Wat een rommelig en vies huis met je doet: soms ook positief

Wat een rommelig en vies huis met je doet: soms ook positief

Op kamers wonen betekent ook dat je voor je eigen leefomgeving moet zorgen, maar dit lukt niet iedereen en een groot aan studentenhuizen zijn dan ook rommelig en niet heel schoon. Een rommelig huis zorgt voor velen voor een slechte reputatie, maar hoe schadelijk is die rommel nu écht? Onderzoek naar de gezondheidsimpact van een slordige leefomgeving laat gemengde resultaten zien. Terwijl sommigen gezondheidsrisico’s benadrukken, wijzen andere studies juist op positieve effecten.

Gevolgen 

Allereerst is er de fysieke gezondheid. Een rommelig en vies huis kan leiden tot allergieën, luchtwegproblemen en verhoogde stressniveaus. Stof, schimmel en opgehoopte bacteriën kunnen zich gemakkelijk ophopen in een onverzorgde omgeving, wat met name voor mensen met een allergie of astma nadelige gevolgen kan hebben. Het RIVM waarschuwt bijvoorbeeld voor slecht geventileerde en stoffige ruimtes. ‘Deze ruimtes verhogen het risico op luchtwegklachten’. De huizen waar je voornamelijk risico oploopt zijn die met; ‘huisstofmijt, vochtproblemen en schimmelvorming.’

Ook positief

Toch zijn er ook psychologische voordelen aan een beetje rommel. ‘Hoewel een opgeruimde ruimte vaak rust geeft, kan een beperkte hoeveelheid rommel in huis creatief denken stimuleren’, aldus gedragswetenschapper Roos Vonk. Zo zegt ze ook dat een beetje chaos de geest kan prikkelen en innovatie aanwakkeren. ‘Dit kan nuttig zijn voor mensen die nieuwe ideeën willen verkennen.’ Een strak georganiseerd huis biedt wellicht structuur, maar teveel orde kan juist de spontane en creatieve impulsen belemmeren.

Motivatie

Bijzonder is ook dat rommel invloed kan hebben op onze motivatie. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat mensen in rommelige ruimtes sneller geneigd zijn om kleinere taken uit te voeren om de chaos te verminderen. Zo kan een iets rommelig huis paradoxaal genoeg motiverend werken voor alledaagse klusjes. Hoewel het effect van rommel op gezondheid complex blijft, lijkt de sleutel balans te zijn: een te rommelige omgeving kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, maar een beetje chaos kan juist inspirerend werken.

Ben je benieuwd geraakt naar rommelige en vieze huizen? Kom binnenkijken in een studentenhuis in onderstaande video:

Over de auteur

Leonie Ruitenberg

Mijn naam is Leonie Ruitenberg, ik ben 19 jaar oud en ben sinds kort begonnen als journalist. Ik ben begonnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht in september 2023. Zelf kom ik uit Zwolle en ik ben hier ook al mijn gehele leven woonachtig. In deze stad heb ik mijn havodiploma behaald in 2022. Daarnaast heb ik ook mijn International Baccalaureate bemachtigd in ditzelfde jaar. Ik ben welbespraakt en ik vind het makkelijk om te socialiseren. Naast deze uitbundige kant van mij heb ik ook een zachte kant waarmee ik mensen kan raken en een goed gesprek kan voeren. Ik kijk er naar uit om mijn kwaliteiten in te zetten in mijn toekomstige werk en meer te kunnen leren van het vak journalistiek.