De verborgen boekenkast van Pim Fortuyn

De verborgen boekenkast van Pim Fortuyn

Boekenplank

In het Stadsarchief in Rotterdam zijn alle documenten en boeken van de stad te vinden. Achter de schermen ligt een bijzondere collectie, waar maar weinig mensen kennis  over hebben. De volledige  boekenverzameling van Pim Fortuyn. Maar wat is er nu zo bijzonder aan deze collectie?
Martijn Verbon, bibliothecaris bij het Stadsarchief Rotterdam, neemt mij mee in het archief. We lopen door een aantal gangen, bij een luchtsluis terecht, ook deze gaan we door, waardoor we in een grote archiefzaal komen. Kast na kast is gevuld met documenten, dozen en vooral heel veel boeken. Achterin de ruimte staan twee kasten met kartonnen luikjes voor de planken waar honderden boeken zijn te vinden, dit zijn de boeken die Fortuyn in zijn leven heeft verzameld.
De collectie
Verbon vertelt, ‘’het is eigenlijk een vrij normale collectie.’’ Hij geeft wel toe dat het veel boeken zijn voor één persoon. Hij doet een luikje open en pakt er een boek uit: ‘’In ieder boek is door Fortuyn gemerkt met een sticker met zijn wapen en professor Dr. Pim Fortuyn erop.’’ Een opvallend detail is dat Fortuyn zelf ieder boek zelf ook genummerd heeft. Dit laat zien dat hij ooit een gedetailleerde catalogus bijhield.
Volgens Verbon, valt er in eerste instantie niet veel op aan de collectie: “Het is een collectie, zoals iedere Nederlander die wel thuis heeft.’’ Toch heeft ooit een analyse proberen te maken: ”Wat je ziet is dat er veel boeken staan over filosofie en ook wel wat politiek, maar niet heel nadrukkelijk.’’
Verborgen
Toch weten weinig mensen van het bestaan van deze collectie. Toch is het bijzonder dat deze nog bestaat: “Zover ik weet zijn er weinig complete boekencollecties van een oud-politicus.’’ Een boekenkast zegt veel over een persoon, zegt Verbon: “Als je bij iemand thuis komt en je naar de boekenkast kijkt, weet je wel hoe die persoon is.’’ Daarom vindt het stadsarchief Rotterdam het extra bijzonder dat ze deze boekencollectie heeft gekregen.

In de onderstaande reportage gaat verslaggever Nina Bakker in gesprek met VPRO-journalist Eric Arends. Arends heeft 2 jaar lang onderzoek gedaan naar de leverancier van het moordwapen van Pim Fortuyn. Maar in de onderstaande reportage hebben ze een gesprek over de politiek maatschappelijke gevolgen van de moord op Pim Fortuyn:

Over de auteur

Nina Bakker

Mijn naam is Nina Bakker, ik ben studente journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Ik ben geboren en woonachtig in Gorinchem. Momenteel ben ik 18 jaar. Voor mijn studie heb ik eerst de mavo (Cum Laude) en daarna de havo afgerond. Voor mijn mavo heb ik het jaarboek gemaakt van mijn examenjaar. In mijn eerste jaar als journalistiek student wil ik vooral basiskennis opdoen over het vak. Het maken van een eigen nieuwswebsite op SvJ media sluit hier ook mooi op aan, want als je iets in de praktijk veel doet leer je ook sneller. Ik heb dan ook erg veel plezier in het werk wat ik hiervoor moet verrichten. Mijn journalistieke interesses liggen vooral bij mode en cultuur. Ik ben hier in mijn vrije tijd dan ook graag mee bezig. Een voorbeeld hiervan is dat ik een bijbaantje heb bij de Douglas. Op het eerste gezicht is het misschien geen journalistiek werk, maar je bent wel continu bezig de klant te ondervragen om een product te zoeken wat goed bij die klant past. Het werk bij een parfumerie is natuurlijk ook iets wat weer aansluit bij het werk op een moderedactie. Voor info: nina.bakker@student.hu.nl