Martijn Verbon, bibliothecaris bij het Stadsarchief Rotterdam, neemt mij mee in het archief. We lopen door een aantal gangen, bij een luchtsluis terecht, ook deze gaan we door, waardoor we in een grote archiefzaal komen. Kast na kast is gevuld met documenten, dozen en vooral heel veel boeken. Achterin de ruimte staan twee kasten met kartonnen luikjes voor de planken waar honderden boeken zijn te vinden, dit zijn de boeken die Fortuyn in zijn leven heeft verzameld.
De collectie
Verbon vertelt, ‘’het is eigenlijk een vrij normale collectie.’’ Hij geeft wel toe dat het veel boeken zijn voor één persoon. Hij doet een luikje open en pakt er een boek uit: ‘’In ieder boek is door Fortuyn gemerkt met een sticker met zijn wapen en professor Dr. Pim Fortuyn erop.’’ Een opvallend detail is dat Fortuyn zelf ieder boek zelf ook genummerd heeft. Dit laat zien dat hij ooit een gedetailleerde catalogus bijhield.
Volgens Verbon, valt er in eerste instantie niet veel op aan de collectie: “Het is een collectie, zoals iedere Nederlander die wel thuis heeft.’’ Toch heeft ooit een analyse proberen te maken: ”Wat je ziet is dat er veel boeken staan over filosofie en ook wel wat politiek, maar niet heel nadrukkelijk.’’
Verborgen
Toch weten weinig mensen van het bestaan van deze collectie. Toch is het bijzonder dat deze nog bestaat: “Zover ik weet zijn er weinig complete boekencollecties van een oud-politicus.’’ Een boekenkast zegt veel over een persoon, zegt Verbon: “Als je bij iemand thuis komt en je naar de boekenkast kijkt, weet je wel hoe die persoon is.’’ Daarom vindt het stadsarchief Rotterdam het extra bijzonder dat ze deze boekencollectie heeft gekregen.