mauritiaanse verkiezingen

Social Media apps. Bron: Pexels

Een opvallende uitslag van de Mauritiaanse verkiezingen van afgelopen 10 november; de voormalig regerende partij Mouvement Socialiste Militant (MSM) heeft nog maar twee zetels in het parlement. Dit terwijl zij na de verkiezingen van 2019 nog 42 van de 70 zetels op hun naam konden schrijven. In plaats daarvan heeft de oppositiepartij Alliance du Changement bijna alle zetels voor zich gewonnen.

 

Gelekte gesprekken
In oktober lekten er gesprekken uit van journalisten, met onder andere politie en justitie, die gevoelige informatie bevatten. Als reactie hierop besloot de voormalig premier, Pravind Jugnauth van MSM, alle sociale media stil te leggen in aanloop naar de verkiezingen. Jugnauth beweerde dat de fragmenten bewerkt waren met AI, maar één van de vijf betrokken journalisten zei dat de overheid zich schaamt, en dit daarom als smoes gebruikt.

De Mauritianen waren hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee, en de blokkering werd dus ook na ruim een dag weer opgeheven. Volgens Ralco Monasch, die sinds 2007 op Mauritius woont, had het niet uitgemaakt of die blokkering nu een dag of een week zou duren: “de leaks waren zo schadelijk, men had al lang bedacht dat het (deze premier) geen goed idee meer was.”

 

Stemmen in Mauritius
Mauritius bestaat uit 21 kiesdistricten. De uitslagen van de kiesgebieden vormen een top 3 (2 voor het eiland Rodrigues) van verkozen kandidaten. 62 van de 70 zetels worden gekozen door de bevolking. De overige 8 zetels bestaan uit de ‘beste verliezers’ per kiesdistrict en worden door het hooggerechtshof benoemd om een oppositie te vormen. Anders dan in Nederland, is het gebruikelijk dat Mauritianen stemmen op iemand van hun bevolkingsgroep of religie, in plaats van te stemmen op een ideologie.

Alliance du Changement  heeft 60 van de 62 te kiezen zetels weten te veroveren. Daarmee is voormalig premier Pravind Jugnauth van MSM ‘by a landslide’ verslagen. Dat komt volgens Monasch niet als een verrassing; “Jugnauth was vrij repressief, dat kan niet in een moderne democratie.”

 

Meer uitleg over de social media blokkering ziet u in onderstaande video. Aan het woord zijn Jan Abbink en Ralco Monasch. Abbink is Hoogleraar Politiek en Bestuur in Afrika, bij het Afrika-Studiecentrum op de Universiteit Leiden. Monasch woont sinds 2007 voor zijn werk op Mauritius en heeft deze verkiezingen en de blokkering van de sociale media rechtstreeks ervaren.

Over de auteur

Femke Leegsma

Mijn naam is Femke Leegsma, ik ben 21 jaar oud en ik woon in Balkbrug, Overijssel. Ik ben student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. In 2022 heb ik mijn vwo afgerond en toen heb ik een jaar lang door Australië gereisd; dat was veruit de beste ervaring van mijn leven. Ik wil graag van deze passie voor reizen mijn werk maken en heb daarom de ambitie om vanuit het buitenland te werken, bijvoorbeeld als correspondent. Verder vind ik achter de schermen werken ook heel leuk. Ik wil journalist worden omdat ik nieuwsgierig en avontuurlijk ben, interesse heb voor verhalen van mensen over de hele wereld en deze verhalen graag een podium wil geven. Ook vind ik het leuk om me te verdiepen in ingewikkelde of lastige onderwerpen en deze op zo'n manier te verwoorden dat ze voor jongeren beter te begrijpen zijn.