Carnaval op Curaçao: Heel anders dan in Nederland

Carnaval op Curaçao: Heel anders dan in Nederland

Foto gemaakt door Joy Anne Pura van Pexels.com

Carnaval op Curaçao is een van de meest levendige en kleurrijke evenementen van het eiland. Heel het eiland doet mee aan dit feest. Deze feestperiode vind plaats in februari of maart. Afhankelijk van het jaar. Aankomend jaar is carnaval van 23 februari tot 2 maart. De antilianen vieren Carnaval met spectaculaire optochten, Tumba en dans en kostuums die de straten vullen met kleur. Carnaval op Curaçao is dus heel anders dan in Nederland.

Carnaval begint weken van te voren met kleine festiviteiten. Denk hierbij aan het kiezen van de Tumba koning of koningin. Dit is een artiest die heeft gewonnen met zijn of haar carnavalsnummer bij het 4 daagse muziekfestival. Bij dit festival mogen artiesten hun nieuwe carnavalsnummer opvoeren. De artiest van het winnende nummer wordt Tumba koning. De Tumba koning is belangrijk bij alle vieringen en is verantwoordelijk voor het aanwakkeren van het carnavalsfeest. Het winnende lied zal heel carnaval door als een soort volkslied gespeeld worden. Het hoogtepunt van het carnaval is de Gran Marcha, een enorme parade waarbij praalwagens, dansgroepen en brassbands door de straten van Willemstad trekken.

Naast de Gran Marcha is er ook de kinderparade, waar jong talent in creatieve kostuums optreden. Dit is de eerste parade van het seizoen. Voor de oudere kinderen is er een tienerparade. Speciaal voor de andere kant van het eiland, de Banda Abou parade en de carnavalsperiode eindigt met de Gran Marcha. Voor alle parades werken families, vrienden en buren maandenlang samen om de mooiste praalwagens en kostuums te creëren. Deze groepen mensen zijn vaak lid van een carnavalsclub. Er bestaan carnavalsclubs met wel 160 leden. Mira Shearman, oud-lid van carnavalsclub Happy People: “Wij waren een hele leuke vrolijke groep met mensen. Vergaderen ging nooit serieus. Er werden veel grappen gemaakt en er werd veel gedronken”.

De festiviteiten eindigen met de verbranding van Rei Momo, een pop die symbool staat voor het afsluiten van het feestseizoen. Dit ritueel markeert het einde van een periode van fantasie en feest. Rei Momo wordt op het Brionplein om twaalf uur `s nachts verbrand.

 

Luister hier de reportage van Jade Ernsting over carnaval op Curaçao:

Over de auteur

Jade Ernsting

Jade is geboren in het bruisende Amsterdam, maar groeide op in een rustiger dorp genaamd Maarssen. Ze heeft een multiculturele achtergrond, met een Poolse moeder en een Nederlandse vader. Deze diversiteit zorgde ervoor dat ze al vroeg werd geconfronteerd met verschillende perspectieven en meningen, wat haar interesse in de manieren waarop mensen over dezelfde onderwerpen denken, aanwakkerde. Hoewel journalist worden niet altijd haar droom was, experimenteerde Jade met verschillende interesses, zoals verhalen schrijven, kunst, crime documentaires en biologie. Vroeger wilde ze detective of researcher worden. Op de middelbare school bleek dat ze daar talent voor had. Dankzij Peter R. de Vries weet ze nu dat je daar geen politieopleiding voor nodig hebt, maar dat er ook andere wegen naartoe leiden. Peter is een voorbeeld voor haar. De laatste jaren heeft Jade een groeiende passie voor schrijven ontdekt. In eerste instantie gericht op haar eigen gedachten en ervaringen, maar later begon ze al snel te schrijven over anderen, gedreven door wat hen uniek maakte of juist onbegrijpelijk. Deze passie leidde tot het creëren van haar eigen podcast, waarin ze niet alleen haar eigen verhalen deelt, maar ook anderen interviewt. Op de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht ontwikkelt Jade haar vaardigheden verder. Ze interviewt wekelijks verschillende mensen, wiens verhalen vervolgens op de HU-website worden gepubliceerd. Naast haar journalistieke carrière geniet ze van sociale tijd met vrienden, actief zijn bij roeivereniging Orca, documentaires kijken en tekenen. Jade wil als journalist de waarheid boven water krijgen. Ze streeft ernaar boeiende verhalen te vertellen die mensen de wereld om hen heen beter laten begrijpen. Haar doel op langere termijn is om de documentaire journalistiek in te gaan, waarbij ze complexe onderwerpen kan onderzoeken en verhalen kan vertellen die andere mensen intrigeren.