Drugs in je drankje of een naald in je been. Er gaan veel verhalen rond over drogering, maar nergens word deze informatie echt goed bijgehouden. Hoe makkelijk is het eigenlijk om iemand te drogeren en waarom is het zo moeilijk om het aantal drogeringsincidenten bij te houden?
Het ziekenhuis en de politie houden geen cijfers bij over het aantal incidenten dat te maken heeft gehad met drogering. Dit komt doordat het lastig vast te stellen is of de patiënt echt gedrogeerd is of zelf een overdosis aan drugs heeft genomen. Het komt volgens ziekenhuizen vaker voor dat patiënten liegen over drugsgebruik. Dit kan te maken hebben met schaamte of angst. Dit maakt het lastig om echt een geval van drogering vast te stellen.
Gedrogeerd worden is voor veel mensen in het uitgaansleven geen onbekend gevaar. Er zijn al wat manieren gevonden om je glaasje te bescherm tegen ongewenste producten. Denk maar aan de drink covers. Je hand boven het glas houden. Je glas niet onbemand achterlaten en ook geen drankjes aannemen van vreemden.
Maar hoe alert zijn mensen nou echt als ze ladder zat zijn? Iedereen is dan je beste vriend. Een gratis drankje is dan altijd welkom toch? Of zullen mensen nog steeds op hun hoede zijn?
Bekijk hier de reportage van Jade Ernsting. Zij is naar Tilburg gegaan om uit te zoeken of mensen drank van een onbekende zouden aannemen.