De moord op Caesar: een alsmaar terugkomend verhaal

De moord op Caesar: een alsmaar terugkomend verhaal

Foto: pexels.

Misschien wel de belangrijkste politieke moord in de hele klassieke oudheid is de moord op Julius Caesar. De Romeinse dictator werd vermoord omdat hij de macht naar zich toe trok. Door de geschiedenis heen worden allerlei machthebbers omgelegd omdat de daders de macht naar zichzelf toe wilden trekken of een drastische verandering wilden bewerkstelligen.

De moord op Caesar staat niet op zichzelf. Door de eeuwen heen hebben politieke moorden een sleutelrol gespeeld in machtsstruggles. Een opvallend voorbeeld is de moord op koning Henri III van Frankrijk in 1589. Henri werd gedood door Jacques Clément, een religieuze fanaticus die hem beschuldigde van het schenden van de katholieke waarden. Hoewel Clément handelde uit ideologie, profiteerden Henri’s politieke rivalen van zijn dood.

In Rusland vond in 1918 de moord op tsaar Nicolaas II en zijn familie plaats. De Bolsjewieken, die verantwoordelijk waren voor deze moord, wilden niet alleen een einde maken aan de monarchie, maar ook voorkomen dat aanhangers van de tsaar een tegenbeweging konden starten. De moord markeerde de definitieve machtsovername door de communisten.

Moderne tijd

Ook in de moderne tijd zien we politieke moorden met machtsmotieven. De moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 blijft tot op dag van vandaag omgeven door theorieën over mogelijke politieke motieven. “De Verenigde Staten kent een lelijke geschiedenis van politieke moorden of pogingen daartoe”, zegt de Amerikaanse historicus Douglas Brinkley. En deze dagen zijn aanslagen op machthebbers ook nog steeds een groot thema. Zo heeft president Donald Trump afgelopen zomer twee aanslagen overleeft. En is afgelopen oktober Hamasleider Yahya Sinwar overleden dat terwijl een paar maanden daarvoor ook al zijn voorganger Ismail Hanaye om het leven kwam.

Gevolgen

Bethan McKernan, Israël-correspondente van de Britse krant The Guardian, voorspelde dat de moorden op deze Hamasleiders grote gevolgen zal hebben voor het conflict in Gaza. Door de geschiedenis heen blijkt het dat een moord op een grote leider enorme gevolgen heeft. In het geval van de dood op Julius Caesar volgde een periode van burgeroorlogen, het einde van de Romeinse republiek en het begin van het keizerrijk.

Motieven

Wat waren nou precies die motieven waarom de senatoren Julius Caesar hebben neergestoken? Luister hier naar de audioreportage en beleef tegelijkertijd de moord op Caesar:

Over de auteur

Lucas Kamminga

Lucas Kamminga (22) is een beginnend journalist die verslag uitbrengt over allerlei nationale onderwerpen.