Factcheck: ja het doodschieten van ratten is de meest diervriendelijke manier van bestrijden

Factcheck: ja het doodschieten van ratten is de meest diervriendelijke manier van bestrijden

Foto: Pixabay

Voor het eerst sinds vijftig jaar heeft Terschelling last van een rattenplaag. Vermoedelijk kwamen de knaagdieren afgelopen zomer via de veerboot op het eiland terecht waarna het zijn populatie heeft uitgebreid. Ondanks getroffen maatregelen om de ratten tegen te gaan is nu besloten de knaagdieren af te schieten. Binnenkort komen twee rattenbestrijders met het aanpakken van de dieren op Terschelling. Daarnaast gaan ze eilandbewoners opleiden, zodat ze in de toekomst de ratten zelf kunnen doodschieten.  Dit zou namelijk de meest diervriendelijkste manier zijn, maar is dit ook echt zo?

Bestrijdingsmiddelen

Sinds 1 januari 2023 is het verboden om rodenticiden in te zetten ter bestrijding van knaagdieren. Deze maatregelen zijn getroffen omdat er verschillende risico’s betrokken waren bij het gebruik van rodenticiden. Daarnaast kan resistentie optreden en blijft gif aanwezig in een rat wanneer deze hieraan sterft, waardoor roofdieren zoals roofvogels, vossen en huiskatten deze giftige stoffen ook binnenkrijgen. Gelukkig zijn er voor mensen die last hebben van ratten genoeg alternatieven die gebruikt kunnen worden.

De meest gebruikte manieren is onder anderen het plaatsen van kooivallen. Bij deze methode worden de ratten levend opgevangen en ze later ergens anders uitgezet kunnen worden. Ook zijn ultrasone apparaten populair onder bestrijdingsmiddelen, deze apparaten zenden geluidsgolven uit om ratten af te schrikken en te verdrijven van een bepaalde plek. Echter is de effectiviteit hiervan beperkt omdat de dieren naar een andere plek verplaatsen en daar opnieuw voor overlast kunnen zorgen. Het gebruik van rattenvallen en klemmen is ook een bekende manier, alleen is de kans op dat het dier hier aan lijdt groot en bij grotere plagen daalt de effectiviteit van deze methode.

 

 Bestrijdingsmethode Terschelling

Ondanks de verschillende opties heeft het bestuur van Terschelling ervoor gekozen om de ratten aan de hand van een persluchtbuks. Dit is een luchtgeweer dat werkt met behulp van samengeperste lucht om een projectiel af te vuren. Volgens de gemeente Terschelling is het afschieten het diervriendelijkste om te doen. ‘Het afschieten geeft het minste dierenleed omdat de dieren, mits er een goed schot is, weinig tot niks ervan merken’, aldus Terschelling.

 

Visie van knaagdieren bestrijding

AT5 maakte in 2021 een reportage over het afschieten van ratten en waarom dit een diervriendelijke manier zou zijn. Ongediertebestrijder Richard Piké deelt deze mening.

Piké is ongediertebestrijder bij Van der Velden Bestrijdingsdienst en houdt zich onder andere bezig met het bestrijden van knaagdieren. Volgens hem is het afschieten van ratten inderdaad een snelle manier van het doden van een rat. ‘Als er een goed schot gelost wordt, voelt het weinig tot niks van wat er gebeurt. In tegenstelling van een klem of lijmplaten waar een dier langzaam sterft door verwondingen of uithongeren, zou zo’n dier dus inderdaad minder lijden.’ Wel is het volgens Piké belangrijk dat niet Jan en alleman zo maar ratten mag gaan beschieten met een luchtbuks. ‘Naast dat luchtbuks gewoon wapens blijven, moet het beperken van het dierenleed voorop blijven staan. Jagers die op wild schieten moeten zich aan veel regels houden, om het voor het dier ook zo fijn mogelijk te maken. Hetzelfde zou eigenlijk ook moeten gelden in dit soort situaties, als je mensen laat schieten die dit eigenlijk helemaal niet kunnen waardoor het dierenleed niet bespaard wordt, kan je net zo goed andere maatregelen treffen.’, aldus Piké.

Conclusie:

 Kijkend naar de verschillende methodes en visies op het bestrijden van een rattenplaag, kan je zeggen dat het afschieten van de ratten (met een luchtbuks) de meest diervriendelijkste manier is. Wel is belangrijk dat de persoon die de dieren afschiet hier bevoegd toe is waardoor het mogelijke dierenleed bespaard wordt.

Over de auteur

Elke Hofstra

Mijn naam is Elke Hofstra (21). Ik studeer aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb een brede interesse, en maak graag verhalen over onderwerpen die spelen in de actualiteit. Met mijn reportages en geschreven artikelen wil maatschappelijke kwesties behandelen en aankaarten.